StoryEditorOCM
ŠibenikBazen na Poljani

Gradonačelnik Burić pokušao objasniti zašto je najveći projekt njegovog drugog mandata pao već na prvom ispitu: Nije to tako dramatična priča

Piše Davorka Blažević
2. rujna 2020. - 08:14

Skupi projekt šibenske Poljane, s troetažnom modernom garažom, pao je, eto, već na prvom ispitu. Prva kiša i garaža je poplavljena i zatvorena.

Prizori podzemne garaže pod vodom, koji su se širili društvenim mrežama u ponedjeljak navečer, izazvali su konsternaciju, ali i bijes mnogih Šibenčana. Kako je to moguće, tko je za to odgovoran, tko će snositi konzekvencije, pitali su se mnogi ogorčeno.

Jer, Poljana je projekt koji je težak šezdeset milijuna kuna, a ako je pod vodom već nakon prvog jačeg pljuska koji je, kako su neki oporbenjaci odmah izračunali, trajao samo jedanaest minuta, što će tek biti ove jeseni kad kiše, po logici kalendara i prirodnih mijena, zaredaju?!

Ogroman novac, više od 400 milijuna kuna, uložen je u projekt "Aglomeracije", grad je doslovce raskopan radi novog sustava odvodnje, dvije godine građani žive u izvanrednim uvjetima, s raskopanim ulicama, posebnim prometnim režimom u gradu, apelira se na njihovo strpljenje, jer kad jednog dana budu završeni radovi na "Aglomeraciji" i na središnjem gradskom trgu Poljani, Šibenčani će se moći ponositi onim što će dobiti, govorilo se, smirujući nervozne građane koji su sve teže podnosili sporost i neobzirnost izvođača radova na ovim dvama projektima koji su im temeljito izneredili život i navike.

A onda, taman kad su pomislili da je tomu kraj, osobito kad je Poljana napokon otvorena i kod građana uglavnom vrlo dobro prihvaćena, eto novih velikih problema. Garaža pliva u vodi...

Mnogi su se sjetili kako je Grad ignorirao mišljenje stručnjaka za promet i hidrologiju koji su upozoravali na potencijalne opasnosti koje donosi postavljanje ulaza u podzemnu garažu ispod zgrade Kazališta. Navodno je to bio ustupak lokalnom poduzetniku koji preko puta Poljane, na lokaciji nekadašnjeg kina "Tesla", gradi stambeno-poslovni objekt, pa nije zgodno da on gleda na ulaz u garažu...

Šibenskom gradonačelniku nije lako, ovo je projekt njegova mandata, na njega je bio silno ponosan, proveo ga je unatoč svim otporima i kritikama neistomišljenika. Kako će ga sada braniti i hoće li svaki njegov radni dan započinjati i završavati proučavanjem vremenske prognoze. Što se to dogodilo s Poljanom i kako je moguće da ju je prva kiša "potopila", pitali smo gradonačelnika Željka Burića.

- Prije svega nije to tako dramatična priča kakvom je neki žele prikazati. Razina vode koja je prodrla u garažu bila je vrlo niska i već u 22 sata Poljana je bila u funkciji - odmah će obrambenim gardom Burić.

- Nije problem u Poljani, problem su okolne ulice - tvrdi gradonačelnik.

Prvi problem je, objašnjava nam, Zvonimirova ulica, gdje je izvođač radova već priznao pogreške s nagibom prometnice i od idućeg tjedna počinju radovi na njezinoj sanaciji kako bi se centralni vodotok usmjerio bočno, da se sve oborinske vode ne bi slijevale prema Poljani. Drugi, još već problem od Zvonimirove, ulica je Petra Grubišića i slijevanje oborinskih voda niz Miminac jer su tu još radovi, ukinuti su svi odvodi i voda nema kud nego se slijeva prema Poljani. Tek kada se završi kompletan sustav odvodnje, moći ćemo reći da je projekt gotov.

- Mi zaboravljamo - veli Burić - da je s Poljanom bilo probema i prije, samo je tada plavila Gradska knjižnica, barem pet puta je bila pod vodom, ili Kalelarga... Definitivno treba najprije završiti radove u Mimincu, na Šubićevcu, u Matije Gupca, u Zvonimirovoj i slijevanje vode niz glavnu ulicu - ističe Burić, a kako je "Vodovod" nositelj projekta "Aglomeracije", potez je na njima. Izvođač je, kaže gradonačelnik, prihvatio pogreške koje su se naknadno otkrile i sanacija će biti obavljena o njihovu trošku.

Projektanti, inženjeri, struka moraju dati konačna rješenja koja predviđaju najekstremnije situacije i ispod toga nećemo ići - poručuje Burić i priču o poplavljenoj garaži ispod Poljane završava u svom stilu:

- Poljana je vrhunski projekt, a sve mrzitelje Poljane pozivam neka ovaj vikend dođu u Solaris na kongres arhitekata i neka poslušaju što struka misli o projektu, to im toplo preporučujem!

Tko su "mrzitelji Poljane" i zar gradonačelnik doista misli da svi koji su kritički mislili i govorili doista mrze projekt kao takav?!
- U maniri Bandićevih šahtova i Radićeva Masleničkog mosta (koji svaka bura zatvara kao i Poljanu prva kiša - op.a.), rekonstrukcija Zvonimirove ulice i izgradnja troetažne garaže pokazala se kao "pun pogodak". Uz vodeni sat i skakaonicu koja zaklanja zgradu Kazališta, dobili smo još jednu atrakciju, ronjenje u garaži i rafting u Ulici Petra Grubišića - komentirala je ironično poplavu garaže vijećnica Nezavisne liste Stipe Petrine, Iris Ukić Kotarac.

I konstatirala: "Lako je biti nespretan s javnim novcem bez obzira dolazio on iz Unije ili iz džepova građana, kad znaš da imaš novo mjesto za selfije (bez obzira što su ti noge u vodi). Važno je da je novo i 'naše'. Bez obzira na sve, krivca za današnju situaciju ne treba tražiti u lošem vremenu, već u investitoru, projektantu i nadzoru", poručila je Ukić Kotarac.

Šef šibenskog SDP-a Tonči Restović također je revoltiran neplaniranim bazenom u podzemnoj garaži:
- Oni moj grad kroje isključivo za sebe. Nekvaliteta, nesposobnost, nepotizam, rasipništvo… to su karakteristike ove gradske vlasti. Jedanaest minuta je padala kiša. Jedanaest! Forsiranje bogatih projekata je trade mark ove gradske uprave! Zanemarivanje potreba i kvalitetnijeg života svih Šibenčanki i Šibenčana je nešto što ova gradske vlast radi vrhunski - smatra Restović.

Jesu li to "mrzitelji Poljane", kako veli gradonačelnik ojađen kritikama?

Možda bi bilo bolje da nam može jasno reći tko će odgovarati za ovako skupe propuste...

25. travanj 2024 00:00