StoryEditorOCM
ŠibenikMistični Obonjan

Glamurozno kampiranje: Nekadašnji jedinstveni Otok mladosti u šibenskom arhipelagu danas je namijenjen gostima dubljeg džepa

Piše Viktorija Macukić/jutarnji list
27. srpnja 2022. - 11:24

Miris borova, češeri uz staze, lagani povjetarac, zrikavci, mir i tišina...to su prvi dojmovi koje dobijete kada stignete na Obonjan, maleni otok u šibenskom arhipelagu. Nekada poznat kao Otok Mladosti, a danas je Obonjan Island Resort, poznat po glampingu. I da, na Obonjanu ćete doživjeti apsolutno sve što se ulazi u iskustvo glamuroznog kampiranja, no ovaj otok je mnogo više nego od samog glampinga.

Još dok smo se vozili brodom Zvjezdica, službenim prijevoznikom Obonjan Island Resorta, bili smo fascinirani vrhovima šatora koji su izranjali iz borove šume, a ujedno i nestrpljivi vidjeti ih uživo. Neki od nas na brodu pričali su kako su prije koju godinu posjetili otok, kada je još pripadao bivšim vlasnicima i kako je bilo predivno, ali pomalo nedorečeno. Nakon provedenog vikenda na otoku, taj je dojam promijenjen. Lijepo uređeno, s odličnim sadržajem, moderno, ali ipak sa robinsonskim štihom, Obonjan je nadmašio sva naša očekivanja. Osobno, dosad se nikako nisam mogla zamisliti na nikakvom obliku kampiranja. Moram priznati da mi spavanje u šatorima nikada nije bilo privlačno. Jednostavno, nisam se mogla zamisliti u šatoru. Ali to se sve promijenilo kada sam došla na Obonjan. Prekrasan šator opremljen je krevetom, klimom, hladnjakom, ormarom i vlastitom kupaonicom, a imate dojam kao da ste u hotelskoj sobi, samo što je jedan veliki bonus taj što gledate direktno u tirkizno plavo more i nalazite se usred netaknute prirode.

Tijekom našeg posjeta Obonjan Island Resortu puhala je bura. S jedne strane to je bilo dobro jer zaista nije bilo potrebe za paljenjem klime jer nije bilo one teške vrućine, no s druge strane, zbog vjetra je šator bio bučan. No, iako sam se nekoliko puta probudila jer je bilo glasno, mogu reći da sam se zaista dobro naspavala. Ali od svega je najbolji osjećaj kada se dignete, otvorite šator, a ispred vas doslovno pogled od milijun dolara.

image

Luksuzni šator na Obonjanu

Obonjan

Mi smo spavali u Forest Lodges luksuznim šatorima na južnoj strani otoka, no ako odlučite rezervirati smještaj na Obonjan Island Resortu, možete birati između nekoliko vrsti smještaja. Sun Lodges su prostrane mobilne kućice, koje su opremljene isto kao i Forest Lodges te mogu biti s jednom ili dvije sobe, odnosno za dvije ili četiri osoba. Obje varijante, Sun i Forest, imaju terasu ispred sobe na kojoj možete uživati u zvuku morskih valova dok ispijate kavu ili koktel. Tu su i Bell Tents šatori u kojima može spavati do četiri osobe. Bell Tents šatori odlični su za sve kojima nije bitno da imaju vlastiti kupaonicu, a ona zajednička nalazi se u blizini. Svi tipovi smještaja na Obonjanu su ekološki prihvatljivi, a moto cijelog otoka je ekološka održivost.

Otok je udaljen 10 kilometara od Šibenika, od kuda i kreće brod. Vožnja do otoka traje otprilike sat vremena, vrlo je ugodna i vrijeme vam brzo prođe jer pogledi na kanal sv. Ante i tvrđavu sv. Nikole oduzimaju dah. Obonjan ima dva pristaništa - sjeverno i zapadno. Cijeli otok ima površinu 0,55 kvadratnih kilometara i vrlo lako ga je moguće prehodati. Za turizam se najmanje koristi sjeverna strana. Na krajnjem jugu prekrasno je sunčalište koje se u večernjim satima pretvara u Zvjezdarnicu. Gledanje zvijezda ili, kako možda romantičnije zvuči na engleskom, Stargazing, predivno je iskustvo za sve koji žele uživati u zvjezdanom nebu. Daleko od obale, usred nenaseljenog otoka, sa zvijezdama nas je upoznao astronom Uroš Todorić Mikšaj, a svi su mogli pratiti iste kroz teleskop.

Otok Obonjan nenaseljen je otok u srednjoj Dalmaciji i dio je Šibenskog arhipelaga. Obonjan je privatni otok, jedan od dva takva u cijeloj Europi. Nekada je bio poznat i kao otok zmije, no one su istrijebljene. Tijekom 1970. godina prošlog stoljeća otok je preuzeo je Savez izviđača Hrvatske te su od njega napravili izviđački kamp i ljetovalište. Poznat je bio kao Otok Mladosti. No, nakon rata Obonjan je stajao napušten. Prije nekoliko godina kupila ga je britanska grupa koja je od njega htjela napraviti party destinaciju, no to se nije dogodilo. Sada su ga preuzeli novi vlasnici koji su od Obonjana napravili oazu mira.Vlasnici su cijeli resort zamislili kao savršeno mjesto za odmor, relaksaciju i privatne evente te su upravo zato osmislili prvi Island Retreat Event tijekom kojeg su predstavili resort Obonjan i njegove sadržaje.

"Otok je moguće privatno iznajmiti sa svim sadržajima i osobljem. Obonjan je ove sezone otvorio vrata za sve posjetitelje uz posebne ponude i veliki broj sportskih i relaksirajućih aktivnosti te evenata. Idealan je za velike i manje evente poput poslovnih konferencija, kulturnih događanja, festivala ili teambuildinga te nudi potpuno drugačije iskustvo potpune privatnosti", objašnjavaju organizatori Island Retreat Eventa. Doživljaj Retreata nije rezerviran samo za evente. Resort Obonjan na svojim stranicama nudi Retreat pakete, koje uključuju smještaj, doručak, jogu, fitness i korištenje kajaka ili SUP-a.

image

Gostima Obonjana nude se brojni sadržaji

Resort Obonjan ima i svoju Zen zonu za relaksaciju i vježbanje. Opuštajuća joga uz more, funkcionalni trening ili jednostavno meditiranje uz šum mora dio su ponude resorta što nadopunjuje ideju o relaksirajućem odmoru. Uživati možete i u vodenim sportovima. U ponudi resorta je vožnja kajacima, iznajmljivanje SUP-ova, ali i ronjenje ispod čistog, tirkiznog mora. Također, kod bazena se održava aqua aerobic. Nakon razgibavanja i aktivnosti možete uživati i u masaži.

Prostrani bazen punjen morskom vodom nalazi se ispod restorana The Kitchen u kojem smo probali odlična jela poput jadranske tune, sushija, morskih plodova s gradela, slasnog mesa na grillu i ostalih jela s mediteranskog jelovnika. Navečer, s terase restorana i bara uz bazen može se uživati u prekrasnom zalasku sunca.

Nekoliko uređenih plaža, beach bar Drift, ležaljke i hlad borove šume i više su nego dovoljni za odmor uz more, a i kao je riječ o malom otoku, nikada neće biti gužve tako da se možete opustiti bez žamora kakav je poznat na mnogim popularnim jadranskim plažama.

Tu je i Paviljon koji je odlično mjesto za događanja poput za kino produkcija, radionica ili konferencija. Mi smo imali prilike sudjelovati u Pub kvizu u koji je pripremio Silvije Pleština iz Kviznog režima. Na istočnoj strani otoka, gdje se sunce diže, smješten je i Amfiteatar. Amfiteatar, osim što oduševljava svojom pojavom, osmišljen je kao multifunkcionalna pozornica za razna događanja te je idealno mjesto za team buildinge, predavanja, radionice i konferencije uz pogled na jadranski horizont.

27. travanj 2024 01:57