StoryEditorOCM
ŠibenikOtvorena eko knjižnica igračaka

Evo gdje u Šibeniku možete besplatno iznajmiti igračke, ali i donirati one koje je vaše dijete preraslo

Piše Šibenski.hr
4. listopada 2017. - 11:04

Župan šibensko-kninski Goran Pauk u Šibeniku je otvorio Eko knjižnicu igračaka. Knjižnica je otvorena u prostoru Narančaste zgrade za udruge iznad plaže Banj. Riječ je o projektu kojeg u okviru projekta LADDER provodi kninska Ekološka udruga „Krka“ u suradnji sa Udrugom „Mladi u EU“ iz Šibenika.

- U Šibeniku otvorena peta knjižnica igračaka u Republici Hrvatskoj. Prva je otvorena u Kninu, zatim u Zagrebu, Veloj Luci i Sesvetskom Kraljevcu. U gradu će se postaviti dva spremnika za prikupljanje igračaka. Na ovaj će način roditelji besplatno moći iznajmiti igračke, ali će djeca i svoje stare igračke moći donirati knjižnici. Projekt je u potpunosti financiran iz projekta LADDER, a ukupna mu je vrijednost 6000 eura.“, kazao je Pauk te pozvao roditelje da ne bacaju igračke već ih donesu u knjižnicu igračaka.



- Knjižnica je opremljena raznim, pretežno ekološkim igračkama, slikovnicama, društvenim i edukativnim igrama.“, kazala je Inga Kukolj, predsjednica Ekološke udruge „Krka“ Knin. Također je istaknula da je knjižnica besplatna za sve članove te da će raditi utorkom od 10 do 13 sati.

Projekt LADDER trogodišnji je projekt koji provodi Hrvatska zajednica županija i ujedno je to i prvi europski projekt Zajednice financiran iz EU fondova. U provedbi sudjeluje 47 organizacija iz 36 zemalja. Ukupna vrijednost projekta je oko 4 milijuna eura, a Hrvatska zajednica županija sudjeluje s iznosom od oko 45 tisuća eura u tri godine. Projektom se nastoji osvijestiti građane o međuovisnosti globalnih i lokalnih razvojnih problema te potaknuti njihov angažman u svrhu razvoja i smanjenja siromaštva.

Uz ovaj projekt u Šibensko-kninskoj, trenutno su u realizaciji još tri mikroprojekta u Hrvatskoj financirana iz LADDER: u Krapinsko-zagorskoj (nositelj: Mreža udruga Zagor, tema: ravnopravnost spolova u ruralnim sredinama), Brodsko-posavskoj (nositelj: Udruga studenata odgojnih i obrazovnih znanosti Futuri Magistri, tema: osvještavanje učenika 3. i 4. razreda osnovne škole o klimatskim promjenama) i Karlovačkoj županiji (nositelj: Udruga Zvono uz Kupu, tema: edukacija o zaštićenim vrstama koje žive u i uz rijeku Kupu).
 

26. travanj 2024 12:27