StoryEditorOCM
ŠibenikJOŠ JEDNO GRADILIŠTE

Doznajte sve o radovima na Meduliću; Evo što će sve biti napravljeno do 1. veljače iduće godine

Piše Katarina Rudan
29. studenog 2018. - 22:16

U šibenskoj gradskoj jezgri ovog je tjedna otvoreno još jedno gradilište. Građevinski strojevi stigli su na Medulićev trg, kako Šibenčani nazivaju taj dio starog grada, radi izvođenja radova na komunalnoj infrastrukturi.

Radovi će se, kažu u gradskoj upravi, izvoditi u fazama u Ulici Ivana Pribislavića i dijelu Ulice kralja Tomislava, a trebali bi biti gotovi do 1. veljače 2019. godine. Oni su dio projekta obnove palače Galbiani, a postavljat će se nove vodovodne i kanalizacijske cijevi i elektroinstalacije, dok će dotrajale podne kamene ploče biti zamijenjene novima. Za vrijeme izvođenja radova pješacima će biti osiguran pristup na trg, a zbog radova u prvoj fazi trenutno se na trg ne može doći 'skalicama'.

Podsjetimo, radovi na obnovi i uređenju srednjovjekovne palače Galbiani počeli su u siječnju 2017. godine, zahvaljujući projektu Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova "Civitas Sacra - Sveti grad", nositelj i investitor kojeg je Šibenska biskupija. Partneri na projektu, vrijednom nešto više od 36 milijuna kuna, su Grad Šibenik i šibenska Turistička zajednica. Gotovo 31 milijun kuna su bespovratna sredstva osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostatak osigurava Šibenska biskupija. Rok za realizaciju projekta je dvije i pol godine. Kad se, kako je planirano, 15. ožujka iduće godine, nakon zahtjevnih arhitektonskih, građevinskih, restauratorskih i raznih zanatskih radova otvori novoobnovljena palača, Šibenska biskupija i grad Šibenik dobit će multimedijalni interpretacijski centar katedrale sv. Jakova kakav zaslužuje jedan od najljepših UNESCO-ovih spomenika na svijetu.

Među sadržajima u palači Galbiani bit će katedralni muzej u kojem će posjetitelji moći čuti priču o posebnostima gradnje šibenske katedrale, arhitekturi iz tog vremena, njezinom značenju, ali i ljudima koji su zaslužni za njezinu gradnju. Muzej će u prizemlju imati recepciju i suvenirnicu, malu modernu galeriju i multimedijalnu dvoranu. Na višim katovima bit će likovni postav vezan za teme uz šibensku katedralu, dok će posljednja dva kata biti rezervirana za bar, kuhinju i luksuzni restoran koji se nastavlja i u potkrovlje te na terasu s koje puca pogled na šibenske krovove.

28. travanj 2024 07:47