StoryEditorOCM
Šibeniknovac namaknut od kazni

Big Brother, hvala na bakalaru! Četiri tisuće umirovljenika iz Šibenika primit će božićnicu, evo detalja

Piše Zdravko Pilić
26. listopada 2023. - 11:18
Od kazni naplaćenih od sustava video nadzora bit će isplaćene božićnice dijelu šibenskih umirovljenikaNikša Stipaničev/Cropix

Šibenski umirovljenici, i to oni najsiromašniji, odnosno oni s najmanjim ‘penzijama‘ ove bi godine mogli kad budu prolazili ispod kamera svevidećeg ‘gradskog oka‘ mahnuti ‘Big Brotheru‘ pa mu reći – ‘Hvala na bakalaru!‘.

Jer, gradska uprava priprema isplatu tzv. božićnica svim umirovljenicima koji mjesečno primaju manje od 400 eura mirovine. Po podacima kojima barataju u gradskoj upravi, u tu je brojku uključeno blizu četiri tisuće umirovljenika. I kako ima tri grupe kazni, tako se zgodilo da ima i tri grupe pomoći šibenskim ‘penzićima‘.

‘Planiramo da ovu pomoć umirovljenicima klasificiramo na način da oni koji imaju najmanje dobiju i najviše. Tako smo dosad planirali da umirovljenici koji imaju najmanju mirovinu, onu do 200 eura dobiju 60 eura, oni koji imaju od 200 do 300 da dobiju 45 eura, a oni koji imaju 300 do 400 eura da prime 30 eura tzv. Božićnice.‘ - kazao nam je dogradonačelnik Danijel Mileta, koji nerado koristi termin božićnica za ovu isplatu.

Radije pomoć, jer veli, zasad nije namijenjena svim šibenskim umirovljenicima, kojih ima 14 235 po podacima HZMO-a, nego samo onim najugroženijim.

A odakle lova ? Od ‘Big Brothera‘! Jer, Mileta će izrijekom reći da je Sustav tehničke zaštite grada Šibenika, kako se ‘oćada‘ službeno zove, ‘pored izvrsnih rezultata koje je po pitanju sigurnosti i protočnosti prometa polučio, ostvario i određeni prihod.‘

Kojeg su gradski oci odlučili jedan dio preusmjeriti u tzv. Božićnice ili pomoć umirovljenicima, zovite ih kako vam drago, a drugi dio da ide udrugama u sportu.

Zapravo, bit će to značajno povećanje iznosa za sport i sportske udruge, pogotovo kad je u pitanju prošla godina. O kojem je novcima riječ, još se ne zna, jer to o ovisi o - šibenskim vozačima.

Budu li oni više prometnih prekršaja pravili, i više kazni plaćali za nepropisno parkiranje, toliko će više novaca ići šibenskom sportu.

image

Danijel Mileta, dogradonačelnik Šibenika

Nikša Stipaničev/Cropix

Grad Šibenik vezano za ovu odluku još ima odraditi sve potrebne procedure, vezane za rebalans proračuna.

Gradsko vijeće je 15. prosinca pa je za očekivati da neće baš svi umirovljenici dobiti gore spomenuti iznos do kraja ove godine, nego da će se to protegnuti i na iduću.

Također, kako nam je kazao Mileta, razgovara se i s FINA-om da ta isplata ide preko njihovih šaltera, kako bi se smanjila gužva i povećala efikasnost isplate.

Uz ogradu da su to zasad sve inicijalne informacije, o detaljima će svi umirovljenici biti detaljno obaviješteni.

Pomoć umirovljenicima koštati će grad Šibenik 160 tisuća eura. To je taman ono što je, kako nam je kazao dogradonačelnik Mileta, ubrano od kazni.

- Od 24 srpnja do 1. Listopada to je bilo 50 tisuća eura, a od 1. listopada do kraja ovog mjeseca očekuje se da to bude još 110 tisuća eura, čime bi se praktički pokrilo sve što će se isplatiti umirovljenicima s najmanjim penzijama, onima do 400 eura mjesečno. Ono što se ubere od kraja listopada, ide za šibenski sport i sportske udruge!- zaključio je Mileta.

27. travanj 2024 15:53