StoryEditorOCM
Šibenikkao u filmskoj priči iz bajke

Advent s 14 tisuća svjetala usred grada: Šibenik zablistao raskošnim dekorom

Piše Joško Čelar
6. prosinca 2023. - 12:38

Šibenik je u ove dana Adventa - Došašća zablistao raskošnim dekorom 14 tisuća svjetala usred grada, u parkovima i na Poljani s posebnim "arktičkim" ugođajem klizališta za mlade.

Treba u večernjim satima prošetati Perivojem Roberta Visianija i osjećati se kao u fantastičnoj filmskoj priči iz bajke, "Čarobnjak iz Oza" i začuđenom i očaranom djevojčicom, slavnom glumicom Juddy Garland.

Tom ugođaju kao da se s gradskoga bedema priklonio i sam Sveti Mihovil, zaštitnik grada, obrubljen niskama božićnih svjetala u obliku anđeoskih krila koji i sada čuva i štiti Šibenik.

image


Foto: Niksa Stipanicev/Hanza Media

Niksa Stipanicev/Cropix

Kontrast je to prema onome kako grad doživljavamo u ostale dane i večeri, uglavnom s malim brojem dokonih šetače na tim prostorima.

I dvije Šibenske studentice, Lidija i Divna, koje smo, u raspoloženju predbožićne radosti zatekli na Poljani, potvrdile su nam, da im u ovo vrijeme svih nevolja svijeta, nedostaje upravo ono čime su okruženi ovih dana. Radost i spokoj.

–Ovo nije spektakl radi spektakla, već vanjski izraz unutarnje radosti blizine velikoga blagdana Božića.

image

Ulaz u Perivoj Roberta Visianija
 

Niksa Stipanicev/Cropix

Ulaz u perivoj je kao pristup nekom starom zamku sa rasvijetljenim kulama l koji treperi u bojama tisuća svjetala. Fantastično!

A ispunjen je uglavnom mladima i djecom, s drvenim kućicama raznovrsne ponude, što odišu toplinom.

Najtraženije od svega su izvrsne domaće fritule u velikoj plastičnoj čaši za 4 eura. Uz što ide i po koji sokić. Malne, kao mala, lagana večerica. Kušali smo i mi.

image

Najtraženije su izvrsne domaće fritule
 

Niksa Stipanicev/Cropix

A s nešto manje spektakla u večernjim satima u tišini svijetli i perivoj fra Luje Matruna pred Gospinom crkvom, koju su vjernici ispunili na misi prve nedjelje Došašća.

A na velikoj površini klizališta riječke firme "Arctic",koje ondje instalira takav objekt od 2014.,dok smo radili ovu priču, nije bilo nikoga. Jer se, kako su nam kazali, površina nije mogla zalediti uslijed vala topline podneblja, zadnjih nekoliko dana.

Pa eto, mraza nema kad ga baš i trebaš!

image


Foto: Niksa Stipanicev/Hanza Media

Niksa Stipanicev/Cropix

I dok se odvija šibenski spektakl "Adventure", opustjeli su i neki gradski kafići restorani.

Božić je doba naše osobite obiteljske radosti, znao je reći i počivajući kardinal Kuharić, koji je jednom, u doba ustoličenja biskupa Ivasa, posjetio i Šibenik.

27. travanj 2024 17:45