StoryEditorOCM
ŠibenikPriča o arhanđelu Mihovilu i njegovom gradu

3D remek djelo sjajan projekt daljnjeg razvitka šibenskih tvrđava završava baš danas

31. prosinca 2019. - 21:52

Animirani prikaz titanske borba dobra i zla, dočarane u arhanđelu sv. Mihovilu koji ubija zmaja, te projekcije najznačajnijih povijesnih trenutaka Šibenika i artefakata pronađenih na njegovoj najstarijoj tvrđavi uskoro će se odvijati pred očima posjetitelja tvrđave sv. Mihovila u prostorima dviju cisterni iz 15. stoljeća. U ozračju blagdana dobrodošla vijest o novom audio vizualnom sadržaju na sv. Mihovilu stiže iz JU Tvrđava kulture, pravom remek djelu 3D video mapping tehnike projiciranja. Tako u javnoj ustanovi bez imalo pretjerivanja nazivaju najsuvremeniji način prezentacije šibenske povijesno kulturne baštine proizašao iz trogodišnjeg EU projekta Fortress Reinvented - inovativni pristup digitalnim sadržajima na povijesnim tvrđavama - koji i službeno završava na Silvestrovo, posljednjeg dana ove godine. Potpuni dojam virtualnog prostora pružit će slikovna i zvučna kulisa sačinjena od 34 projektora i 16 zvučnika: zadnja riječ tehnike za dojmljivu šetnju kroz tisuću godina povijesti prohujale na najstarijoj šibenskoj tvrđavi i u gradu koji postojano natkriljuje tisuću godina.

U tijeku je ugrađivanje opreme, a otvaranje je predviđeno tijekom siječnja 2020. Nestrpljivi su i u javnoj ustanovi, priznaju naši sugovornici Vera Jergović Bolanča i Ana Skračić iz marketinškog odjela ‘Tvrđave’ te Josip Pavić, povjesničar. Ne samo zato jer je riječ o značajnom iskoraku u kakvoći, količini i privlačnosti sadržaja za posjetitelje na tvrđavi, već i stoga što s ovim zapravo, počinje druga faza obnove tvrđave sv. Mihovila i potrajat će naredne tri godine, financirana još iz dva europska projekta u međuvremenu odobrena JU “Tvrđava kulture”. U tu će svrhu na raspolaganju biti 14 milijuna kuna.

Međunarodna suradnja

Recentni projekt Fortress ReInvented započeo je 1. srpnja 2017., a partneri nositelja, Muzeja Grada Šibenika su Općina Klis, Opština Herceg Novi i Javna ustanova Muzej grada Zenice. Ukupna vrijednost je 1.310.232,30 eura od čega je 85 posto sufinancirano iz programa Interreg IPA CBC Croatia - Bosnia and Herzegovina - Montenegro 2014.- 2020. a glavni cilj projekta je doprinijeti povećanju održivosti i poboljšanju turističke ponude implementacijom digitalnih sadržaja na četiri partnerske tvrđave: tvrđavu sv. Mihovila, tvrđavu Klis, Kanli kulu u Herceg-Novom i tvrđavu Vranduk u Zenici. Budući da je u trenutku odobrenja projekta “Tvrđava kulture” djelovala u sastavu šibenskog muzeja, ta je gradska ustanova formalno ostala nositeljem projekta iako „Tvrđava kulture“ upravlja sv. Mihovilom a cijeli posao obavio je tim javne ustanove. Natječajne propozicije više se nije dalo mijenjati, objašnjava Josip Pavić.
- Jest da je tvrđava sv. Mihovila, zahvaljujući najviše kvalitetnim glazbenim programima izvođenim na njenoj pozornici za kratko vrijeme postala upečatljivim znakom Šibenika, no i dalje je ostalo neriješeno pitanje unutrašnjosti, sadržaja za posjetitelje i interpretacije povijesti, što se u krajnjoj liniji i očekuje od ovakvog objekta, napominje Jergović Bolanča.
Zapravo, nakon obnove, dopunjuje Josip Pavić, javnu ustanovu dočekala je arhitektonski zanimljivo obnovljena ljuštura i ništa više. JU morala je odustati od klasičnog načina predstavljanja povijesti, s vitrinama i izlošcima, jer tvrđava za to nema propisanih uvjeta, a u krajnjoj liniji, nije muzej, niti se može baviti tom djelatnošću. Priređivali su neke izložbe, uveli signalizaciju za posjetitelje koja je bila i nagrađena, a projekt cisterni kojeg s nestrpljenjem očekuju pružit će posjetiteljima intenzivniji doživljaj povijesnog presjeka šibenskih stoljeća.

Knjiga otkrivenja

Kako govori Ana Skračić, u jednoj od cisterni bit će vrlo živopisan, avangardni animirani prikaz borbe sv. Mihovila i vraga, ujedno i krešendo povijesne priče u tehnici 3D mappinga. No, to je ipak metaforički prikaz a ne dosljedna interpretacija Knjige otkrivenja, napominju naši sugovornici.
U drugoj cisterni, mirnijim ritmom i kronološkim redom izmjenjivat će se sekvence o povijesti tvrđave i grada, s prikazom artefakata pronađenih na sv. Mihovilu tijekom arheoloških istraživanja i njihova virtualna rekonstrukcija. Taj dio osmišljen je u suradnji s gradskim muzejom, te će se vidjeti kako je predmet izgledao, poput keramičke zdjele iz 1000. godine prije Krista.

- Prikazom na svodovima cisterne razvili smo priču o kontinuitetu života na ovome oduvijek strateški važnom mjestu, sa svim političkim mijenama do današnjih dana, jer je na toj uzvisini sigurno prvotno bila ilirska gradina za nadzor prolaska kanalom i šibenskim zaljevom, govori Josip Pavić. Današnji oblik, nastavlja, tipičan za rani srednji vijek tvrđava sv. Mihovila zadobila je u vremenu prvog spomena Šibenika 1066., no pojedini dijelovi utvrde sigurno su stariji, o čemu svjedoče antički nalazi. Projekcije traju svega nekoliko minuta te će JU zadržati klasični stalni postav, u koji je uvršten najmlađi pronađeni nalaz iz 2. svjetskog rata, a riječ je o pločici za remen sa zvijezdom petokrakom partizanske vojske.

Reklamni trailer

S toliko dugotrajnim značajem i trajanjem na uzvisini iznad starog Šibenika, ne čudi što se u efektnom reklamnom traileru koji prati najavu skorog uvođenja 3D mappinga u cisterne, tvrđava sv. Mihovila gledatelju obraća u prvom licu, kao prapočelo koje priča o sebi i gradu iz čijih je njedara nastala i stoji do danas, u namjeni sasvim oprečnoj od one koju je stoljećima imala.
Ono što skore 3D mapping projekcije u cisternama čini remek djelom na tom području, svakako je sofisticirana oprema koja će biti ugrađena, a odabir nije bio nimalo jednostavan. Izvođači i projektanti, stručni suradnici iz tvrtke „Produkcijski tim“ u koautorstvu sa studiom „Kreativni nered“ uspjeli su tehnički riješiti vrlo zahtjevan zadatak i poništiti efekte zakrivljenosti svodova cisterna, te se video zapisi prikazuju bez ikakvih deformacija.
- Nama u ustanovi nije baš lako. To nije područje nikoga od nas pa nismo tisuću posto sigurni kako će izgledati. No, svi koji se razumiju u tu tehnologiju, uvjeravaju nas da je to jako dobro, priznaje Josip Pavić. Projektanti sustava jako su se potrudili i za njih je uistinu bilo puno zahtjevnog posla. Tehniku su, nastavlja Pavić, isprobavali na digitalnom modelu cisterne, a nije bilo nimalo lako nabaviti opremu. Jer, u digitalnoj tehnologiji koja se gotovo danomice mijenja, nije svejedno ako je projekt napisan 2016., a oprema je nabavljana tri godine poslije i trebalo je dosta različitih prilagodbi.

Audio vodič

U sklopu ovog projekta bit će uveden i audio vodič. Možda ne toliko atraktivan kao 3D mapping prezentacija u cisternama, procjenjuju u „Tvrđavi kulture“, no vrlo važan sa stanovišta prezentacije jer će dosta dobro približiti neke detalje na tvrđavi.
Posjetitelj na ulazu dobije tablet koji se sam uključuje na određenim točkama obilaska i reproducira glasovnu informaciju.

-Tvrđava je tijekom dugih stoljeća korištenja ostala bez ikakvih objekata na platou pozornice i gledališta, no mi se trudimo uvoditi i osmisliti nove, posjetiteljima privlačnije sadržaje podvlači Vera Jergović Bolanča.
Neiskorištenom je preostala Kapetanova kula, za koju u JU imaju planove za naredne tri godine, a cilj je iz sredstava odobrenih za dva nova projekta da sav unutarnji dio tvrđave bude interpretativne namjene, ujednačen za posjetitelje. S druge strane, govori voditeljica marketinga u “Tvrđavi kulture”, novca iz europskih fondova ima dovoljno pa i za manje zahvate. Iz tih sredstava djelomično se podmiruju i plaće, te u ustanovi, njima uobičajenom manirom dobrih gospodara kada se svode računi, zaključuju da su uložili u razvoj, ali i zaradili za gradski proračun.

Tvrđava sv. Ivana: velik zalogaj pred JU

Vera Jergović Bolanča, inače voditeljica marketinga u „Tvrđavi kulture“ kaže da je veliki zalogaj tek pred njima, a to je otvaranje treće šibenske kopnene fortifikacije, tvrđave sv. Ivana. Trenutačno su u intenzivnim kontaktima s velikim turističkim agencijama i ostvaruju suradnje kako bi ponuda šibenskih tvrđava došla do što šire turističke publike.
-Sv. Ivan je upravo ogromna tvrđava, zahtjeva puno, naročito u održavanju i broju zaposlenih. No, pravi je izazov sve to posložiti i uskladiti!

Šibenik pokreće međunarodnu “Noć tvrđava”

Četrnaest milijuna kuna ukupno vrijede dva nova europska projekta Fortitude i Emounderground odobrena JU “Tvrđava kulture” tijekom 2019. godine, podsjetila je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica. Fortitude donosi 12 milijuna kuna, a projekt je u cijelosti razvio i aplicirao tim “Tvrđave kulture”, ujedno i nositelj provedbe u suradnji s partnerima. To su Grad Karlovac, Opština Herceg Novi, Opština Bar i Grad Banja Luka. S tim projektom unutrašnjost tvrđave sv. Mihovila obogatit će niz novih sadržaja za posjetitelje što uključuje nova tehnološka i prostorna rješenja u suvenirnici i Info pultu, izložbene postave u muzejskoj i dijelu podzemnih prostora tvrđave, te u City Pointu smještenom u staroj gradskoj jezgri. Osim toga, projektom je za naredne tri godine predviđeno ulaganje u edukaciju djelatnika, razvoj novih turističkih ruta obilaska tvrđava, te zadnje-i ne manje važno: u suradnji s partnerima bit će pokrenuta međunarodna manifestacija Noć tvrđava.
JU “Tvrđava kulture” uložit će u provedbu ovog projekta 4,1 milijun kuna, a 85 posto iznosa sufinancirat će EU iz Fonda za regionalni razvoj.
Nositelj drugog projekta - Emounderground - je talijanska općina Nardo, a budžet “Tvrđave kulture” iznosi 2,1 milijuna kuna. Novac će biti uložen na uvođenje tehnologije virtualne stvarnosti radi posjetiteljima što dojmljivije interepretacije povijesti ili storytellinga...

Glazbena tradicija Šibenika u backstageu

I pozornica na sv. Mihovilu postat će posebno obrađenom temom za posjetitelje tvrđave, ističu u JU “Tvrđava kulture”. Zamisao da se na tvrđavi izvode glazba i scenski komadi datira još od 50-tih godina prošlog stoljeća i puno je dakle, starija od postojeće pozornice realizirane tek prije nekoliko godina, napominje Vera Jergović Bolanča. U drugoj fazi obnove tvrđave koja nastupa u 2020., s time će posjetitelj biti upoznati postavom u prostoru iza pozornice, zamišljenom za prezentaciju bogate glazbene baštine Šibenika, s posebnim naglaskom na reprezentativne gradske ansamble od tradicije - Pjevačko društvo “Kolo” i Šibensku narodnu glazbu.


Recentni projekt Fortress ReInvented započeo je 1. srpnja 2017., a partneri nositelja, Muzeja Grada Šibenika su Općina Klis, Opština Herceg Novi i Javna ustanova Muzej grada Zenice. Ukupna vrijednost je 1.310.232,30 eura od čega je 85 posto sufinancirano iz programa Interreg IPA CBC Croatia - Bosnia and Herzegovina - Montenegro 2014.- 2020.


Kako govori Ana Skračić, u jednoj od cisterni bit će vrlo živopisan, avangardni animirani prikaz borbe sv. Mihovila i vraga, ujedno i krešendo povijesne priče u tehnici 3D mappinga. No, to je ipak metaforički prikaz a ne dosljedna interpretacija Knjige otkrivenja

26. travanj 2024 16:04