StoryEditorOCM
BaštinaPROJEKT REVITALIZACIJE TVRĐAVE SV. MIHOVILA

Predstavljen na izložbi u Bruxellesu kao primjer dobre prakse

Piše šibenski.hr
26. lipnja 2018. - 19:22

Predstavnici Tvrđave kulture Šibenik 19. i 20. lipnja 2018., u Bruxellesu na izložbi u Europskom parlamentu, predstavili su uspješni šibenski projekt revitalizacije Tvrđave sv. Mihovila i susreli se sa zastupnicom Ivanom Maletić. Izložba i posjet Europskom parlamentu organizirani su u sklopu inicijative „Neka zvijezde sjaje“.

U sklopu ove inicijative, ured hrvatske zastupnice Ivane Maletić organizirao je poziv za prijavu projekata za predstavljanje u Europskom parlamentu. Grad Šibenik na natječaj je prijavio projekt Revitalizacija Tvrđave sv. Mihovila kojeg je među 70 prijavljenih projekata iz cijele Hrvatske stručno povjerenstvo izabralo kao jedan od pet najkvalitetnijih hrvatskih primjera dobre prakse provedenih EU projekata te tako dobio pozivnicu za predstavljanje na izložbi u Europskom parlamentu.


„Neka zvijezde sjaje“ zajednička je inicijativa devet zastupnika Europskog parlamenta (iz Hrvatske, Bugarske, Belgije, Francuske, Njemačke, Nizozemske, Poljske, Rumunjske i Slovenije) pokrenuta 30. kolovoza 2017. s ciljem poticanja europskog zajedništva i solidarnosti te promicanja i povećanja vidljivosti kvalitetnih i kreativnih projekata koji su pozitivno utjecali na život građana u državama članicama. Glavna ideja ove inicijative temelji se na jačanju komunikacije i vidljivosti dobrih i pozitivnih projekata koji se potiču u Europskoj uniji i financiraju iz EU proračuna.

Postav izložbe čini četrdeset EU financiranih projekata iz devet država članica (iz Hrvatske, Bugarske, Belgije, Francuske, Njemačke, Nizozemske, Poljske, Rumunjske i Slovenije). Uz projekt revitalizacije Tvrđave. Sv. Mihovila, predstavljena su još  četiri hrvatska projekta: “Znanjem do toplog doma” Društva za oblikovanje održivog razvoja iz Novske, “Sisačko-moslavačka županija – središte gaming industrije”, “Coworking Zadar – suradnjom do inovacija” te OSTEOGROW, Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Prilikom otvorenja izložbe “Neka zvijezde sjaje” dodijeljeni su certifikati predstavnicima najuspješnijih te je predstavljena i publikacija u kojoj su prikazani svi odabrani projekti.

Podsjetimo, „Revitalizacija Tvrđave sv. Mihovil“ projekt je Grada Šibenika vrijedan 1,7 milijuna eura koji se provodio od travnja 2012. sve do srpnja 2014. i financirao iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF). Projekt se temeljio na uređenju Tvrđave sv. Mihovila kao nove turističke atrakcije koja ima za cilj stvarati inovativne kulturno-umjetničke, edukativne i druge sadržaje.

Tvrđava sv. Mihovila ovim je projektom istovremeno postala prepoznatljivi spomenik kulturne baštine u najužoj gradskoj jezgri, svakodnevno dostupan posjetiteljima, koji promovira revalorizaciju i revitalizaciju hrvatskih kulturnih dobara te jedna od najprestižnijih pozornica u regiji, koja organizira različita kulturna, glazbena i scenska događanja i time doprinosi imidžu RH, te posebice grada Šibenika, kao nezaobilaznih destinacija kulturnog turizma. Šibenski model upravljanja kulturnom baštinom već se sada koristi kao primjer dobre prakse na međunarodnim konferencijama i ostalim događajima.

 

24. travanj 2024 22:24