StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetS počekom škole kreće Školska shema prehrane

Za hrvatske školarce 23 milijuna kuna za besplatne obroke voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda

3. rujna 2017. - 15:10


Ove školske godine koja počinje u ponedjeljak, 4. rujna, 1.119 hrvatskih škola sudjeluje u Školskoj shemi prehrane - besplatnih obroka voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda za školsku djecu, a prednost u izboru hrane imat će lokalni poljoprivrednici, priopćeno je u nedjelju iz Ministarstva poljoprivrede RH.

Školska shema objedinjava dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama, a za provedbu je osigurano ukupno 23 milijuna kuna kako bi se hrvatskim školarcima omogućio dodatni obrok svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda.

Za financiranje provedbe Školske sheme Europska komisija dodijelila je Hrvatskoj 1.720.946 eura za voće i povrće te 800.354 eura za mlijeko i mliječne proizvode, ističu iz Ministarstva . 

Ciljna skupina za isporuku i raspodjelu voća i povrća su učenici svih razreda osnovnih i srednjih škola, a za mlijeko i mliječne proizvode učenici osnovnih škola od 1. do 4. razreda.

Tolušić: Želimo da djeca jedu svježe, lokalno uzgojeno voće i povrće i mliječne proizvode

Prihvatljivi proizvodi za isporuku školama su, od  voća i povrća - mandarina, jabuka, kruška, šljiva, breskva, nektarina, trešnja, jagoda, rajčica, mrkva.

Od mlijeka i mliječnih proizvoda to su  mlijeko toplinski obrađeno postupkom pasterizacije, mlaćenica, kiselo mlijeko i vrhnje, jogurt, kefir i drugo fermentirano ili zakiseljeno mlijeko i vrhnje.

- Novom Školskom shemom dajemo prednost lokalnim poljoprivrednicima, jer želimo da naša djeca jedu svježe, lokalno uzgojeno voće i povrće i mliječne proizvode. Na taj način čuvamo radna mjesta u poljoprivredi i razvijamo hrvatsko selo. Naša djeca jest će domaće voće i povrće i piti domaće mlijeko. Tako će osim usvajanja zdravih prehrambenih navika usvajati i naviku konzumacije lokalno uzgojene hrane, a imat će priliku posjetiti i obiteljska poljoprivredna gospodarstva s kojih će ti proizvodi dolaziti, istaknuo je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

- Jednom kada osjete razliku između svježeg, netom ubranog voća i onog koje je tisućama kilometara hladnjačama putovalo do njihove škole, naučit će cijeniti razliku u kvaliteti između domaćih, lokalno ugojenih proizvoda i onih čiji je put do našeg stola utjecao na kvalitetu i doživljaj, dodao je Tolušić.

Tijekom četiri godine Sheme školskog voća isporučeno više od 4.000 tona voća
 
Od ove školske godine novost je i da su škole postale nositelj mjere za razliku od prošlih godina kada je to bio dobavljač.  Svaka škola koja želi sudjelovati u Školskoj shemi odabire dobavljača koji će isporučivati voće i povrće i mlijeko i jogurt i slično.

Voće i povrće isporučivat će se i raspodjeljivati najmanje jednom tjedno, a mlijeko i mliječni proizvodi jednom tjedno u skladu sa školskim kalendarom tijekom cijele školske godine.

Iz Ministarstva poljoprivrede podsjećaju da je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila  Javni poziv za sudjelovanje u Školskoj shemi školama koji je bio otvoren do 30. lipnja 2017., te iskaz interesa dobavljača za isporuku voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda školama koje sudjeluju u Školskoj shemi koji je otvoren cijele školske godine.
Javilo se 1.119 škola i do sada 87 dobavljača.

Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju pripremili su i vodič za škole o provedbi školske sheme u školskoj godini 2017./2018., koji detaljno opisuje sve korake u provedbi Sheme.

Do sada je, tijekom četverogodišnje provedbe Sheme školskog voća isporučeno preko 4.000 tona voća za što je dobavljačima isplaćeno ukupno 50 milijuna kuna.
 

26. veljača 2024 11:53