StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPrekini šutnju

U srijedu će u šibenskoj knjižnici biti prikazan dokumentarac o traumama žena u slovačkim rodilištima, a zbog uznemirujućih kadrova ne preporuča se trudnicama

Piše Šibenski.hr
29. listopada 2018. - 13:55

Šibenska udruga mladih Š.U.M. i Roda (Roditelji u akciji) uz podršku Kinokluba "Šibenik" organiziraju prikazivanje dokumentarnog filma Između nas u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić. Film će se prikazati u srijedu 31. listopda u 18 sati, a nakon projekcije otvoriti će se i dvadesetominutna rasprava.

Film je režirala Zuzana Limova kao svoj diplomski rad, a ono što je trebalo biti prikaz svakodnevice u slovačkom rodilištu uskoro je postalo problematično.

Dan rođenja djeteta trebao biti najsretniji u ženinom životu. U slovačkim rodilištima radost majčinstva ubrzo postaje noćna mora. Izolirane od svojih najbližih, žene su usamljene, izložene strogim pravilima i različitim vrstama (institucionaliziranog) nasilja. 

Dokumentarni film Između nas, vodi nas iza zatvorenih vrata rodilišta, gdje samo trudnice smiju ući. Iza tih vrata, čudo rađanja je samo rutinski posao osoblja, a svi, pa tako i primalje i liječnici koji uviđaju nedostatke ovakvog pristupa, moraju se prilagoditi suludim pravilima koja se desetljećima nisu mijenjala.

Umjesto da slijede svoju intuiciju tijekom ovog najnormalnijeg događaja, rađanja novog života, žene moraju slijepo slušati naredbe zdravstvenih djelatnika, podvrgnuti se zastarjelim postupcima, dok rijetko tko ima sluha za njihove osjećaje i potrebe.

Autentični kadrovi snimani su tijekom porođaja u javnim bolnicama, a slijede priče žena koje su se usudile progovoriti. Razgovori sa zdravstvenim osobljem razotkrivaju mračnu stranu zdravstvenog sustava koji radije bira lijekove nego humanost.


Film se prikazuje diljem Hrvatske ponovno kao reakcija na svjedočanstva žena o tretmanu tijekom postupaka vezanih za njihovo reproduktivno zdravlje u hrvatskom zdravstvenom sustavu koja su pristigla u Rodu u sklopu kampanje #prekinimošutnju, ističu iz udruge Š.U.M. i napominju kako film nije namijenjen trudnicama.

 

06. svibanj 2024 05:03