StoryEditor
Hrvatska i svijet'prekinimo šutnju'

Ministre, i UN tvrdi da imamo problem: zaprepašteni su svjedočanstvima žena iz hrvatskih rodilišta, traže hitne mjere protiv kršenje reproduktivnih prava

25. veljače 2019. - 14:42

Nakon što je udruga Roda UN-ovim tijelima za ljudska prava u studenome prijavila kršenje ženskih reproduktivnih prava u Hrvatskoj na temelju svjedočanstava prikupljenih u kampanji  #PrekinomoŠutnju, Visoki povjerenik za ljudska prava pri UN-u zatražio je od Hrvatske da poduzme hitne radnje za suzbijanje kršenja seksualnih i reproduktivnih prava žena, priopćila je u ponedjeljak Roda.

Ministre, imamo problem

"Zaprepašteni smo svjedočanstvima žena prikupljenima u kampanji #PrekinimoŠutnju u listopadu 2018. u kojoj je utvrđeno postojanje obrazaca zlostavljanja i nasilja nad ženama, povezanog s njihovim reproduktivnim zdravljem", navodi se u priopćenju skupine stručnjaka koje je objavljeno na internet stranici Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava.

Stručnjaci smatraju kako Hrvatska treba usvojiti mjere za prevenciju nasilja te tražiti odgovornost svih koji su ga počinili, navodeći kako je nasilje variralo od kirurških zahvata izvršenih bez anestezije, do poniženja, verbalnog zlostavljanja i odbijanja davanja lijekova protiv boli.

'SLOBODNA' NEĆE ŠUTJETI! Šef splitske ginekologije obmanjuje javnost​

"Iznimno smo zabrinuti za žene koje su podvrgnute bolnim postupcima bez anestezije, što uključuje kiretažu, struganje maternice, ručno vađenje posteljice, šivanje nakon vaginalnog poroda te epiziotomije, rađenih protiv njihove volje, te nepoštivanje žena", naglasili su stručnjaci.

Napominju kako su unatoč svjedočanstvima, pojedini političari i čelnici zdravstvenih ustanova negirali postojanje problema i doveli u pitanje kredibilitet iskaza i percepciju boli, pa čak i inteligenciju žena.

Žene pred Saborom čitale potresna svjedočanstva: 'Ne znam koja je bol bila najgora, zbog gubitka djeteta, kiretaže ili zbog toga što su se liječnik i sestre cijelo vrijeme smijali i zbijali šale'

"Neophodno je poštivati prava žena koje primaju zdravstvenu skrb u reproduktivnom zdravlju, što uključuje porod, postupke medicinski potpomognute oplodnje te kiretaže. Zdravstveni djelatnici bi trebali primjenjivati najviše profesionalne standarde i etične kodekse prilikom pružanja zdravstvene skrbi u području reproduktivnog zdravlja. Moraju poštivati autonomiju, integritet i sigurnost svake žene", stoji u priopćenju.

"Potičemo Vladu Republike Hrvatske da provede neovisno istraživanje o ovim optužbama, da javno objavi rezultate te izradi nacionalni akcijski plan za zdravlje žena", poručuju stručnjaci.

'Smjestili su me u šok sobu jer 'nije bilo mjesta' i tu počinje horor': 14 godina nakon poroda u splitskom rodilištu ova žena pamti svaki traumatični detalj

U Rodi ističu kako su preporuke stigle nakon što su u studenome prošle godine poslale prijavu trima tijelima za ljudska prava UN-a - posebnom izvjestitelju za pravo na zdravlje, posebnoj izvjestiteljici o nasilju nad ženama te Radnoj skupini o diskriminaciji žena u pravu i praksi.

Iskustvo iz splitskog rodilišta: 'Doktor je igrao Pac-Man, a jedino mi je čistačica pomogla da se operem nakon poroda'

U sklopu kampanje #PrekinimoŠutnju  u dva i pol dana prikupljeno je više od 400 svjedočanstava žena koje su doživjele neku vrstu nasilja i zlostavljanja u hrvatskim bolnicama tijekom ginekoloških zahvata.

Potresno svjedočanstvo Splićanke: Plod mi je ispao na pod dok su se doktorice svađale koja je obavila više kiretaža!

08. kolovoz 2022 08:35