StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetvelika zavrzlama

Sanader i osuđen zadaje glavobolju pravosuđu: od 78 blokiranih računa, samo je sedam njegovih, a država će se od njega naplatiti tako što će prodavati njegove umjetnine

Piše JL
6. travnja 2019. - 13:04

Vrhovni sud RH potvrdio je osuđujuću presudu protiv bivšeg premijera Ive Sanaderau aferi Planinska te mu povećao kaznu na šest godina zatvora, a istom presudom Sanaderu je naloženo da u državni proračun uplati 17,4 milijuna kuna protupravno stečene imovinske koristi kao i namirenje dijela štete od 15,1 milijun kuna, piše Jutarnji list.

Naime, Sanader je osuđen da je zloupotrijebio svoj položaj predsjednika Vlade kad je 2009. pomogao stranačkom kolegi Stjepanu Fioliću da Ministarstvu regionalnog razvoja proda zgradu u Planinskoj po cijeni znatno višoj od tržišne. Presudom je utvrđeno da je zgrada preplaćena 15,1 milijun kuna te se taj iznos smatra štetom za RH, koju su optuženici dužni solidarno nadoknaditi.

Usto, Sanader sam mora vratiti 17,4 milijuna kuna, koje mu je Stjepan Fiolić, kako je sam rekao, a sad je potvrđeno i pravomoćnom presudom, predao u gotovini nakon realizacije sporne kupoprodaje.

Složena procedura

Sada se nameće pitanje kako će se država naplatiti od Sanadera. Prema zakonskoj proceduri, nakon što se izradi i dostavi pravomoćna presuda Vrhovnog suda, ona postaje i izvršna. Tada nadležni sud najprije poziva osuđenu osobu da u roku od 15 dana podmiri štetu, tj. vrati ilegalno stečenu imovinsku korist.

Iako je Ivi Sanaderu i članovima njegove obitelji godinama blokirana praktično cjelokupna imovina, upitno je hoće li država moći naplatiti i ovih 17,4 milijuna, a kamoli i dio prouzročene štete. Naime, Sanaderu je imovina blokirana u drugom predmetu, aferi Fimi-Media, u kojemu na Županijskom sudu traje ponovljeno suđenje, a primijenjene su zakonske odredbe o tzv. proširenom oduzimanju imovinske koristi.

To znači da nije blokirana samo njegova, nego i imovina koja glasi na s njim povezane osobe, članove obitelji, a sumnja se, zbog utvrđenog nesrazmjera, da potječe od Sanaderovih nezakonitih aktivnosti. Pravni stručnjaci nisu jedinstveni u stavovima oko toga može li se uopće sada temeljem presude u predmetu Planinska ići na ovrhu imovine blokirane u predmetu Fimi-Media.

Zaštićeni računi

Zagrebački odvjetnik Janjko Grlić ističe da za to, iako sudska praska nije baš ujednačena, nema zapreka, s obzirom na to da se u oba slučaja radi o istoj stranci u postupku, Republici Hrvatskoj. Odvjetnik Grlić smatra da je zapravo dužnost nadležnog državnog odvjetnika da poduzme sve potrebne radnje s ciljem namirenja štete i naplate protupravne koristi, bez obzira radi li se o “slobodnoj” imovini, ili “opterećenoj” privremenim mjerama osiguranja u drugom predmetu.

No, postoji daljnji problem, jer se u predmetu Planinska više ne može primjenjivati spomenuto prošireno oduzimanje imovinske koristi, nego se samo može ići na imovinu koja glasi na osuđenu osobu - Ivu Sanadera. A većina blokirane imovine ne glasi na njega, nego na članove obitelji.

Tako praktično u cijelosti otpada mogućnost najjednostavnije naplate, oduzimanjem novčanih sredstava s bankovnih računa. Obitelji Sanader u predmetu Fimi-Media blokirano je čak 78 raznih bankovnih računa, od toga 73 u Hrvatskoj i pet u Austriji. No, glavnina blokiranog novca i vrijednosnica, ukupno oko 1,15 milijuna eura, nalazi se na računima u Raiffeisenlandesbank Tirol, a svi glase na Sanaderova punca Ivu Šarića koji je u međuvremenu preminuo.

Na blokiranim računima u Hrvatskoj, Sanader, njegova supruga, kćeri te sada pokojni punac i punica, imaju ukupno oko 2,5 milijuna kuna. Međutim, samo sedam računa glasi na samog Ivu Sanadera, a na njima je ukupno oko 35.800 eura te 115.00 kuna.

Poslovni udjeli

Ni vila u Kozarčevoj u kojoj živi obitelj Sanader ne glasi na bivšeg premijera. Kuća je upisana na Mirjanu Sanader i njezina pokojnog oca Ivu Šarića. I blokirani stanovi u Splitu glase na članove Sanaderove obitelji, kao i kuća s voćnjakom i oranicom u Krapju, te blizu 30.000 kvadrata zemljišta na otoku Braču, koji su upisani na Sanaderova punca. Jedina Sanaderova imovina veće vrijednosti zapravo je zaplijenjena zbirka umjetnina. Radi se o 430 umjetničkih slika i drugih radova koji su procijenjeni na nepunih milijun eura.

Tome treba pridodati i 20-ak daljnjih umjetničkih slika, među kojima su i slike Vlahe Bukovca procijenjene na više od 200.000 eura, koje je Sanader prije bijega u Austriju koncem 2010. sklonio k Stjepanu Fioliću, kako je ovaj kasnije ispričao istražiteljima i odveo ih do skrovišta na svom imanju. Usto, Sanader sam ili sa suprugom Mirjanom ima poslovne udjele u dvije njihove tvrtke osnovane u Hrvatskoj te tvrtki Prima Consulting u Austriji. Sanader ima i deset dionica Hajduka.

Dakle, čini se da država ozbiljnija sredstva od Sanadera može namaknuti samo kroz ovrhu i stavljanje na bubanj njegove umjetničke kolekcije.

27. travanj 2024 01:15