StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetobojica se pravdaju

Progovorio čovjek koji je ministru Mariću prodao kuću u Živogošću, a javnosti je otprije poznat po aferi Fimi Media: 'Politikom se ne bavim, a nekretninu sam prodao po tržišnoj cijeni'

Piše Vanja Nezirović
5. svibnja 2019. - 14:07

Ministra Gorana Marića poznajem više od trideset godina, znači daleko prije njegove političke karijere, započinje prvi javni istup zagrebački poduzetnik Zvonko Šarić, koji se našao u centru afere ministra državne imovine Gorana Marić jer mu je njegova tvrtka prodala kuću u Živogošću.

Riječ je o vili za koju je ministar Marić u imovinskoj kartici naveo da vrijedi 850 tisuća kuna, dok je njezina stvarna tržišna vrijednost daleko veća. Međutim, otkriveno je da to nije bila jedina nekretninska transakcija između ministra Marića i poduzetnika Šarića, a saznalo se i kako je zagrebački poduzetnik bio u poslovnom odnosu s Marićevom suprugom, te da je lani druga tvrtka, u kojoj je Šarić direktor, od Marićeva ministarstva kupila vilu u Grškovićevoj. Samozatajni poduzetnik Šarić odlučio je prvi put odgovoriti na neka od brojnih pitanja koja se nameću. Među ostalim, tvrdi da se ne sjeća za koliko je novca Mariću i njegovoj supruzi prodao dva apartmana u Turnju.

"Marić i njegova supruga kupili su od moje tvrtke dva apartmana u Turnju, 2001. godine. Točne kupoprodajne cijene nekretnina se ne sjećam, s obzirom na to da je riječ o kupoprodaji od prije dvadesetak godina, ali je sigurno cijena bila tržišna, a ona je i danas vidljiva i može se provjeriti u Poreznoj upravi i zemljišnim knjigama", kaže Šarić.

Dugogodišnje poznanstvo

U jednom je, kaže, kraćem razdoblju dugogodišnjeg poznanstva s ministrom Mariće, imao i poslovni odnos s njegovom suprugom.

"Projekt nam se zbog tadašnje gospodarske krize nije razvijao kako smo zamislili, pa smo ubrzo dogovorno prekinuli poslovnu suradnju. Od te 2013. godine više nemamo nikakav poslovni odnos, što je također vidljivo i provjerljivo u sudskom registru", rekao je Šarić.

Pojasnio je i da je kuću u Živogošću kupio kao staru prizemnicu.

"Potom sam je adaptirao i obnovio kao katnicu, te kao takvu – ne do kraja uređenu, prodao obitelji Marić za oko 800 tisuća kuna. To je tada bila realna tržišna cijena nekretnine, s obzirom na to da se radilo o vremenu velike tržišne krize, kad su i cijene nekretnina bile u velikom padu. Cijenu nekretnine je kao realnu prihvatila i Porezna uprava te razrezala porez na promet nekretnina", ustvrdio je Šarić.

U privatnom je biznisu, kaže, više od 40 godina.

"Najveći sam dio tog vremena bio usredotočen na građevinsko poslovanje. Tvrtka smo koja se bavi izgradnjom i prodajom nekretnina i kao takvi imamo dugogodišnje referencije u poslovanju za tu vrstu posla. U Turnju sam izgradio i prodao dvije poslovno-stambene zgrade s ukupno 70-ak stambenih jedinica. Čak sam u Turnju osnovao i obrt, s idejom da dio objekta bude turističke namjene, ali zbog administrativnih poteškoća to nisam realizirao te je cijeli objekt prodan", otkriva Šarić.

Na pitanje kako se, pak, našao u priči oko kupovine bivše Mesićeve vile te tko je Ruskinja Viktorija Fedorova, vlasnica tvrtke koja je kupila vilu od Ministarstva državne imovine, odgovara da je ona "ugledna poduzetnica iz Ruske Federacije".

"Zainteresirana je za investicije u Republici Hrvatskoj, a s obzirom na povjerenje koje smo izgradili zamolila me da budem direktor njezine hrvatske tvrtke. Tvrtka 'Sjajna svjetlost' j.d.o.o. kupila je na javnom nadmetanju kuću u Grškovićevoj ulici ponudivši najvišu cijenu, čime smo bili bolji od ostala tri ponuđača", pojašnjava Šarić.

Na pitanje o političkim vezama s HDZ-om, odgovara da je član HDZ-a od samog osnutka stranke.

"Ali politikom se ne bavim, niti sam se ikad bavio. U prošlosti sam, u zakonskim okvirima, znao donirati razne političke opcije", dodaje Šarić koji je, kaže, ponosan i na braću, koji su također uspješni poduzetnici.

"U obitelji nas je bilo šestero sestara i braće. Svatko od nas vodi svoj zasebni posao, a osobno kao najstariji brat sam ponosan na sve njihove poslovne karijere i uspjehe", dodaje Zvonko Šarić.

U zagrebačkim poslovnim krugovima braća Šarić su, pak, najprepoznatljiviji po tvrtkama specijaliziranim za tehničku zaštitu.
Iako je najstariji brat Zvonko Šarić u biznis krenuo s građevinom, njegova braća su se u poslu nametnula s postavljanjem tehničke zaštite, a njihove tvrtke danas slove kao najjače u Hrvatskoj u tom resoru. Videonadzorom su, među ostalim, opremali hrvatske zatvore, sudove, zgradu SOA-e...

Tvrtku "Securus" predvodi jedan od braće Šarić, a ona slovi među najkompetentnijom u tom području. Na službenoj internetskoj stranici pod referencijama ističu poslove s državom, među kojima su najzanimljiviji projekti, primjerice, Hrvatski državni sabor u kojem su radili projektiranje, ugradnju i održavanje sustava vatrodojave i IP videonadzora, potom Ministarstvo unutarnjih poslova u kojem su radili ugradnju sustava IP videonadzora i kontrole pristupa u Zagrebu (Savska – Vukovarska), gdje se smjestila Sigurnosno-obavještajna agencija,...

Tehničkom zaštitom bavio se i drugi brat Šarić i tvrtka "Vidikom" koja je, kako se vidi među referencijama na njihovoj internetskoj stranici, također poslovala s državom, među ostalima, i s Ministarstvom pravosuđa, a na njihovoj stranici se vrti fotografija zatvora u Remetincu, nadalje i s Gradom Zagrebom, Hrvatskim nogometnim savezom, a isto tako vidljiva je fotografija stadiona u Maksimiru.

Iako su braća Šarić u poslovnim zagrebačkim krugovima prepoznati, šira javnost nije bila upoznata s njihovim poslovnim aktivnostima sve dok nije otkriveno da je ministar Marić od Šarićeve tvrtke kupio ljetnikovac u Živogošću.

Da je Šarić samozatajan i da se drži u pozadini dokazuje i činjenica što nigdje nema njegovih fotografija. Međutim, kad je afera izbila u javnost neki su se, pak, prisjetili Šarićeve uloge u aferi "Fimi Media".

"Iz iskaza imenovanih svjedoka također proizlazi da su sporni postupci nabave ostvareni protivno odredbama Zakona o javnoj nabavi, dok je iz iskaza svjedoka, među ostalima i Zvonka Šarića, vidljivo da angažman okrivljenoga trgovačkog društva 'Fimi Media' u nekim slučajevima nije bio stvaran već su istom plaćane fakture za poslove koje stvarno nije obavilo, a što dodatno ukazuje da je ovim pravnim osobama bilo naređeno poslovanje s okrivljenim trgovačkim društvom 'Fimi Media'", navodi se u optužnici u aferi "Fimi Media".

Šarić je i direktor tvrtke "Sjajna svjetlost", koja je lani pobijedila na natječaju Ministarstva državne imovine i za 5,5 milijuna kuna kupila vilu u Zagrebu, u kojoj je ranije bio smješten Ured bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića. Šarić i Marić poslovali su i prije transakcije u Živogošću.

Šarića se, inače, u poslovnim servisima povezuje s cijelom lepezom tvrtki.

Pa, Zvonko vozi Smarta

Neki Šarićevi poznanici pričaju da je postojala neka ideja da se Šarić pomalo povuče iz posla te da su u jednom trenutku Šarići uzeli i jedan restoran u zagrebačkom Maksimiru, ali iz toga su izišli.

Uglavnom braća Šarić u zagrebačkim poslovnim krugovima slove za korektne, i poduzetnike i ljude. Odrasli su u Zagrebu, a oni koji ih znaju, kažu, da su se oduvijek držali zajedno te da se nikad nisu razmetali onim što su stekli.

"Pa, Zvonko vozi starog Smarta", kaže mi jedan njegov poznanik.

26. travanj 2024 15:27