StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNišta od pristojnog života

Oporba oplela po vladajućim: porezna reforma svela vam se na povećanje plaća od prosječno 17 eura, a samo je hrana poskupjela preko 35 posto

Piše HINA
4. srpnja 2023. - 17:00

Saborska oporba poručila je u utorak da se porezna reforma svela na rast plaća od prosječno 17 eura mjesečno, navodeći kako to nikako nije dovoljno s obzirom na stopu inflacije i da građanima neće osigurati pristojan život.
Tijekom saborske rasprave o setu izmjena poreznih zakona Peđa Grbin (Klub SDP-a) kazao je da se prvo govorilo da će se poreznom reformom plaće povećati za 100 do 150 eura mjesečno, a da se to sada svelo na prosječno 17 eura. U zadnje dvije godine kombinirana inflacija iznosi preko 20 posto, a kada je u pitanju hrana preko 35 posto, naveo je Grbin pitajući kako je onda 17 eura dovoljno.


Ustvrdio je i kako se prirez ne ukida nego će se samo drugačije zvati, porez na dohodak."Radi se o političkom sukobu preko leđa građana", ocijenio je. Boris Lalovac (SDP) dodaje kako se povećava i rupa u mirovinskom sustavu.
I Božo Petrov (Klub Mosta) smatra da se setom izmjena zakona građanima neće osigurati pristojan život. Troškovi života porasli su za barem 350 eura mjesečno, a ovime se daje 30-ak eura, mislite li da s time ljudi stvarno mogu preživjeti mjesec, upitao je. On također tvrdi da će izmjenama zakona ogromna rupa u mirovinskom sustavu biti još i veća.
Zvane Brumnić (Klub Socijaldemokrati) kazao je kako se Vlada ponovno hvali da 53 posto građana nije u poreznim škarama te da bi to bilo lijepo kada ne bismo znali da se radi o onima koji zarađuju do 530 eura mjesečno. "Što se može s 530 eura mjesečno danas kada su cijene otišle 40 posto gore u protekle dvije godine", upitao je.


Puljak: Ne vjerujemo HDZ-u ni kada darove nosi


"Ne vjerujemo HDZ-u ni kada darove nosi", rekla je Marijana Puljak (Klub Centra i GLAS-a) te i ona spomenula prosječno povećanje plaća radnika od 17 eura.
Zbog većih plaća Vlada očekuje veću potrošnju a Hrvatska je po oporezivanu potrošnje rekorder u EU što znači da će se veliki dio rasterećenja plaća vratiti u državnu blagajnu, država se ne odriče ničega ali zato smanjuje prihod gradovima, kazala je.
Damir Bakić (Klub Možemo!) rekao je kako je intencija bila pokušaj povećati plaće i to pozdravlja međutim na način na koji se to predlaže ima niz zamjerki. "Izmjene pomažu malo ili premalo onima kojima najviše treba, a donose znatno veću korist onima s najvećim prihodima", zaključio je i dodao kako je stvarna porezna reforma nemoguća bez uvođenja poreza na vlasništvo nekretnina.

 

28. travanj 2024 20:37