StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSabor o aferi ‘Plin za cent‘

Oporba od Vlade traži da razriješi uprave HEP-a, HERA-e, HROTE-a i državnog tajnika za energetiku; iz HDZ-a najavili da će sve odbiti

Piše HINA
22. srpnja 2023. - 17:36

- Deset oporbenih klubova zastupnika u saborsku je proceduru uputilo zaključak u vezi afere ‘plin za cent‘ kojim traže da Vlada razriješi uprave HEP-a, HERA-e, HROTE-a i državnog tajnika za energetiku Ivu Milatića.
Uoči nedjeljnog glasanja, ujedinjena oporba je svoj zaključak predložila kao i u slučaju štrajka u pravosuđu, uz zaključke predlagatelja predsjednika Republike Zorana Milanovića.
Zadužuje se Vlada da u roku od tri radna dana od dana donošenja ovoga zaključka razriješi članove uprave Hrvatske elektoprivrede, članove upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije, upravu Hrvatskog operatera tržišta energije, te državnog tajnika za energetiku u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivu Milatića, stoji u zaključku deset oporbenih klubova.

image
Damjan Tadic/Cropix


Razrješenje odgovornih u plinskoj aferi zatražili su klubovi zastupnika Socijaldemokrata, SDP-a, Mosta, Domovinskog pokreta, Možemo!, HSS-a i Radničke fronte, Hrvatskih suverenista, Centra i GLAS-a, Fokusa i Reformista i IDS-a.
Predsjednik Zoran Milanović predložio je zaključak kojim bi Sabor obvezao Vladu da u roku od 15 dana utvrdi koje su institucije i osobe odgovorne za financijsku štetu nanesenu HEP-u u provedbi Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.
HDZ-ov Damir Habijan najavio je ranije danas da će vladajuća većina odbiti i predsjednikove i oporbene prijedloge zaključaka te napomenuo da predstavnici parlamentarne većine usuglašavaju svoj prijedlog zaključaka o kojima će se također glasati u nedjelju.

28. travanj 2024 16:42