StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetvelika šteta

Muha ozbiljno prijeti maslinicima: ‘Nema čekanja! Maslinari, ako želite imati ulja odmah berite masline‘

Piše Stanislav Soldo
4. studenog 2023. - 08:24

U većini uzgojnih područja RH maslinina muha čini veliku štetu u maslinicima pa je preporuka stručnjaka da maslinari, ako mogu, što prije oberu svoje masline.

Većina sorata postiže ili je postigla optimalnu tehnološku zrelost za preradu u ulje a prema obradi rezultata u nazad nekoliko godina i usporedbom na području srednje i južne Dalmacije sorte lastovka i drobnica spremne su za branje, priopćila je poljoprivredno savjetodavna služba.

Na feromonskim lovkama za ulov i praćenje maslinove muhe (Bactrocera oleae) zabilježen je porast populacije štetnika u visokom intenzitetu.

image
Hanza Media

Stručnjaci pozivaju maslinare na praćenje populacije maslinine muhe žutim ljepljivim pločama (prag štetnosti 2 muhe po žutoj ljepljivoj ploči/tjedno i/ili pregledu plodova najviše do 10 %-aktivnih uboda) te po prelasku praga štetnosti savjetujemo primjenu metode zatrovanih mamaca kojom se suzbija odrasli oblik maslinine muhe. Za tu namjenu preporučamo primjenu gotovog mamca trgovačkog imena Success bait (spinosad sa atraktantom) koji je prihvatljiv u ekološkoj proizvodnji. Naime, njegova karenca (vrijeme od tretiranja pa do ubiranja plodova) je četiri dana.

Kurativno tretiranje (cijelog nasada) je opravdano kada je zaraženo 10-15% plodova, što se može utvrditi pregledom uzorka plodova (100 plodova po lokalitetu). Sukladno dobivenom rezultatu potrebno je planirati vrijeme berbe.

30. travanj 2024 14:51