StoryEditorOCM
NeretvaZlatne kapi

Zbog čega je maslinovo ulje kod nas skuplje nego u drugim zemljama EU-a ? Litra lani bila 7.96 €, a sada je 16.86 €

Piše Stanislav Soldo
6. ožujka 2024. - 15:38

Maslinovo ulje u Hrvatskoj je skuplje za 38 posto nego u drugim zemljama EU-a, informacije su to Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje bilježi pozitivan cjenovni trend na razini EU – u odnosu na isti period prethodne godine cijena je viša za 70,11 %. U prosjeku je u siječnju 2024. cijena ulja na razini EU iznosila 904 €/100 kg, što predstavlja povećanje od 6,17 % u odnosu na prethodni mjesec. Cijena ulja na RH tržištu je u siječnju 2024. iznosila 1.247,79 €/100 kg, što je za 38,03 % više u odnosu na prosječnu cijenu EU

Zbog čega je maslinovo ulje enormno poskupjelo ? Ove godine je u prosjeku za 30 % manji urod. To je znatno bolja situacija nego u drugim mediteranskim zemljama gdje je na velikim plantažama, poglavito u Španjolskoj i Grčkoj, urod bio manji i za 70%. Uzrok su suša, a kod nas i oscilacija u količini nakon dobre prošle godine, ističe Lordan Ljubenkov iz Zadružnog saveza Dalmacije.

Cijene maslinovog ulja kreću se prema cijenama pratećih potrepština za proizvodnju. Za proizvesti litru maslinovog ulja treba kupiti gnojivo, zaštitna sredstva, gorivo za strojeve, radnu snagu, ambalažu, transport, prerada i ispravno skladištenje.  Sve to ulazi u krajnju cijenu. Kako je cijena zadnjih godina zbog navedenog znatno rasla očekuje se znatno manji nastavak rasta od dosadašnjih oko 40 posto u prošloj godini. Maslinari koji to mogu neće dizati cijene, a oni koji to moraju zbog svega ostalog podignut će ih oko 10%. Dakle, nisu maslinari poskupili svoj rad. Ono što im nakon prodaje ostaje za izvrsno kvalitetno maslinovo ulje je neznatno veći iznos nego prije poskupljenja, zaključio je Ljubenkov.

26. travanj 2024 09:24