StoryEditor
Hrvatska i svijetIznadprosječne temperature

Hrvatska od sredine idućeg tjedna na udaru toplinskog vala iz sjeverne Afrike; U dijelovima Europe bit će potučeni lipanjski toplinski rekordi

Piše Hina
23. lipnja 2019. - 12:20

Europljane idući tjedan očekuje toplinski val s temperaturama do 40 stupnjeva Celzijevih, neviđenim za lipanj, a od sredine tjedna i u nekim dijelovima naše zemlje, na sjevernom, srednjom Jadranu te na zagrebačkom i karlovačkom području postoji opasnost od toplinskog vala, piše u nedjelju Večernji list, pozivajući se na prognostičare Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Početkom tjedna nad Europski kontinent s juga započinje pritjecati suh i vrlo topao zraka iz sjeverne Afrike, čiji će utjecaj biti najizraženiji na zapadnom Sredozemlju, a zahvatit će i veći dio zapadne Europe, pa i Britansko otočje.

Očekuju se visoke dnevne temperature, koja bi ponegdje mogla biti između 35 i 40 stupnjeva, što je na zapadu i sjeverozapadu kontinenta manje uobičajeno u ovo doba godine. I u Hrvatskoj se očekuju vrućine, navodi dnevnik.

Prema aktualnim prognozama, od sredine idućeg tjedna u nekim dijelovima naše zemlje postoji umjerena opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje. Temperatura će biti iznad prosjeka, ali ne tako neuobičajeno visoka kao što se očekuje u Španjolskoj, Francuskoj, zemljama Beneluxa, zapadnoj Njemačkoj i na jugu Engleske.

Danju će biti vruće, ponegdje i vrlo vruće uz temperaturu između 30 i 35 stupnjeva, ističu dežurni prognostičari DHMZ-a, ističe Večernji.

I europski meteorolozi upozoravaju na opasnost od toplinskog vala čiji se vrhunac očekuje sredinom tjedna. U Njemačkoj u srijedu predviđaju temperature do 38 stupnjeva Celzijevih, a slično vruće vrijeme očekuje se i u Belgiji i Švicarskoj.

Britanski meteorološki zavod Metoffice zabrinut je zato što bi toplinski val mogao potaknuti “silovite oluje” pa je upozorio Britance da se pripreme na “vruće, vlažno i nestabilno” vrijeme.

Grčka će biti među državama najteže pogođenima toplinskim valom s temperaturama do 39 stupnjeva ovaj vikend. U Francuskoj meteorolog François Gourand najavljuje “neviđen toplinski val za lipanj” koji će potući prethodne toplinske rekorde za lipanj, piše Večernji list.

# EUROPA#TOPLINSKI UDAR# SJEVERNA AFRIKA

Izdvojeno