StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTOPLINSKI UDAR

Hrvatska se kuha, tri regije su u crvenom, evo do kada traje pakao. Poznati meteorolog: ‘Ovo je ekstremno‘

Piše Marko Špoljar i Tanja Rudež/JL
22. kolovoza 2023. - 17:28

Zbog toplinskog vala Državni hidrometeorološki zavod izadao je danas crveni meteoalarm za riječku, splitsku i dubrovačku regiju.

Narančasti alarm oglašen je za kninsku regiju dok je ostatak Hrvatske "obojen" u žuto.

Posebno opasno vrijeme i iznimne vrućine očukuju se Dubrovniku koji se cijelu noć kuhao na temperaturi od 30 Celzijevih stupnjeva. Mjerna postaja DHMZ-a u tom je gradu već u šest sati ujutro izmjerila temperaturu od 31 stupnja. Slično će biti i sutra, crveno upozorenje izdano je za sve tri regije.

- Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama - stoji u uporozenjima koje je DHMZ izdao za dubrovačku, splitsku i riječku regiju.

- U cijeloj zemlji danas će biti sunčano i vruće s temperaturama od 32 do 37 Celzijevih stupnjeva. Vjetar na kopnu većinom će biti slab, duž obale ujutro slaba i umjerena bura, a poslijepodne jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Sutra se očekuje pretežno sunčano i vruće, mjestimice i vrlo vruće. U unutrašnjosti uz mjestimice jači razvoj oblaka moguć je poneki pljusak praćen grmljavinom, ponajprije poslijepodne na sjeverozapadu. Ujutro na kopnu lokalno magla. Vjetar većinom slab, na Jadranu u noći i ujutro slaba i umjerena bura, a poslijepodne sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom od 16 do 21, na Jadranu između 24 i 29, a najviša dnevna od 32 do 37 Celzijevih stupnjeva - poručuju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Prema trenutnim prognozama toplinski val trajat će cijeli tjedan u gotovo svim dijelovima zemlje.

- Visoke temperature mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova - poručili su danas iz Ravnateljstva civilne zaštite.

U svim ispostavama Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije već danas je bio povećan broj intervencija zbog topline, ali i brojnih turista. "Danas smo od 7 sati ujutro do podneva imali već 30 intervencija i gotovo 80 poziva", izjavila je Hini ravnateljica županijskog Zavoda za hitnu medicinu Senka Kajčić.

Temperatura će sljedećih dana biti uglavnom između 33 i 38 Celzijevih stupnjeva. I noći će biti neugodno tople, osobito duž obale. Građanima se preporučuje da se pridržavaju uputa i zaštite se od sunca, da za rashlađivanje doma koriste hladniji noćni zrak, a danju zatvore prozore. Preporučuje se izbjegavati boravak na suncu od 10 do 17 sati, posebice djeci, trudnicama, starijim osobama i kroničnim bolesnicima.Značajnija promjena vremena očekuje se tek u drugom dijelu tjedna i potkraj nedjelje te u noći na ponedjeljak, kada bi sa sjeverozapada trebalo stići jače naoblačenje, a moguće su i izražene grmljavinske oluje.

Ekstremno visoke temperature bilježe se diljem jugoistočne Europe. Primjerice, Francuska je u ponedjeljak izdala crveni alarm za četiri južne regije dopuštajući lokalnim vlastima da po potrebi otkažu događanja i zatvore javne ustanove. Vrućina ne popušta ni u SAD-u: toplinski val posebno je pogodio saveznu državu Teksas.

"Trenutno su rekordni toplinski valove s obje strane Atlantika. Ovo je ekstremno, pogotovo za ovaj dio kolovoza", napisao je na Facebooku poznati škotski meteorolog Scott Duncan.

27. travanj 2024 20:13