StoryEditorOCM

Dr. Tešović o virusu kojim se zarazio i Medved: ‘To je najveća epidemija u mojih 32 godine rada, krive su covid mjere‘

Piše Šibenski.hr
3. svibnja 2022. - 08:14

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar upozoravaju kako bilježimo manju epidemiju hepatitisa A, koji se prenosi putem nečistih ruku.

"Potreban je povećan oprez", rekla je reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus o manjoj epidemiji hepatitisa A.

"Mučnina, proljev, vrućica, opća slabost, bolovi u gornjem dijelu trbuha neki su od najčešćih simptoma. Relativno malen broj adolescenata i djece će i požutjeti, a zaraziti se mogu svi", pojasnio je infektolog Goran Tešović u Dnevniku Nove TV koji dodaje da te bolesti nije bilo dugo u Hrvatskoj te je smanjena imunost.

Tešović je rekao da su brojke značajno manje u odnosu na 20, 30 godina prije, ali nakon 2000. ovo su najveći brojevi dosad.

Osvrnuo se i na ospice.

"Značajan je broj onih koji su primili jednu dozu cjepiva i nemaju imunost. Oni koji su primili dvije doze cjepiva su zaštićeni, koji nisu - nisu zaštićeni", napominje Tešović i dodaje kako ima sve više ljudi koji nisu cijepljeni protiv ospica.

Upozorava da je u nekim dijelovima Hrvatske loša procijepljenost, što znači da bi se tamo mogla pojaviti epidemija ospica.

Govorio je i o rotavirusu, kojim se zarazio i ministar branitelja Tomo Medved, zbog čega je prošlog utorka i hospitaliziran.

"Mjesecima traje, valjda je to najveća epidemija otkako ja radim - 32 godine. Svakoga dana primamo gomilu djece. To je vjerojatno jer su epidemiološke mjere učinile svoje, a da su neke generacije preskočile rotavirus kad je najčešći i sad imate porast", smatra Tešović.

25. rujan 2023 16:14