StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetveliko priznanje

Desertno vino Jakov 2019., Vinoploda iz Šibenika apsolutni je šampion ovogodišnje 33. Sabatine

Piše Maja Rilović Koprivec/DV
11. studenog 2023. - 22:07
Mandica Erceg iz šibenske Vinoplod Vinarije preuzela je priznanje za šampionsko vino SabatineTonći Plazibat/Cropix

Desertno vino Jakov 2019, Vinoploda iz Šibenika apsolutni je šampion ovogodišnje 33. Sabatine, a najbolje jako piće je vinjak Andrija, Podruma Andrijea iz Čitluka. Šampion bijelih suhih i polusuhih vina je Grk "Reventon" surlie 2021. Obrta Zure Lumbarda, šampion crnih suhih i polusuhih vina je Reserve Andrije 2016. Podruma Andrija, a šampion izgleda Matuško vina za Grk 2022.

Najbolje vino sorte pošip je pošip Zure 2022. Obrta Zure, što im je šesta titula puta zaredom, a najbolje vino sorte plavac Dingač "Pasi" 2020. Vinarije Dingač Pasi.

To su glavni rezultati ocjenjivanja 124 uzorka buteljiranih vina i 42 uzorka jakih pića koji su se pristigli za Sabatinu 2023., a koja se tri dana održavala u dubrovačkom hotelu Valamar Lacroma.

Povjerenstvo Sabatine koju organizira Zadružni savez Dalmacije i Hrvatska udruga vinarskih gradova dodijelilo je u kategoriji jakih pića 2 velike zlatne medalja, 25 zlatnih medalja, 13 srebrnih medalja i 1 brončanu medalju.

Mandica Erceg rukovoditelj proizvodnje u Vinoplodu nije krila uzbuđenje zbog šampionske pobjede njihovog prošeka: - Već smo 25 godina na Sabatini i uvijek smo imali nagrade i medalje, šampionskom travaricom i šampionskim Babićem ali ovo je prava kruna karijere kada ovako prestižnu nagradu dobije desertno vino u jakoj konkurenciji. Dobili smo i veliko zlato za travaricu, pelinkovac, orehovac i lozovaču i srebro za novi liker od masline. A ovo je najveći uspjeh dosad. Prošek Jakov proizveden je metodom koja se u Vinoplodu proizvodi više od 50 godina, probrano grožđe obvrađujemo u nanašim postrojenjima metodom koncentracije mošta i takav koncentrirani mošt podliježe fermentaciji. To desertno vino odležalo je dvije godine u našim podrumima, punjeno je prije dvije godine, dakle nakon četiri godine odležavanja dao je ove vrhunske rezultate. Desertno vino jakov nalazi se u prodavaonicama širom Hravtske tako da ova proizvodnja nije limitirana ovo je naša redovna proizvodnja koju sbvake godnine proizvodimo u količini od 15 000 do 20 000 litara. Na policama je jš Jakov iz 2019. godine i svi ga mogu kušati – rekla je Mandica Erceg.

U kategoriji buteljiranih vina ocijenjena su 4 šampiona (najbolje ocijenjeno vino, bijelih suhih i polusuhih vina, crnih suhih i polusuhih vina i izgleda), 2 najbolja vina po sorti (plavac i pošip), 38 zlatnih medalja, 27 srebrnih medalja i 11 brončanih medalja.

Predsjednik ocjenjivačkog suda Sabatine 2023., prof na Agronomskom fakultetu Sveučiliša u Zagrebu dr Bernard Kozina, rekao je kako je ovogodišnje ocjenjivanje imalo neke specifičnosti, ali najvažnije je da su svi uzorci pristigli na ocjenjivanje pokazali zavidnu i vrhunsku razinu kakvoće na što svi možemo i trebamo biti ponosni.

- Razmjena iskustava ideja siguran su pokazatelj da razvoj vinogradarstva i vinarstva ide u dobrom smjeru bez obzira na sve nedaće kakve su klimatske promjene, smanjivanje površina vinograda itd. Nadam se i siguran sam da mlade snage koje dolaze u proizvodnji i u struci i znanosti sigurno će znati voditi hrvatsko vinogradarstvo i vinarstvo u dobrom smjeru. Ove godine smo dvoje pobjednika iz natjecateljskih grupa dobili pripetavanjem, Pošip je izabran pripetavanjem između dva uzorka. Dobili smo ove godine i neke nove vinare neke nove etikete koje pokazuju i omogućit će nam da narednih godina dobijemo nove pobjednike – rekao je dr. Kozina..

Lordan Ljubenkov, predsjednik ZSD rekao je kako je svaka Sabatina sa sve boljim uvjetima života s lozom i od loze i boljim i uspješnijim plasmanom vina koje proizvodimo.

- Ove godine bilo je puno znanstvenih i stručnih skupova a posebna tema je bil oni što nas čeka od 8. prosinca za vina koja će se proizvesti mnoga će imati rješenje s QR kodom s nekim novim informacijama koje se trebaju naći, a to su popis sastojaka nutritivne deklaracije i najkraći rok trajanja – rekao je Ljubenkov.

Vinari i vinogradari Dalmacije u subotu su u okviru Sabatine 2023. imali organiziran

studijski obilazak kulturno-povijesnih i vinogradarsko-vinarskih destinacija Ston i Putnikovići gdje je održana i praktična prezentacija poljoprivrednih dronova, a obišli su i prvi hrvatski Muzej vinogradarstva i vinarstva.

Domaćin im je bila PZ Putniković koja je u petak nagrađena zlatnom diplomom Sabatine 2023. za svoja otvorena vina maraštinu i plavac mali 2021. te Srebrnom diplomom za kvalitetu mlade maraštine. Direktor PZ Putniković Ivo Đuračić kaže kako je ovogodišnja berba podbacila ali nije katastrofalna. – Ova je godina ispodprosječna, a prošla je 2022. bila iznadprosječna tako da će to u jednom dugoročnom nizu ući u neku sredinu. Bez obzira na ispodprosječnu godinu ipak smo izvukli dobre rezultate, grožđe koje smo zaprimili u zadružnu vinariju je bilo odlične kvalitete tako da ćemo imati i odlična vina – kaže Đuračić.

Tijekom trajanja Sabatine 2023. održan je i Sajam vinogradarstva i vinarstva, burzom i izložbom vina i proizvoda od grožđa i vina, okupljeni vinari sudjelovali su u brojnim radionicama o vinogradarsko-vinarskoj struci, raspravljali o aktualnim pitanjima u vinogradarstvu i zadrugarstvu.

03. svibanj 2024 02:21