StoryEditor
Hrvatska i svijetNIKAD ZABORAVLJEN

Da ti srce stane: trajekt Lastovo moćno je trubio za svog Robija, koji bi slavio 18. rođendan; Preminuo je od raka prije godinu i pol, a ova priča o ljubavi tjera suze na oči

Piše L.L.
20. prosinca 2019. - 10:53

Robert je bio dječak koji je volio brodove. Najviše je volio trajekt 'Lastovo', u čijoj bi plovidbi posebno guštao za vrijeme juga, a posebno mu je u srcu bila i Vela Luka, gdje je često odlazio kod bake i djeda.

Nažalost, Robert je preminuo od karcinoma u dobi od 16 i pol godina. Danas bi napunio 18, a njemu u čast trajekt 'Lastovo' moćnom je trubom pozdravio tog malog nebeskog mornara, piše morski.hr.

"Trajekt Lastovo je obilježio živote puno ljudi, a nas, Velolučana, Korčulana, Lastovčana pogotovo. Među svim tim životima i ljudima bio je i jedan mali dječak koji nije cijeli svoj život živio u Veloj Luci, ali su Luka i trajekti bili njegov život.

Volio je sve trajekte ali Lastovo najviše. Jer je jedino on mogao voziti po vremenu koje je on najviše volio. Po najžešćoj južini.

Uvik bi po najvećem nevremenu htio vani, a mi veliki smo vikali na njega.

Kad je upisao školu u Splitu, nije više bilo velikih da ga sputavaju, pa bi izašao van i uživao u borbi Lastova sa valovima i vjetrom i vrištao od smijeha.

Snimao je sve samo da nam pokaže i zaledi nam krv u žilama.

Taj dječak je bio moj neput, druga polovina moje duše, koji je nažalost preminuo od karcinoma prije godinu i pol dana. I zadnji put u njegovu ga je Luku doveo trajekt.

Moja molba jest; 19. prosinca taj dječak bi napunio 18 godina. Ukoliko ijednu liniju za Luku tog dana bude vozio Lastovo, bi li mogao bar jednom zatrubiti onu svoju moćnu trubu za tog dječaka?

Vjerovatno molim previše i ako nije moguće razumijem. Hvala u svakom slučaju. Lip pozdrav i mirno more" - ovako je uputila molbu Jadroliniji Robertova teta Marija uz dozvolu mame Ane, kojoj je preteško da išta napiše.

I doista, “Lastovo” je isplovilo iz Splita na jutarnjoj liniji za Velu Luku. Na mostu su postavili veliku Robijevu fotografiju.

"Neposredno prije vezivanja broda za rivu, bacit ćemo s broda u more 18 karanfila, dok istovremeno Velom Lukom bude odzvanjala moćna sirena “Lastova”, Robertu u čast i sjećanje.

Tko želi, može doći i biti uz njegovu majku koja će nas čekati na mulu" – pozvao je preko Facebooka Damir Jerkov, koji je bio organizator i obilježavanja pola stoljeća ovog kultnog Jadrolinijinog trajekta.

Izdvojeno

28. studeni 2020 02:55