StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpotresna priča

Bivši radnik Kerumove firme koji je tri godine bio bez plaće: ‘Bilo je dana kad djeci nisam mogao kupiti kruh‘

Piše Tanja Gattin/Slobodna Dalmacija
29. travnja 2023. - 11:46

- Prvo sam prodao auto da mogu prehraniti obitelj. Onda sam bio prisiljen od prijatelja i rođaka posuđivati pare. Bilo je dana kad nisam djeci mogao kupiti komad kruha. Bilo je ponižavajuće. Osjećao sam se kao da ovdje nikome ne trebam, da ne postojim. Svi smo mi radnici za Željka Keruma bili bezvrijedni – prisjeća se Enes Čaušević, jedan od bivših radnika hotela Marjan, mučne tri godine tijekom kojih hotelijersko poduzeće "Adriatic", u vlasništvu Željka Keruma, radnicima nije isplaćivalo plaće.

- Svi susjedi su znali za situaciju i pomagali su. Rekli bi mi da djecu pošaljem kod njih na ručak. Dvije godine nisam mogao plaćati režije, stizale su mi ovrhe. Onda nam je isključilo struju. Da nam nije bilo ženinog rođaka iz Zagreba koji nam je dao pare, morali bi nastaviti živjeti u stanu bez struje.

- Naša djeca su išla u školu bez marende, pa bi je pitali od druge djece. Nosili su pokidane tenisice. Sramota, ali eto. Preživjeli smo i to - priča nam Enes Čaušević, te nastavlja:

- Onda sam se zaposlio u "Bobisa" i tri godine sam samo otplaćivao ovrhe. Ono nešto novca što nam je dala "Adris grupa" sve je otišlo na vraćanje dugova. Kerumov "Adriatic" tri nam godine nije uplaćivao ni doprinose i sada mi je penzija nikakva – 1750 kuna.

Kako onaj koji ima toliko mnogo novca može ne platiti svoje radnike? Pitaju se to svakodnevno bivši djelatnici hotela Marjan.

Nakon svega što su prošli, već godinama pokušavaju dokazati da su se tijekom poslovanja "Adriatica", odnosno tijekom obnove hotela Marjan, radile malverzacije.

Na strani radnika bio je Zoran Miletić, prvi stečajni upravitelj "Adriatica", koji je po službenoj dužnosti pokrenuo niz parnica radi pobijana pravnih radnji i to po nalogu tadašnjeg stečajnog suca "Adriatica". 

Radilo se o pobijanju upisa založnih prava na hotelu "Marjan" u korist povezanih društava "Sapor", "Neva Kerum" i "Kerum". Kako također navode bivši radnici, te tvrtke su kod poslovnih banaka podizale kredite u svoju korist, a za to su založile imovinu "Adriatica", odnosno hotel Marjan.

Kasnije su tvrtke povezane s Kerumom, te "Adris Grupa" koja je otkupila hipoteke Hypo banke, zajednički smijenile Miletića s pozicije stečajnog upravitelja "Adriatica", te na njegovo mjesto postavili Antu Gabelicu, na što su imali pravo kao vjerovnici s većinskim pravom glasa.

Bivši radnici "Adriatica" su više puta Gabelicu prijavljivali USKOK-u.

U travnu 2020. godine, među ostalim, su ga kazneno prijavili da je kao novi stečajni upravitelj neutemeljeno povukao tužbe koje je njegov prethodnik pokrenuo radi pobijanja upisa založnih prava na hotelu Marjan, te da je tvrtkama povezanim sa Željkom Kerumom tako pribavio 59,6 milijuna eura koristi, a za isti iznos oštetio "Adriatic" u stečaju i bivše radnike koji su time onemogućeni u naplati potraživanja s osnova plaća koje su im priznate u stečajnom postupku. 

Radnici su među ostalim novog stečajnog upravitelja prijavili i da nije namjerno prijavio tražbine s osnova zaloga koje "Adriatic" u stečaju ima prema tvrtkama "Sapor", "Neva Kerum" i "Kerum" nad kojima je u međuvremenu također otvoren stečaj.

USKOK je prijave proslijeđivao na postupanje Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu koje je početkom ovog mjeseca odbacio sve prijave. 

ŽDO argumentira da je po njihovom nalogu Služba organiziranog kriminaliteta Policijske uprave splitsko-dalmatinske prikupila opširnu dokumentaciju, provela izvide i obavijesno ispitala prijavljenog stečajnog upravitelja, zatim Enesa Čauševića, Milana Biuka i Antu Ledenka kao podnositelje kaznene prijave, potom sadašnjeg stečajnog suca "Adriatica", trojicu sudskih vještaka, kao i bivšeg stečajnog upravitelja "Adriatica".

Zanimljivo je da je ispitivanja provodio policijski inspektor koji je kasnije suspendiran zbog pomaganja Josipi Rimac. 

Nakon dolaska novog stečajnog upravitelja Skupština vjerovnika je izglasala povlačenje tužbi radi pobijanja pravnih radni upisa hipoteka na hotelu Marjan. Ministarstvo financija usprotivilo se davanju suglasnosti za povlačene tih parnica, te je navelo da je odluka o davanju suglasnosti za povlačenje tužbe donesena uglavnom zbrojem glasova vjerovnika koje je Adriatic u stečaju tužio u tim parnicama.

30. travanj 2024 09:35