StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIZAZOVI EPIDEMIJE

Beroš: Spremni smo za još veće brojke zaraženih! Krevete imamo, ali pitanje je kako su raspoređeni

Piše Anita Belak-Krile
3. studenog 2020. - 12:31

"Hrvatski zdravstveni sustav se uspješno prilagođava i mislim da može odgovoriti ovom trenutku epidemije. Imamo 14.460 akutnih kreveta. Također imamo i relativno dovoljan broj infektologa preko 1.190, ansteziologa 915, a pulmologa 182. Te kadrove nastojimo preraspodijeliti – iznio je podatke ministar zdravstva Vili Beroš na aktualnom prijepodnevu u Saboru.

Ministar veli kako je matematika vrlo jasna.

"Ako imamo 2.500 novih slučajeva na dan i ako deset posto hospitalizirano, mi zato krevete imamo, no pitanje je kako su raspoređeni. Nastojali smo centralizirati bolesnike da ne uđu u sve zdravstvene ustanove i doprinesu širenju zaraze. Pripremamo se za znatno veće brojke, to trebamo znati. Liječnici se razbolijevaju, svakodnevno imamo novozaražene i one u samoizolaciji. Dat' ćemo sve od sebe da se prilagodimo i brzo transformiramo', kazao je Beroš.

Na prozivke da nemamo dovoljno respiratora u Dubravi, kaže kako ih imamo, ali su oni u sistemu.

"Planski radimo sve da ih povučemo kada bude trebalo', dodao je.

Ovo je bio odgovor na upit potpredsjednika Sabora Željka Reinera (HDZ) koji negoduje što se u javnosti postavljaju pitanja o (ne)spremnosti bolničkog sustava za novi val epidemije i tražio brojke o opremi i osoblju.

Znatan dio današnjih oporbenih pitanja odnosio se na kontrolu epidemije koronavirusa.

Mirela Ahmetović (SDP) kazala je kako u javnost cure zastrašujuće informacije o stanju u KB Dubrava.

"Jedino što ste učinili je smjena Upravnog vijeća. Kako mislite da će vam građani vjerojavati kada gledaju taj kaos", pitala je Ahmetović premijera. 

Plenković je odgovorio kako javnost vrlo dobro zna što sve vlada čini za zdravlje građana. 

"Vjerujem u kvalitetu svih djelatnika KB Dubrave i izvješće novog upravnog vijeća te da će se donositi odluke koje će omogućiti normalno funkcioniranje bolnice. Ministar Beroš ima zadaću da svi koji dođu u KB Dubrava dobiju najbolju zdravstvenu skrb", rekao je Plenković.

Dok je Plenković govorio o stanju u KB Dubravi, liječnici opet izašli na prosvjed.

Anka Mrak Taritaš (Glas) podsjetila je da od 25. veljače imamo više od 52 tisuće slučajeva zaraze koronavirusom.

Kazala je kako su ljudi na rubu živaca jer nema jasne strategije obrane od COVID-a 19.

Sabina Glasovac (SDP)  predsjednika Vlade je pitala o Slovačkoj koja je testirala većinu od pet milijuna građana i zaključila da je koronom zaražen jedan posto stanovništva.

Glasovac je rekla kako je sustav pred slomom. "Sad još čujemo da će se COVID dijagnosticirati bez testiranja, e pa stvarno, svaka vam čast", negodovala je Glasovac. Smatra da ne postoji strategija borbe protiv korone kod nas. Zgrozila se i na izjavu člana savjeta Vlade RH Gordana Lauca, iz čije je izjave zaključila da treba žrtvovati starije i bolesne.

"Forsiranje tema lockdowna i policijskog sata mogu razumjeti u političkom smislu, ali to nije opcija. To nije nužno. Pogledajte današnji broj i pogledajte prošli utorak. Mjere funkcioniraju", odgovorio je Plenković.

28. travanj 2024 06:49