StoryEditorOCM
Crna kronikaTvrtka ‘Sabirač‘

Sudski registar otkriva poslovne aktivnosti žrtava masakra u Šibeniku: pokojni Toni Šparada bio je vezan uz 15 tvrtki, uglavnom kao likvidator

Piše Mirela Goreta/SD
3. veljače 2021. - 08:53

Zahvaljujući iščitavanju podataka upisanih u Sudski registar, na površinu je izbio minuli rad tragično stradale Radojke Danek (61), šibenske gradske vijećnice iz redova HDZ-a i stečajne upraviteljice, koja je tijekom protekla dva desetljeća angažmana na stečajevima bila povezana s čak 201 tvrtkom, a između ostalih i onom "Matkol" d.o.o. Branka Kolopera (57), koji ju je, uz supruga joj Marija (62), Tonija Šparadu (42) i Tedija Slamića (47), usmrtio hicima iz vatrenog oružja, a potom presudio samome sebi.

Nakon prošlotjednog masakra u Šibeniku i Vodicama javnost ne prestaje raspredati o motivima koji su nagnali poznatog šibenskog poduzetnika na krvavi pohod usred stečaja njegove tvrtke, kao i njegovu povezanost sa žrtvama. Stečaj i prodavanje Koloperove imovine po cijeni koju je smatrao znatno nižom od njezine stvarne vrijednosti, te u konačnici susret sa stečajnom upraviteljicom Danek, koja je na poprište tragedije u Ražinama stigla u pratnji supruga Marija i poduzetnika Tonija Šparade, kupca njegove dojučerašnje hale, rezultirali su nezapamćenim krvoprolićem u šibenskom kraju, u kojemu je te kobne subote život izgubio i Tedi Slamić, izvršni direktor trgovačke tvrtke "Djelo".

U Sudskom registru se uz tvrtku "Matkol" d.o.o. kao njezin jedini osnivač navodi Branko Koloper, uz to je osnivač i direktor "Pekare Vidici" d.o.o., dok je jedna od njegovih žrtava, Tedi Slamić, povezan sa šest pravnih subjekata – tri su tvrtke brisane, a preostale tri su aktivne – "Djelo", u kojemu je uz oca Josu upisan kao osnivač/član društva, lani osnovani "Ultra Gros" (Nadzorni odbor) i "Arausa Nova", gdje se, uz majku Luciju, vodi kao osoba ovlaštena za zastupanje. Navodno je Koloper Slamića smatrao odgovornim za propast svoje nekoć uspješne pekarske tvrtke čiji su se proizvodi svojedobno prodavali u trgovinama "Djela". Zapelo je oko plaćanja, a na kraju završilo blokadom računa tvrtke "Matkol" d.o.o. Uslijedio je njezin odlazak u stečaj, zbog čega se u priču uključila stečajna upraviteljica Radojka Danek.

Povezane tvrtke

Pokojni Toni Šparada, novi vlasnik Koloperove hale u Ražinama (prodala mu ju je zagrebačka tvrtka BOXKOR d.o.o. poduzetnika Pere Kordića, koji ju je kupio na dražbi), u Sudskom se registru vezuje uz 15 tvrtki, uglavnom onih u likvidaciji ili se navodi kao likvidator. Dvije su aktivne – turistička agencija "Rental Commerce" d.o.o. (zamjenik predsjednika Nadzornog odbora) i "Sabirač" d.o.o. reciklaža sekundarnih sirovina, u kojoj je obnašao dužnost direktora. Upravo je "Sabirač "d.o.o. kupoprodajnim ugovorom sklopljenim 17. 12. 2020. u javnobilježničkom uredu u Zagrebu postao vlasnik Koloperove hale koju je zagrebački BOXKOR d.o.o na dražbi kupio za svega 1.565.500 kuna, iako je njezina vrijednost prvotno bila višestruko više procijenjena. I ubrzo je preprodao "Sabiraču" d.o.o. Na novinarski upit Pero Kordić nije želio govoriti o transakciji između njega i pokojnog Tonija Šparade.

Osnivač tvrtke "Sabirač" d.o.o. je njegova majka Mirjana Šparada, a u Sudskom registru navodi se i kao članica Nadzornog odbora u turističkoj agenciji "Rental Commerce", čiji je vlasnik Ante Šparada. I u nekadašnjoj tvrtki "Unija-sabirač" reciklaža i trgovina d.d. Mirjana Šparada bila je zamjenica predsjednika Nadzornog odbora, dok joj je suprug Zdravko bio predsjednik, a pokojni sin Toni njegov član.

Ime majke Tonija Šparade vezuje se uz osam tvrtki, većinom u likvidaciji ili u stečaju, poput dioničkog društva "Karbon kemijska industrija", u kojemu je svojedobno bila članica Nadzornog odbora. Riječ je o jednoj od tvrtki proizišlih iz nekadašnje poznate tvornice za proizvodnju uredskoga i školskoga pribora, boja i lakova te disperzivnih polimera, osnovane još 1932. u Zagrebu, čiji je proces privatizacije započeo 1992. godine.

Roditelji pokojnog Šparade, Mirjana i Zdravko, prema tekstu objavljenom u Večernjem listu u prosincu 2008., u sudskom su postupku koji se vodio protiv njih i još četvero optuženih negirali malverzacije od oko 13 milijuna kuna vezane uz izvlačenje novca iz propalog "Karbona" u drugoj polovini 90-ih. Pokojni Toni Šparada upisan je u lipnju 1996. u Sudskom registru kao jedini osnivač tvrtke "Karbon trgovina" d.o.o., čiji je direktor bio nekadašnji "Karbonov" financijski direktor Mario Kuk, sve do 19. rujna 1997. godine. U ožujku 1998. Toni Šparada navodi se kao jedini osnivač i tvrtke "Disperzije", za trgovinu, promet i usluge, čiji je direktor opet Mario Kuk. U godinama koje su uslijedile pokojni Šparada bio je likvidator tvrtki "Tingo disperzije", "Tingo lakovi", "Tingo marketing", "Karbon papiri", "Karbon polimeri", "Tingo premazi" i "Tingo praškasti proizvodi".

Stečaj "Matkola", koji je bio okidač za sumanuti pohod Branka Kalopera, zavio je nekoliko obitelji u crno te po tko zna koji put raspirio temu o provođenju stečajnih postupaka u Hrvatskoj. Bira li stečajne upravitelje računalo slučajnim odabirom, jedan je od upita koje smo uputili Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Slučajni odabir

"U skladu s člankom 84. Stečajnog zakona, izbor stečajnoga upravitelja u stečajnom postupku obavlja se metodom slučajnoga odabira s liste A stečajnih upravitelja za područje nadležnoga suda, ako tim Zakonom nije drukčije određeno. No, ako sud smatra da stečajni upravitelj izabran metodom slučajnoga odabira ne raspolaže potrebnom stručnošću ili poslovnim iskustvom potrebnim za vođenje stečajnoga postupka, za stečajnoga upravitelja može izabrati drugu osobu s liste A stečajnih upravitelja za područje nadležnoga suda. Prema Pravilniku o pretpostavkama i načinu izbora stečajnoga upravitelja metodom slučajnoga odabira, metoda slučajnog odabira provodi se korištenjem posebne funkcionalnosti sustava eSpis, dok se automatski nasumični izbor vrši na temelju definirane težine pojedine vrste postupka, utvrđene šifrarnikom vrste stečajnog postupka u sustavu eSpis, i ukupne težine svih postupaka u kojima je obnašatelj dužnosti stečajnog upravitelja imenovan", kažu u Ministarstvu.

Kako je pokojna Radojka Danek, stečajna upraviteljica tvrtke "Matkol", mahom bila angažirana na stečajevima poduzeća s područja Šibenika, Vodica i Zadra sa zaleđem, zanimalo nas je jesu li joj spomenuti postupci dodijeljeni slučajnim odabirom računala ili...

"Navedena stečajna upraviteljica bila je upisana na listi A stečajnih upravitelja za područje nadležnosti Trgovačkog suda u Zadru. Sukladno odredbama Stečajnog zakona, stečajni upravitelj može biti upisan na listu jednog ili više trgovačkih sudova, ovisno o njegovoj volji, pa se sukladno tome i imenuje stečajnim postupcima trgovačkih sudova na čijim je listama upisan.

Stečajna upraviteljica Danek imenovana je stečajnim upraviteljem u ukupno 17 postupaka, od kojih je u 16 imenovana automatskim odabirom, a samo u jednom je odabrana ručno s obzirom na to da je imenovanje iz 2013. godine, kada je sukladno tadašnjim odredbama to bio jedini način imenovanja. Naime, novi Stečajni zakon stupio je na snagu 1. rujna 2015. godine te se od tada primjenjuje automatski odabir", uzvratili su iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

20. travanj 2024 02:14