StoryEditorOCM
Crna kronikaNije kriv

Pročitajte zbog čega je zadarski sudac oslobodio krivnje Dražena Slavicu za Kornatsku tragediju; Roditelji stradalih s negodovanjem dočekali odluku

28. travnja 2018. - 11:11

– Držim da postoje indikacije, osnove i vjerojatnosti u ovom spisu i provedenim dokazima, a poglavito vještačenjem vještaka iz Instituta "Ruđer Bošković", za daljnje poduzimanje represivnih radnji tijela progona usmjerenih na progon počinitelja kaznenog ili kaznenih djela koji bi se trebali i jednostavno morali poduzeti u cilju procesuiranja, imajući u vidu katastrofalne posljedice kornatske tragedije.

Tim više što za neka kaznena djela još uvijek i na sreću nije nastupila zastara kaznenog progona. Radi rečenog se mogu, ako već nisu, podnijeti nove kaznene prijave zbog procesuiranja počinitelja.



Rekao je to sudac Boris Radman u petak na Županijskom sudu u Zadru, oslobađajući bivšeg šibensko-kninskog zapovjednika Dražena Slavicu optužbe za stradavanje vatrogasaca na Kornatu 30. kolovoza 2007. godine.

Jedanaest godina nakon tragedije Radman je analizom vatrogasnih zakona i pravilnika utvrdio da Slavica ne samo što nije bio kriv, već nije imao nikakve ingerencije nad gašenjem požara kobnog dana na Kornatu, jer su u njemu bile angažirane zračne snage.


Neopravdano nepostupanje


Od trenutka kada su se vatrogasci ukrcali u helikopter, odgovornost za akciju gašenja požara bila je prema tadašnjem Zakonu o vatrogastvu na glavnom vatrogasnom zapovjedniku RH i njegovom pomoćniku, dok je za akciju na terenu bio odgovoran sada pokojni Dino Klarić.

– Glavni vatrogasni zapovjednik RH i njegov pomoćnik tog su dana bili "za stolom" od 12 do 17 sati, a s njima je bio i general koji je imao nadležnost za postupanje u odnosu na OVZ. Nije postojao ni najmanji opravdani razlog zbog kojeg nisu angažirali Državne intervencijske postrojbe (DIP) za otok Kornat, jer sjedenje za stolom pet sati ne opravdava njihovo nepostupanje. Odlazak osposobljenih ljudi na otok Kornat spriječio bi nedvojbeno odlazak neosposobljenih osoba i djece, te civilnog vojnog ročnika. Osobe nadležne za aktiviranje tih snaga su glavni vatrogasni zapovjednik i njegov pomoćnik – rekao je Radman, te dodao kako apsolutno ničim nije dokazano da je Slavica počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret optužnicom.

– Slavici nije bio povjeren nikakav djelokrug poslova koji bi bio u uzročno-posljedičnoj vezi sa stradavanjem 13 vatrogasaca – rekao je Radman, te je Slavica drugi put oslobođen, jedanaest godina nakon tragedije na Kornatu.



Prozivanje odgovornih osoba za tragediju na Kornatu nije se nimalo svidjelo šibenskom tužitelju Zvonku Iviću koji je nakon presude rekao kako je sudac time "prekoračio svoje ovlasti":

– Onaj tko je skrivio tragediju na Kornatu je taj koji je i optužen. Vidjet ćemo kome će na kraju biti očitana bukvica. Sve smo ovo već slušali u rujnu 2013. kada je donesena prva nepravomoćna presuda, no tu je presudu ukinuo Vrhovni sud. Opet ćemo se mi viđati – rekao je Ivić, te najavio žalbu.


Negodovali roditelji


Negodovali su i roditelji stradalih vatrogasaca Dinko Stančić i Ivica Strikoman, koji su pratili suđenje.
– On je glumac, slušajte njega! Cijelo vrijeme glumi – rekao je Strikoman za Slavicu nakon izlaska iz sudnice. Slavica, pak, ponovio je kako je sada i ovom presudom jasno da je istraga vođena u krivom pravcu.

– Istraga je vođena protiv mene, a nije išla u ostalim pravcima. Hoće li konačno krenuti i kako će to izgledati, tek ćemo vidjeti. Teško je bilo cijelo ovo vrijeme i pokušavao sam to postisnuti. Ostavljen sam sam, a stradali su moji kumovi, prijatelji i poznanici. Sve ovo pokazuje da se moramo potruditi da vatrogasni sustav u RH bude jedinstven i puno bolji. Svjesni smo, na žalost, da se to niti nakon jedanaest godina nije promijenilo – rekao je Slavica, dodajući kako vjeruje i u oslobađajuću presudu Vrhovnog suda.

30. travanj 2024 19:12