StoryEditorOCM
Šibenikdražen slavica

‘Da smo imali kanadere, do kornatske tragedije vjerojatno ne bi došlo... Evo što je najveći problem vatrogastva u Dalmaciji‘

Piše Šibenski.hr
4. kolovoza 2022. - 10:04

Dražen Slavica, bivši šef šibenskih vatrogasaca, komentirao je za RTL veliki broj požara ove sezone u Dalmaciji te probleme koje Hrvatska ima s kanaderima.

- Situacija je složena, rizik je popriličan, ali moramo znati da kanaderima upravlja drugi sustav. Nije vatrogasni, dva su različita sustava. MORH nama u složenim situacijama daje podršku zračnim snagama. Mi bismo trebali raditi da svoj sustav podignemo na razinu da bude optimalan i da sigurnost gasitelja postavimo na jednu razinu jer posao je rizičan i opasan- rekao je Slavica za RTL.

Na pitanje boji li se da bi se mogla ponoviti kornatska tragedija, odgovorio je:

- Vatrogasni poziv je vrlo opasan, prije dva dana imali smo smrtni slučaj i u Dubrovniku. Svaka intervencija nosi rizik, na požarima otvorenog prostora, kad imate suport zračnih snaga, sigurnost je veća, ali to ne znači da se nešto ne može desiti i otići po zlu.

Odgovorio je i na pitanje bi li kanaderi spriječili kornatsku tragediju.

- Da smo imali četiri kanadera, do kornatske tragedije vjerojatno ne bi došlo...Tada smo imali četiri kanadera u Hrvatskoj, ali na dan tragedije bio je samo jedan ispravan, jedan je bio na ispomoći u Grčkoj. Da smo imali sva četiri, postoji velika vjerojatnost da do nje nikad ne bi došlo... - kazao je Slavica

Komentirao je i činjenicu da je u Hrvatskoj sve manje dobrovoljnih vatrogasaca.

- Prenaporan je posao, nije stvar samo u pet tisuća kuna. Zadnjih sedam, osam godina sve je manje dobrovoljnih vatrogasaca, prenaporan je posao. Nije stvar samo u 5000 kuna, samo mali broj ljudi se angažira kroz sezonske angažmane, većinom su to dobrovoljci u srcu. Naš sustav se treba okrenuti dobrovoljnom vatrogastvu kvalitetnije nego dosad. Došli smo na najnižu razinu dobrovoljnog vatrogastva, barem u Dalmaciji. Sad da krenemo u reorganizaciju sustava, prvi rezultati vidjeli bi se za tri do četiri godine- zaključio je Slavica za RTL.

18. travanj 2024 10:18