StoryEditor
Crna kronikaKRVAVI POHOD

Policija otkrila detalje istrage četverostrukog ubojstva: ‘Znamo što je bio motiv. Pronašli smo dosta ilegalnog oružja‘

Piše šibenski.hr
1. veljače 2021. - 12:15
Konferencija za medije o ubojstvima u Šibeniku i Vodicama, na konferenciji su govorili načelnik Policijske uprave Ivica Kostanić i šef krim policije Zdravko Sedlar  Nikša Stipaničev/Cropix

Šibenska policija održava konferenciju za medije na kojoj govori o stravičnom višestrukom ubojstvu te samoubojstvu počinitelja koje se dogodilo u subotu. 

Podsjetimo, u subotu je grad najprije oko 13 sati potresla vijest da je poznati šibenski poduzetnik ubijen u svom automobilu na parkingu kod trgovačkog centra Djelo u Vodicama, a onda se, kao u kakvom hororu, saznalo da je to bila tek uvertira u konačni saldo masakra - da su još tri mrtva tijela pronađena na drugom kraju Šibenika, u Ražinama, u podrumu objekta bivše pekare tvrtke Matkol, u poslovnoj zoni u Ražinama, smještene između Jadranske magistrale i valjaonice bivšeg TLM -a, sadašnjeg IMPOL-a.

Četverostruki ubojica Branko Koloper nakon svega je sebi presudio pucnjem iz automatske puške, vjerojatno istom s kojom je i počinio ubojstva.

- Policija je 30. siječnja zaprimila dojavu da je u Vodicama u Mercedesu pored ceste pronađen mrtav muškarac. Potvrđena je dojava, radilo se o pucnjavi, to je bio 47-godišnjak s više prostrijelnih rana na tijelu. U 13.23 policija od hitne zaprima dojavu o još tri mrtve osobe, 2 muškarca i žena. Izašla je na mjesto događaja, očevidom je utvrđeno da se radi o 42-godišnjaku, 60-godišnjaku i 61-godišnjakinji koji su imali prostrijelne rane i umrli nasilnom smrću. Za počiniteljem je raspisana potraga i obaviještena javnost koje vozilo se potražuje. O kaznenim djelima je obaviješteno ŽDO u Šibeniku. Za vrijeme potrage za počiniteljem, u 18.22 smo dobili dojavu da je pronađeno vozilo koje se tražilo. To je bila dojava građana i zahvaljujem građanima na pomoći jer je ta pomoć bila značajna. Pronađeno je i mrtvo tijelo osumnjičenika za počinjenje kaznenih djela (57). Tijela svih osoba su prevezena u OB Šibenik radi obdukcije. Provedenim krim istraživanjem utvrdili smo da je počinitelj prvo automatskim oružjem 7,62 , kineskom verzijom kalađnjikova, ubio 3 osobe u Ražinama, nakon čega se automobilom ubijeno 62-godišnjaka zaputio prema Vodicama. Nakon toga je parkirao ispred trgovine u vlasništvu 47-godišnjaka, čekao ga, a kad je on ušao u svoj automobil, istim automatskim oružjem je ispalio rafal prema automobilu i usmrtio 47-godišnjaka. Vozilom se uputio prema izlazu iz Vodica i 2 km kasnije je skrenuo na makadamski put, izašao iz automobila i iz istog automatskog oružja sebi oduzeo život. Na vozilima smo utvrdili da je osim korištenja oružja, on nelegalno posjedovao jedan pištolj, zračnu pušku i više komada streljiva. Ukupno 302 komada streljiva. Naglasio bih da pretpostavljamo da su iz tog kalašnjikova počinjena sva četiri ubojstva i samoubojstvo ali to tek treba vještačenjima utvrditi, rekao je načelnik PU Šibensko-kninske i nastavio.

- Motiv za počinjenje ubojstava je poslovni odnos vezano za stečajni postupak nad tvrtkom osumnjičenog, i novčani iznos za koji su trebale biti prodane nekretnine i pokretnine u stečajnom postupku. Obdukcijom tijela je utvrđeno da su svi umrli nasilnom smrću od prostrijelnih rana. Činjenica je da se tu radilo o poslovnom odnosu i posljedicama vezano za situacije oko tog odnosa. Utvrđeno je i da je počinitelj oružje nabavio ilegalno. Utvrđujemo kako je nabavio oružje.

Na pitanje je li postojala najava ovoga što je ubojica napravio i je li ostavio neku poruku, policija kaže da je istraga još u tijeku.

- Danas je treći dan naše istrage. Mogu samo reći da smo izuzeli značajnu poslovnu dokumentaciju koja se odnosi na ovaj stečajni postupak. Ta dokumentacija se već proučava i u kontaktu smo sa Trgovačkim sudom. Konkretno, da se ičim pokazivalo da bi moglo doći do ovoga, ne, nije bilo nikakvih naznaka niti nekog oproštajnog pisma...

- Radilo se o poslovnom sastanku koji je dogovoren u skladištu. Očito je da je trebao biti sastanak između 4 osobe, tri osobe koje su pronađene ubijene tamo i četvrta osoba koja je bila u bijegu. Što se tiče drugoga, on je došao ispred trgovačkog centra i čekao osobu. Ispaljeno je više streljiva, još se utvrđuje. U skladištu je pronađeno 16 čahura, a u automobilu od osobe u Vodicama pronađeno je 21 streljivo. To je streljivo za automatsko oružje. Oružje koje je pronađeno pretragama i očevidom, u vozilu osobe za koju pretpostavljamo da je ubio te ljude, pronađen je pištolj, prigušivač za automatsku pušku, jedan nož... Pronađena je automatska puška sa 28 komada streljiva, 35 komada drugog streljiva i jedna lovačka patrona. U jednoj od njegovih kuća pronađeno je još streljiva, zračna puška s optikom, optički nišan... Svo oružje je bilo ilegalno, iako je on bio lovac ali to oružje mu je oduzeto u jednom od naših postupaka vezano uz počinjenje određenog prekršaja. Policija nije imala nikakvo saznanje o nekim pravnim problemima ili nesuglasicama između tih osoba niti se itko ikada ranije obratio policiji vezano uz to, dodao je načelnik šibenske policije.

Policija se osvrnula i na oružje za koje je počinitelj imao dozvolu, a koje mu je u više navrata zbog prekršaja bilo oduzimano. Prvi put mu je oružje oduzeto zbog nasilja u obitelji. 

- Nakon rehabilitacije od 3 godine od 2010. godine, zbog nasilja u obitelji, on se razveo od supruge nad kojom je počinio prekršaj. Odnosi su se u međuvremenu smirili, nije bilo naznaka da bi se nešto ovako moglo dogoditi. Godine 2018. mu je oružje opet privremeno oduzeto zbog prijetnje, no nisu utvrđeni elementi tog kaznenog djela, ali utvrdili smo da je oružje držao suprotno zakonu, na način da nije dostupno neovlaštenoj osobi. U rujnu 2018. smo mu oduzeli to oružje.

item - id = 1074726
related id = 0 -> 1078500
related id = 1 -> 1078487
04. prosinac 2021 08:47