StoryEditorOCM
Crna kronikapozadina masakra

Bankari su Koloperu predlagali rješenje za izlazak iz poslovnih problema, on ih je odlučno odbijao: Ne dolazite u obzir, što ću ja ostaviti sinovima?!

Piše Dušan Miljuš/JL
2. veljače 2021. - 23:47

Toni Šparada (42), jedna od žrtava smrtonosnog sastanka u poslovnoj hali prošle subote u Šibeniku, pokopan je u utorak u 14 sati na mjesnom groblju u Grebaštici, a ispraćaj je bio sa šibenskog gradskog groblja Kvanj u 13 sati.

Šibenska policija nastavlja istragu i nema novih informacija koje može podijeliti s javnošću. U Centru "Ivan Vučetić" vještačit će se oružje i materijalni tragovi vezani za zločin, a inspektori za gospodarski kriminalitet pregledavaju poslovnu dokumentaciju. Kriminalisti su skinuli i snimke s nekoliko nadzornih kamera na kojima je snimljena Škoda Karoq kojom se Branko Koloper vozio do Vodica kako bi likvidirao i četvrtu žrtvu Tedija Slamića, piše Jutarnji list.

Predstavnica banke

Sutkinja zadarskoga Trgovačkog suda Ardena Bajlo izjavila je kako se na ročištu održanom prošle srijede nije dogodilo ništa što bi upućivalo da bi se samo tri dana poslije mogao dogoditi ovakav stravičan zločin. Ništa nije mogla naslutiti ni predstavnica OTP banke. Ona je kao predstavnica najvećeg vjerovnika prisustvovala ročištu, a bila je i na prijašnjim ročištima. Kako smo doznali, komunikacija s Brankom Koloperom bila je sasvim uobičajena.

I prije nego što je 9. svibnja otvoren stečajni postupak nad Koloperovim Matkolom, u šibenskoj poslovnici OTP banke pokušali su mu sugerirati da prodajom nekih poslovnih prostora podmiri dugovanja i nastavi s poslovanjem. Međutim, Koloper je prijedlog bankara odlučno odbijao riječima: "Ne dolazi u obzir, što ću ja ostaviti sinovima!" Prodaju poslovnih prostora radi zatvaranja dugovanja predlagali su mu kad su vidjeli da mu prihodi padaju i da ne može podmirivati dospjele obaveze, a digao je velike kredite za gradnju hale, ali i za kupnju opreme za pekarnicu.

Prema našim izvorima, nekad uspješna pekarnica, iz čijeg se pogona miris toplo ispečenog kruha, peciva i bureka širio Vidicima i mamio i u noćne sate i mlade i stare da svrate po pecivo i burek "kod tete", kako su zvali prodavačicu koja je od otvaranja radila kod Kolopera, zapala je u probleme kad su veliki prodajni lanci počeli prodavati svoje pekarske proizvode i kolače.

Neisplate plaća

- Jedan od radnika koji je radio kod njega i dobio otkaz ispričao je kako mu Koloper mjesecima nije isplaćivao plaću, ali je istodobno bio galantan u sponzoriranju raznih manifestacija - rekao nam je mladić koji se bavi istim poslom kojim se bavio i Koloper.

- On to nikako nije mogao shvatiti, nije imao vlastitu distribuciju proizvoda, a uložio je puno u opremu i njegova pekarnica mogla je isporučiti puno više pekarskih proizvoda. Kad se dogodio stečaj tvrtke, Koloper nikako nije mogao shvatiti da on više nema nikakve ovlasti upravljanja - kaže nam sugovornik upoznat s poslovanjem Branka Kolopera.

Tvrdi da on naprosto nije bio dorastao novim tržišnim okolnostima.

Policija pokušava utvrditi zašto su se sastali u subotu

Osim poslovnog odnosa, policija će nastojati rasvijetliti zašto je baš u subotnje jutro Branko Koloper zakazao sastanak stečajnoj upraviteljici Radojki Danek i Toniju Šparadi, koji je oglasio prodaju hale u Ražinama u kojoj se dogodio zločin za cijenu od oko milijun eura. Hale koja je u stečajnom postupku prodana tvrtki Boxkor iz Zagreba za 1,585 milijuna kuna. Mario Danek, suprug stečajne upraviteljice, vjerojatno je bio kolateralna žrtva.

Očito je među Koloperom i Tedijem Slamićem, izvršnim direktorom trgovine Djelo, kojemu je isporučivao pekarske proizvode, bilo velikih nesuglasica. Neki kažu da je Slamića smatrao odgovornim za početak poslovne propasti. Svjedoči to Koloperova upornost jer ga je, dovezavši se iz Ražina do Vodica Škodom Karoq ubijenih supružnika Danek, čekao skoro dva sata da bi u njega ispalio rafal iz kalašnjikova kojim je izrešetao suvozačeva vrata. Policija je pored izrešetanog Mercedesa pronašla čak 21 čahuru.

16. travanj 2024 12:53