StoryEditorOCM

Je li za dobar san bolje ostaviti čarape ili ih skinuti? Provedeno je istraživanje, rezultati su zanimljivi

Piše MOZAIK SD
12. siječnja 2024. - 16:31

Jeste li među onima koji kad se vani temperature spuste ispod nule noću ne mogu zaspati bez čarapa na nogama? Neki ovu naviku kod partnera ne vole, ali spavači s čarapama znaju zašto to rade. Za ovu naviku postoji čak i znanstveno objašnjenje. Prema jednom istraživanju, osobe koje nose čarape u krevetu brže zaspu nego one koje spavaju bose, piše Dom i dizajn.

Naime, temperatura tijela pada tijekom noći, dostižući najnižu točku oko četiri ujutro, piše Medical News Today. Prosječna temperatura ljudskog tijela iznosi 36,5 stupnja Celzijusa, ali može varirati za jedan do dva stupnja tijekom 24 sata. Zagrijavanje stopala i ruku utječe na širenje krvnih žila, što oslobađa toplinu kroz kožu i pomaže u snižavanju temperature.

image
Shutterstock

To šalje mozgu poruku da je vrijeme za spavanje, a istraživanja pokazuju da je topla koža povezana s bržim spavanjem.

Na temperaturu osobe utječe i njezin biološki dnevni ritam. Svatko od nas ima drugačiji bioritam, ali u prosjeku tjelesna temperatura postepeno raste tijekom dana, a najviša je kasno popodne. Tijekom noći temperatura se smanjuje, zbog čega se osjećate pospano. Ako spavate u čarapama, to može pomoći u ciklusima regulacije temperature.

28. travanj 2024 01:21