StoryEditorOCM
Zanimljivostiovog nema u dućanu

Fantastični vatreno- kiseli prilog dobar i za sinuse: Slavonac otkrio Šibenčanima sve o uskrsnoj deliciji

Piše i snima: Zdravko Pilić
25. ožujka 2024. - 14:05
Milan Stanivuković na šibenskom pazaru uči Šibenčane čarima pravog i paprenog slavonskog hrenaZdravko Pilić

Slavonci ne mogu bez njega zamisliti Uskrs, uz jaja i kuhanu šunku, a Dalmatinci pitaju -šta je to? Znaju što je hrenovka, ali hren – teško!

No, izgleda da se i to mijenja, jer jedan Slavonac iz Slavonskog Kobaša – mjesta između Nove Gradiške i Slavonskog broda – nudi na šibenskom pazaru baš to – teglice naribanog i ukiseljenog slavonskog hrena s jabukama! Po četiri i pol, pet ili šest eura, ovisno o veličini. I veli nam da mu ide dobro! Ljudi traže i vole ovaj fantastični vatreno - kiseli prilog koji se odlično, kao kontrapunkt, slaže s bogatom, obilnom, mesnom i masnom uskrsnom trpezom.

- Znate kakvi smo mi Slavonci? Ako nije žestoko i ljuto, nama nešto u hrani fali!‘ - veli nam Milan Stanivuković koji je već godinama stalni gost šibenskog pazara.

On i supruga Ivana prodaju robu sa svog OPG-a, pretežno jabuke kojih imaju čak devet vrsta, a nađe se kod njih i domaćih slavonskih kobasica. A i hrena! I da znate, dobro se naplaču dok ga naprave!

- Jao, što to grize za oči. Kapula, kako vi zovete crveni luk, je ništa prema hrenu! To je kamilica! Mi hren, naravno korijen, najprije ogulimo, pa ga onda naribamo, na sitno, a na krupnije naribamo domaću jabuku. Koliko imate hrena, četvrtina smjese neka bude jabuka. I stavite u to limunovog soka, i doda se malo žličica soli, dobro se izmješa i to je to. Stavi se u flašice i evo ga. Svi su sastojci prirodni, a hren je sam po sebi takav da se ne kvari. I dobro paše uz sva mesna jela, ne samo za Uskrs, nego i inače, recimo uz kotlovinu. Idealan je za pročistiti sinuse! I zato, kad ga jedete, ne dišite kroz nos, nego kroz usta. Malo je žešći, osobito dok se ne naviknete! - veli nam Milan.

- Razlika između mog hrena i onog u trgovini je taj što u mom nema nikakvih ni aditiva, ni konzervansa, ni dodataka. Sve samo prirodno i domaće – i hren i jabuke, iz obiteljskog voćnjaka kojeg su upravo orezali i pripremili za proljeće.

27. travanj 2024 20:40