StoryEditorOCM
ŠibenikNA ŠIBENSKOJ PIJACI

Slavonac Milan Stanivuković upoznaje Šibenčane s jabučnim octom - pravi ga od svojih jabuka, prirodno, bez ikakve kemije!

Piše Zdravko Pilić
13. travnja 2024. - 17:35
Milan Stanivuković na šibenskoj pijaci prodaje slavonske proizvode sa svog OPG-a - nudi i domaći jabučni ocat

Dalmatinci su dosad bili vjerniji kvasini,odnosno više su duperavali vinski ocat, osobito u salatama, ali u zadnje se vrijeme i u nas uz more, sve više se traži i onaj od – jabuke. Jabučni ocat na glasu je kao ljekovit, tvrdi se da pomaže kod brojnih tegoba i da njegova svakodnevna konzumacija ima mnogobrojne benefite za organizam. Posebice kad je domaći, proizveden od domaćih jabuka, na način koji se u njegovoj obitelji prenosi s koljena na koljena. Jedan od onih koji ga spravljaju baš na taj način je Milan Stanivuković, iz Slavonskog Kobaša, koji svoj jabučni ocat nudi svakodnevno na šibenskoj pijaci. Napravljen od svojih, vlastitih jabuka, na svom OPG -u, u kućnoj radinosti.

-Imamo voćnjak i u njemu devet vrsta jabuka koje ja i supruga prodajemo na šibenskoj pijaci, kroz cijelu sezonu. Od njih pravimo i jabučni ocat. Sameljemo ih, stavimo ih u kacu, i nakon šest mjeseci, kad jabučni sok fermentira, ocijedimo ih i to je to! Nema kemije ni ikakvih drugih postupaka‘ – jednostavan je Milan. Koji daje i uputu za korištenje – ‘Ujutro, jednu malu čašicu, vi bi rekli bićerin, uzmete natašte, i to vam je dovoljno za dnevnu dozu! Mi Slavonci to uzimamo za masnu jetru, protiv kolesterola, za čišćenje organizma... ‘ A neki ga vole staviti i u salatu, umjesto kvasine!

02. svibanj 2024 23:12