StoryEditorOCM
ZanimljivostiMurva veteran

"Doktor" za stabla: "Nakon liječenja, najstarije šibensko drvo može potrajati još stotinama godina!"

Piše Branimir Periša
6. travnja 2024. - 13:47

U sklopu festivala prirode Flora Dalmatica čije je treće izdanje započelo jučer, u Šibeniku danas boravi dipl. inž. šumarstva Fran Poštenjak, „doktor” za stabla iz Jastrebarskoga.

Zajedno sa svojim ocem Karmelom, umirovljenim šumarom koji mu je zlata vrijedan savjetnik, „doktor” Fran došao je s važnim povodom, a taj je da pregleda najstarije šibensko stablo, drevnu murvu kod crkvice sv. Nikole. Za nju se vjeruje da je iznikla prije 300 godina.

To stablo, kao upečatljiv znamen na šibenskoj obali sa spasonosnim hladom za najvećih žega, TZ Šibenika odlučila je označiti s posebnom tablom, kao dio prirodnog, povijesnog i kulturnog nasljeđa grada. Tome se pridružila i inicijativa Flora Dalmatica, pri čemu je naročito aktivna Zlatka Rodin, inače turistička vodičica.

-Ova murva je jako vrijedno stablo, to je nesporno. Prema stručnoj klasifikaciji, svakako pripada veteranskim stablima. - kaže Fran Poštenjak, inače stručnjak za planiranje i održavanje urbanih stabala zaposlen u vlastitoj tvrtki.

-Kod ovakvih stabala načetih truleži, nastavlja, teško je odrediti dob, no ona je sigurno starija od 150 godina. Nakon detaljnog pregleda odredit ću mjere liječenja, a trebat će je među ostalim i poduprijeti radi sigurnosti ljudi, a i boljitka same biljke, kako bi se ublažila neravnoteža prouzročena izbijanjem korijenja na površinu. U svakom slučaju, prihvate li mjerodavni u Šibeniku postupke koje ću nakon ekspertize propisati, ova murva svima na radost može potrajati još stotinama godina. - kazao je Poštenjak. I na kraju poručio da ova murva ne samo Šibeniku može poslužiti kao primjer starog stabla, no to ne znači da takve veterane treba demonizirati i presuđivati im piljenjem. Naprotiv, ta murva svima, djeci naročito, može poslužiti za edukaciju o interakcijama različitih prirodnih zajednica. Motorna pila inače je zadnja opcija u urbanom šumarstvu! - zaključio je „doktor” Poštenjak.

O šibenskoj murvi koju prati i zanimljiva legenda, više pročitajte na:

https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/pomorac-simun-donio-ju-je-iz-kine-ni-bombe-je-nisu-unistile-sada-joj-odaju-pocast-ona-je-znamenitost-kao-i-tvrdave-1324413

06. travanj 2024 18:10