StoryEditorOCM
Zanimljivostikandidatkinja za Šibensku grandecu

Dijete sam Šibenika rođenjem i do mog zadnjeg daha to ostajem

Piše Katarina Rudan
3. ožujka 2018. - 12:10

- Izuzetno sam počašćena, već sad u ovom trenu, da sam u konkurenciji s drugim sjajnim ženama koje su ove godine nominirane za Šibensku grandecu. Koje predivne riječi – grandeca! To je doista da čovjeku srce bude puno... i tomu šibenska, rekla je na početku razgovora Šibenčanka, pedijatrica, docentica i doktorica znanosti Irena Bralić.

Iako živi i radi u Trogiru srcem je uvijek u svojem Šibeniku. Nije čudo što je predložena za Šibensku grandecu, jer rodni grad nikad ne zaboravlja i promovira ga gdje god i kad može. Šibenik je, zahvaljujući upravo njoj, postao središnje mjesto okupljanja eminentnih stručnjaka i znanstvenika iz raznih područja medicine koji se bave dječjim zdravljem i odrastanjem.

- Dijete sam Šibenika rođenjem i do mog zadnjeg daha to ostajem, bez obzira gdje me život odveo, kaže. Nakon završene gimnazije u Šibeniku, otišla je u Zagreb na studij medicine. Tamo je diplomirala, magistrirala i doktorirala. Stažirala je u šibenskoj Općoj bolnici, a životni put ju je potom odveo na rad u pedijatrijsku ambulantu u Trogir. Rad u ambulanti joj je dao mogućnost da se razvije, kako reče, kao liječnik-praktičar.

Iz te praske proizišle su njezine knjige "Kako zdravo odrastati" a potom i udžbenik "Prevencija bolesti u dječjoj dobi". Prvi skup u Šibeniku na temu "Novi izazovi u prevenciji bolesti u dječjoj dobi" organizirala je sa svojim suradnicima u studenom 2015. godine. Susret je održan u Solarisu i kako se pokazalo da za takve skupove postoji veliki interes struke, 2016.godine ponovo je u Solarisu, organizirala i drugi skup na temu "Cijepljenje i cjepiva".

- Ta tema je bila veliki izazov i oko tog izazova, ponovo se okupila struka sa svih medicinskih fakulteta u Hrvatskoj. Nastali su stručni tekstovi koji su uobličeni u istoimenu knjigu. Prepoznao ju je naš Medicinski fakultet u Splitu, na kojem i sama predajem, te je ona postala naš sveučilišni udžbenik, govori dr. Bralić.



Rođendanska čestitka gradu

Dogodilo se to u godini kad je Šibenik slavio 950. rođendan, a ona je žarko željela čestitati mu taj veliki jubilej, ostaviti svoj trag ljubljenom Krešimirovom gradu.

- Upitala sam kolege imaju li išta protiv da u knjigu napišem posvetu mojem gradu. Naravno, složili su se jer su ga i oni prepoznali i zaljubili se u njega i ja sam napisala slijedeću posvetu:

"Čast mi je da ovo djelo mogu posvetiti svim generacijama mojih Šibenčana. Voljeni grade sretan ti 950. rođendan", pročitala nam je posvetu, ali nije mogla skriti suze i podrhtavanje glasa. Trenutno je u svojem rodnom Šibeniku, jer je u tijeku još jedan znanstveni skup u čijoj organizaciji sudjeluje.

- U hotelu Olympia u Vodicama od 2. do 4.ožujka održava se skup pedijatara, ali i drugih medicinskih zvanja vezanih uz temu koju obrađujemo "Koža – ogledalo zdravlja i bolesti". Neovisno o vremenskim prilikama, stiglo je oko 250 pedijatara iz svih krajeva Hrvatske. Sretna sam što već danas mogu najaviti i novi skup u Solarisu, koji će se održati u listopadu ove godine. Riječ je o nacionalnom skupu pedijatara koji broji više od 800 sudionika i međunarodnog je karaktera, rekla je dr. Bralić.

Obožava svoj posao, voli djecu i želi im pomoći. Ne samo u zdravstvenom smislu, već i materijalno. Nakon prošlogodišnjeg skupa u Solarisu sa svojim kolegama priključila se akciji Rotary kluba Kaptol iz Zagreba pod nazivom "Korak u život" kojom se kroz stipendiranje pomaže obrazovanje djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja su nakon 18-te godine života prepušteni sami sebe.

- Njima treba pružiti šansu, dati priliku da se obrazuju i mi smo lani donirali novac za tu svrhu. Najljepša čestitka bila mi je kad me za prošli Božić nazvao mladić iz Šibenika, koji studira medicinu u Mostaru i prima ovu stipendiju, i rekao mi da je položio sve ispite. Moramo brinuti o toj djeci, jer oni zaslužuju našu pomoć, rekla je dr. Bralić.

Uspješna pedijatrica i znanstvenica s brojnim postignućima, na kraju razgovora kaže da su njezino najveće postignuće u životi ipak njezina djeca. Kćerka Katija, pedijatar na Klinici za pedijatriji u Splitu i sin Ante, koji je pred diplomom na studiju kineziologije.

03. svibanj 2024 20:57