StoryEditorOCM
ZanimljivostiČUVARI POVIJESTI

Bira se Europsko stablo 2024. godine, i vi možete dati glas za ‘Zelenu damu Nacionalnog parka Krka‘

Piše Ljubica Vuko/SD
1. veljače 2024. - 20:32

Danas je započelo natjecanje za Europsko stablo 2024. godine, a završava 22. veljače 2024. godine u 16 sati.

Republiku Hrvatsku ove godine predstavlja "Murva na Skradinskom buku" s pričom "Zelena dama nacionalnog parka Krka", pobjednik nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo 2023. godine.

Riječ je o približno 400 godina starom stablu bijelog duda (Morus alba L.) sa Skradinskog buka, koje je smješteno u Nacionalnom parku Krka na desnoj obali rijeke ispod ostataka mlinice Budim, a simbol je svilene prošlosti i slatke sadašnjosti, objavila je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, organizator natjecanja u Hrvatskoj.

Pojasnili su kako se upravo u Skradinu u prvoj polovici 19. stoljeća nalazilo najveće uzgajalište svilene bube u Dalmaciji. Tridesetih godina 19. stoljeća Skradin je, uz Rab, bio najveći proizvođač čahura dudova prelca u Dalmaciji, a njihova proizvodnja rasla je do šezdesetih godina 19. st.

Nažalost s pojavom bolesti duda (murve) proizvodnja dudova prelca naglo je pala, te je početkom 20. st. Skradin bio jedino mjesto u Dalmaciji u kojemu se odvijala proizvodnja čahuri i svile, no ta je proizvodnja, zbog niskih cijena, zamrla pred Prvi svjetski rat, navedeno je na stranicama spomenute Javne ustanove.

U izboru za pobjednika natjecanja Europsko stablo 2024. godine natječe se 15 kandidata. Uz Murvu sa Skradinskog buka, predstavnika Republike Hrvatske, na natjecanju Europsko stablo 2024. godine sudjeluju i sljedeći kandidati:

Hrast koji pamti obitelj Pálffy – Slovačka

Camellia – Portugal

Hrast Kaņepju – Latvija

Stablo patrijarha Litve – Litva

Drvo kruške usred polja – Češka

Cedar koledža Sainte-Marie – Belgija

Srce vrta – Poljska

The Maria Lime – Nizozemska

Milenijski hrast – Ukrajina

Španjolski hrast La Vega – Španjolska

Tisuću godina staro stablo masline Luras – Italija

Viiraltov hrast – Estonija

Plačuća bukva iz Bayeuxa – Francuska

Wrexham‘s Acton Park pitomi kesten – Velika Britanija

image

Murva na Skradinskom buku

NP Krka

-Pozivamo Vas da glasate za Murvu na Skradinskom buku te svojim glasom podržite Republiku Hrvatsku u natjecanju Europsko stablo 2024. godine kako bismo zajednički doprinijeli promociji prirodne baštine Republike Hrvatske – poručuju iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Poziv su uputili i iz Javne ustanove Nacionalni park Krka. "Murva se nalazi pod natjecateljskim brojem sedam, koliko je slapova na rijeci Krki, u čemu ima, nadamo se, sretne simbolike", poručuju.

-Ponosni smo što je baš murva iz Nacionalnog parka "Krka" predstavnik naše zemlje na ovom važnom europskom natjecanju, koje ne ističe samo estetsku vrijednost stabala, već i njihovu duboku povezanost s lokalnom zajednicom. Stabla su čuvari povijesti i bioraznolikosti, a ovo natjecanje promovira svijest o njihovoj važnosti - kazala je Nella Slavica, ravnateljica Javne ustanove "Nacionalni park Krka".

- Pozivam sve stanovnike Lijepe naše i zaljubljenike u prirodu da svojim glasom podrže našu murvu i da zajedno pokažemo koliko smo ponosni na prirodne vrijednosti i bogato kulturno naslijeđe koje naša zemlja ima – dodala je.

Kako dati glas

Da bi dali svoj glas u ovom izboru, potrebno je pristupiti stranici, odabrati dva kandidata i glasovati; za potvrdu odabira kandidata u naznačeno mjesto upisati e-mail adresu; glas će biti uvažen tek nakon potvrde link-a koji dobijete na e-mail adresu.

Glasovati se može s jedne e-mail adrese. Za vrijeme cijelog trajanja natjecanja, glasovanje će biti tajno, a privremeni poredak bit će objavljen 8. i 15. veljače 2024. godine putem medija.

Pobjednik natjecanja proglasit će se 21. ožujka 2024. godine na svečanoj ceremoniji proglašenja koja će se održati uživo u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Kako ističu organizatori, međunarodno natjecanje Stablo godine naglašava važnost starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini, a nastoje se pronaći i promovirati stabla ukorijenjena u život i rad ljudi, koja svojom pričom svjedoče o prošlosti i suživotu s ljudima.

Natjecanje je prvi put održano 2011. godine. Inspirirano je popularnim festivalom Stabla godine, koji već dugi niz godina u Češkoj Republici organizira Češka udruga za zaštitu okoliša.

Organizator natjecanja je Environmental Partnership Association (EPA) u suradnji s European Landowners Organisation i Europskom komisijom.

image

Murva na Skradinskom buku

NP Krka

Republika Hrvatska natjecanju se priključila 2017. godine kada je prihvaćena kandidatura Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije za nacionalnog koordinatora natjecanja. Time je, u partnerstvu s Fakultetom šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim šumama d.o.o. i Hrvatskim agrometeorološkim društvom, Javna ustanova postala i organizatorom nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo godine.

Dosadašnji hrvatski predstavnici na europskom natjecanju Stablo godine bili su Azijska platana na trgu u Trstenom s osvojenim 7. mjestom 2018. godine, Gupčeva lipa iz Gornje Stubice s osvojenim 11. mjestom 2019. godine, Zaljubljeni Ginko iz Daruvara s osvojenim 2. mjestom 2020. godine, Košćela – Najstarija Medulinka Čokoladno stablo naših uspomena s osvojenim 10. mjestom 2021. godine, Mamutovac – Stoljetni div u srcu Slavonije s osvojenim 11. mjestom 2022. godine, te Hrast lužnjak iz Drežničkog polja sa osvojenim 16. mjestom 2023. godine.

26. travanj 2024 07:07