StoryEditorOCM
LifestyleINSPIRATIVNA PRIČA

Diana Mudrinić, žena na čelnoj poziciji u ‘muškom svijetu‘: Bake, mama i sestre su mi uzor, a za žene imam jedan savjet

Piše Ana Franić/SD
2. prosinca 2022. - 20:36

Iako su žene u pravilu marljivije učenice, više ih ima sveučilišnu diplomu, a i nerijetko se pokažu kao bolje radnice, i dandanas je većina direktorskih pozicija "rezervirana" za muškarce.

No, srećom stvari se ipak mijenjaju na bolje. Jedna od inspirativnih žena iz našeg susjedstva koje su imale hrabrosti iskoračiti izvan okvira i tradicionalnih stereotipa je i Diana Mudrinić, direktorica šibenskog inkubatora za nove tehnologije "Trokut".

Većinu života provela je u Zagrebu, ali ju je mladost odvela izvan granica Lijepe naše. Školovala se, živjela i radila u inozemstvu, točnije Amsterdamu, Den Haagu i Bruxellesu, ali život ju je ipak vratio u Hrvatsku. No, krenimo redom. Na samom početku nas je zanimalo o kojem je poslu Diana sanjala kao dijete, ali i kako ju je put odveo do IT-a. 

- Jasno se sjećam da sam kao mala redovito vozila bicikl te bih dignula ruke s volana u zrak i zamislila da mogu letjeti. U to doba, bila sam sigurna da ću jednoga dana postati pilotkinja, ali su me moja dioptrija i život kao takav odveli u drugom smjeru. Već u osnovnoj školi sam imala veliki interes za razumijevanjem svijeta i stvari oko njega.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

U to vrijeme sam već bila na dodatnim satima tehničkog, a sa 14. godina osvojila sam drugo mjesto na međunarodnom natjecanju mladih inovatora. Tehnologija me oduvijek jako zanimala, ali i način na koji naš svijet funkcionira, mislim da je to jedan od razloga zašto sam upisala politologiju sa smjerom javnih politika i političke ekonomije - na početku nam objašnjava Diana. 

Prilikom ulaska Hrvatske u EU otvorila se mogućnost studiranja i rada van Hrvatske koju je objeručke prihvatila i stekla, kako kaže, životno vrijedno radno iskustvo u Europskom parlamentu. Tijekom boravka i rada u inozemstvu shvatila je kakvu važnost ima kultura poduzetništva u razvoju društva.

‘Rado se sjetim rada na slušalici‘

- Radno iskustvo sam počela graditi odmah po upisu na fakultet, a kao prvi ozbiljniji posao smatram rad u call centru telekom kompanije za tehničku podršku. Dan danas se rado sjetim tih dana i rada na slušalici i sjajnih osoba koje sam tada upoznala, a s nekima od njih i dan danas surađujem. Nakon call centra sam napredovala unutar kompanije, no nakon diplome u Zagrebu sam se ipak odlučila na korak selidbe van granica Hrvatske te sam krenula na daljnji studij u Nizozemsku.

Na Sveučilištu u Zagrebu sam diplomirala politologiju cum laude. Po završetku studija, upisala sam specijalizaciju smjer javnih politika i uspješno diplomirala kao magistra znanosti na Vrije Universiteit Amsterdam. Jedno od stažiranja je bilo u ulozi pravnog asistenta sudskog Registru, kao dio Međunarodnog suda o zločinima protiv čovječnosti u Indoneziji 1965. godine.

Tijekom stažiranja bila sam uključena u pravni aspekt suda, pripremu optužnice, davanje podrške tužiteljima kao i provođenje pravnog istraživanja. Tijekom ljeta 2015., sudjelovala sam na Master Classu Geoffrey Nice Foundation na temu: Pravo, Povijest, Politika i Društvo u kontekstu zločina protiv čovječnosti i genocida. Po završetku Master Class-a, postala sam vanjski suradnik GF zakladi.

Nakon diplomiranja sa Vrije Universiteit Amsterdam započela sam staž u Europskom Parlamentu kod hrvatske zastupnice. Imala sam želju raditi u EP-u kako bih mogla povezati iskustvo iz telekoma i znanja o politikama na svrsishodan način. Tijekom stažiranja sam radila na različitim dijelovima, neki od kojih uključuju praćenje rada odbora kohezijske politike, strukturalnih i investicijskih fondova, ekonomskih i monetarnih pitanja kao i regionalni razvoj - govori nam Diana svoj životni put koji nas ostavlja bez daha. 

Po završetku staža u Europskom parlamentu vratila se u Zagreb gdje je počeka raditi u coworking prostoru "HUB385".

Iskustvo donijela u Šibenik

- Tijekom svog rada u "HUB385" razvila sam i implementirala HUB385 Academy, osigurala pet različitih izvora financiranja, bila među voditeljima najvećeg regionalnog tech festa Brave New World i sudjelovala na raznim radnim panelima i radionicama. Dodatno, otvorila sam svoju vlastitu tvrtku koja se bavi pripremom i provedbom EU projekata, istraživanjem tržišta te razvojem poslovnih strategija.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Kada se ukazala prilika prenijeti dotada prikupljeno radno iskustvo u Šibenik nisam puno dvojila. Veselila me mogućnost da iskoristim tu priliku i primijenim stečena znanja u gradu o kojem sam i u Zagrebu puno slušala, o njegovim potencijalima i pozitivnoj priči koju razvija - kaže nam direktorica "Trokuta".

Životopis joj je prepun različitih iskustava, a nas je zanimalo, gledajući retrospektivno, koji su joj bili najveći izazovi i je li se morala puno više dokazivati samo zato što je pripadnica ljepšeg spola. 

- Gledajući unatrag smatram da je većina izazova proizlazila iz činjenice da sam relativno mlada ušla u poslovni i korporativni svijet. Kao netko tko je u svakom mogućem smislu zelen u tom trenutku, bilo je izazovno dokazati da sam spremna za neke intenzivnije obveze i projekte. Mada, moram priznati kada su shvatili sam odgovorna i pomalo tvrdoglava osoba, posla je uvijek bilo, a suradnja je redovito bila odlična.

Bake, majka i sestre kao uzor

Smatram da se dan danas u pregovorima moramo malo više izboriti za sebe i iskomunicirati kako i naš posao vrijedi jednako kako i od naših kolega. S druge strane, smatram kako je meni danas lakše nego što je bilo generacijama prije nas, one su nam ipak pokazale put i način na koji možemo ostvariti svoje želje. Zaista, često se sjetim mame i baka s obje strane, jer su pravi primjer kako ne treba odustajati od svojih snova, a pritom biti odgovoran spram ljudi u svom životu. Držim da su se te vrijednosti prenijele na mene i moje sestre, s obzirom da svaka od nas ide u svom smjeru i međusobno se podržavamo. Moje bake, majka i sestre su mi oduvijek bile uzor i podrška - ističe Diana. 

Jasno je svima da je na ženama većina obiteljskih obveza, a poznata je i ona da žena drži tri kantuna kuće. Upravo zbog toga žene imaju dvostruke uloge i zbog toga nas je zanimalo kako Diana gleda na to. 

image
Nikša Stipaničev/Cropix

- Prva riječ koja mi pada na pamet je svakako multitasking. Zaista se divim svojim prijateljicama i kolegicama koje imaju djecu i posao i način na koji uspijevaju spojiti nemoguće s mogućim je apsolutno stvar divljenja. U "Trokutu" smo mali tim, ali smatram kako neke vrijednosti moraju uvijek postojati pa se tako trudimo međusobno olakšati kada su u pitanju privatne obveze, djeca, roditelji...

Mi težimo olakšati svakom korisniku našeg prostora ili usluga, ili programa prekvalifikacije poput NEET Akademije da im svaki korak naprijed bude makar olakšan s naše strane. To naravno znači da će ponekada povesti djecu na posao, a mi ćemo se pobrinuti da imaju makar neku igricu na igračoj konzoli. Dapače, trudimo se i na našim eventima napraviti kutak za djecu kako bi mogli biti s roditeljima. U svijetu u kojem se živi sve užurbanije, svaki trenutak s djecom i obitelji je vrijedan - naglašava Diana. 

Na IT svijet često se gleda kao muški kutak, ali sve je više žena koje svojim radom dokazuju da im mogu paririrati u poslu. Kako je raditi u "muškom svijetu" i imate li savjet za mlade djevojke koje tek biraju svoj životni put?

Najvažniji savjet: Probaj!

- Svijet IT-a slovi za vrstu zanimanja koju će prije raditi muškarac, ali moram priznati da sam do sada imala priliku većinom imati šefice koje su ujedno bile sjajne mentorice. Smatram da se polako mijenja trend da je IT sektor primarno muška djelatnost i činjenica jest da imamo sve više žena na rukovodećim pozicijama. Sa svoje strane mogu reći da nisam radila razliku da li razgovaram sa ženskom ili muškom osobom, već dapače jednostavno gledam osobe po poslovnim vrijednostima.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Većina naših partnera, pa i onih unutar "Trokuta" su, moram istaknuti, svakako birani po ključnim vrijednostima koje nose sa sobom ili po jedinstvenoj viziji života koju dijele. Smatram kako je to glavni temelj za daljnju suradnju i razvijanje projekata. Želim istaknuti kako imam veliku sreću da se mogu pohvaliti odličnim i kvalitetnim osobama koje sa mnom čine "Trokutov" tim.

Savjeti koje mogu prenijeti dalje su ujedno savjeti koje sam i sama dobila od svojih šefica, ali mi je svakako najdraži - probaj, što je najgore što se može dogoditi - za kraj je poručia direktorica šibenskog "Trokuta". 

25. travanj 2024 09:50