Šibenski Trokut

Diana Mudrinić na čelu je akademije, koja nudi mladima bez ikakvog znanja, priliku da se zaposle u IT-u, industriji gdje kronično nedostaje radne snage

Piše Toni Veljača
Foto Nikša Stipaničev/Cropix
16. studenog 2021. - 11:04

NEET akademija, projekt šibenskog inkubatora za nove tehnologije „Trokut“, uskoro kreće s novim izdanjem. Prošle godine polaznici akademije, njih ukupno deset, su imali priliku prekvalificirati se za zanimanje IT analitičara. Ove godine vrijedna ekipa iz „Trokuta“ pripremila je možda i još zanimljiviju temu, ali i povećala broj polaznika.

- Drugo izdanje NEET akademije bit će namijenjeno svim onima koji se žele prekvalificirati za zanimanje „Full-stack developer“. Cilj nam je, kao i prošle godine, da kroz ovaj obrazovni program mladima iz Šibensko-kninske županije pružimo mogućnost zaposlenja – istaknula je direktorica „Trokuta“ Diana Mudrinić.

Podsjetimo, akademija je namijenjena pripadnicima NEET skupine, odnosno mladim nezaposlenim osobama koji su prijavljeni na zavodu za zapošljavanje.

- Full stack developeri su osobe koje rade na razvoju aplikacija i web stranica. Sudeći po broju prijava, zainteresiranosti, ali i današnjem tržištu rada, mislim da smo ove godine zaista pogodili s temom edukacije – istaknula je Diana.

Lijepa priča

Edukacija je za polaznike akademije besplatna i traje ukupno šest mjeseci. Sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela, koji će se odrađivati u IT tvrtkama.

- Praktični dio edukacije će se odvijati u tvrtkama koje su nam partneri u projektu. Konačni cilj nam je da se ti polaznici i zaposle u tim tvrtkama. Moram naglasiti da će stručna praksa biti financirana kroz mjere aktivne politike zapošljavanja. Imamo jako dobru suradnju s HZZ-om, i zapravo smo jedna spona između njih, tvrtki i polaznika, koja nas povezuje u jednu lijepu priču – naglasila je Mudrinić.

image
Diana Mudrinić: Cilj je da sudionike natjecanja potaknemo na taj prvi, inicijalni korak
Nikša Stipaničev/Cropix

Tvrtke partneri u prvoj NEET akademiji su bile uglavnom iz Zagreba. Ove godine dogovorena je suradnja s tvrtkama iz Šibenika. Dokaz da je kadar iz IT sektora itekako tražen na tržištu rada.

- U pitanju su dvije tvrtke iz Šibenika i jedna tvrtka iz Njemačke, koja je otvorila podružnicu u našem gradu. Ne smijem vam još ništa otkriti, uskoro – sa smiješkom će direktorica.

Uvjet za sudjelovanje na akademiji je da su kandidati nezaposleni te da imaju završenu srednju školu, višu školu ili fakultet. Uz to, naglasuje Mudrinić, ključan faktor je motivacija.

- Nije jednostavno proći kroz ovaj prekvalifikacijski program, zahtijeva puno odricanja i motivacije. Motivacija za učenjem je ono što želimo vidjeti kod svakog polaznika – ističe Mudrinić.

S prošlogodišnjih deset polaznika, ove godine akademija se popela do brojke 15.

- To je nekakav optimalan broj polaznika, sve iznad toga bi nam bilo previše jer se ne bismo mogli posvetiti svima na kvalitetan način. Imamo individualan pristup edukaciji i moramo svima pružiti jednake uvjete za učenje i razvoj – zaključila je Mudrinić.

Marija Bažant i Marta Valovičić su jedne od polaznica prošlogodišnje NEET akademije. Sudjelovanje u edukaciji objema im je donijelo zaposlenje u IT sektoru te otvorilo vrata za nove poslovne prilike.

image
Sudjelovanje u edukaciji Mariji Bazant i Marti Valovičić donijelo je zaposlenje u IT sektoru
Nikša Stipaničev/Cropix

Sjajni mentori

- Imam zaista odlična iskustva iz NEET akademije. Kada sam pristupila edukaciji nisam imala predznanja iz IT područja. Kroz predavanja i stručnu praksu naučila sam mnogo i zahvaljujući ovoj edukaciji sam pronašla posao – istaknula je Marija.

Marija je praktični dio edukacije odradila u tvrtki „IN2“, koja se bavi razvojem softverskih rješenja te održavanjem aplikacija u javnom sektoru i zdravstvu. Nakon odrađene prakse ponudili su joj posao.

- Imala sam sjajne mentore, i na teorijskom i na praktičnom dijelu edukacije. Poručila bih svim budućim polaznicima akademije da budu aktivni na predavanjima i da iskoriste ovu priliku jer im ova edukacija može otvoriti vrata ka novim poslovnim prilikama – zaključila je Marija.

image
Marija Bazant i Marta Valovičić
Nikša Stipaničev/Cropix

Njezina kolegica s akademije Marta Valovičić također je pronašla posao u tvrtki „IN2“.

- U istoj sam tvrtki kao i Marija, samo što smo angažirane na drukčijim projektima. Moja zaduženja vezana su za izvještaje, korisničku podršku i dokumentaciju – rekla nam je Marta.

Iznijela je i svoja razmišljanja o edukaciji.

- Tko god je u mogućnosti, trebao bi se prijaviti na akademiju. Za mene je akademija bila veliko iskustvo gdje sam stekla nova znanja, upoznala nove ljude, ali i stekla određene poslovne kontakte – zaključila je Marta.

Ivan Šoda jedan je od mentora NEET akademije. Prema njegovim riječima, selekcija kandidata će ove godine biti izuzetno zahtjevan proces.

- Odabir kandidata će biti vjerojatno najteži dio posla. Prijave na akademiju već stižu, a trenutno ih je oko 30 – istaknuo je Šoda.

Naglasio je Šoda važnost suradnje s tvrtkama iz Šibenika, kojom se jača IT zajednica, ali i potiče mlade na rad i ostanak u Krešimirovom gradu.

- Ove godine partneri projekta su tvrtke iz Šibenika. Potražnja za kadrom iz IT sektora na području Šibenika raste, želimo mladima pružiti priliku da se razvijaju i rade na ovom području. Želja nam je da svi polaznici akademije ove godine pronađu posao. To je pokazatelj uspješnosti akademije i cilj kojem ove godine težimo – zaključio je Šoda.

image
Drugo izdanje NEET akademije bit će namijenjeno svim onima koji se žele prekvalificirati za zanimanje „Full-stack developer“
Nikša Stipaničev/Cropix

Osim NEET akademije, „Trokut“ će u suradnji s Gradom Šibenikom i Upravnim odjelom za gospodarstvo, u sklopu projekta „Integrirana mobilnost na području Grada Šibenika“ organizirati još jedno hvalevrijedno natjecanje - Hackathon “City Hack”.

Poticajne nagrade

- Ukratko, riječ je o maratonskom natjecanju programera od kojih se očekuje razvoj novih rješenja u IT sektoru – rekla nam je direktorica “Trokuta” Diana Mudrinić.

Kako su najavili iz “Trokuta”, hakiranje počinje 3. prosinca u 13 sati i traje 24 sata. Timovi će imati na raspolaganju svu potrebnu opremu, mentorstvo te hranu i piće.

- Cilj projekta je da sudionici natjecanja predlože digitalna rješenja na temu integrirane mobilnosti. Rješenja mogu biti aplikacije, web stranice ili fizički objekti koji se povezuju putem interneta (IoT), poput pametne rasvjete ili uličnih semafora ili rješenja usmjerenih na klimatske promjene i pristup osoba s invaliditetom. Mi svakako nećemo ograničiti spektar ideja i kreativnosti koji može proizaći iz ovog natjecanja, ali se svakoj veselimo – istaknula je Mudrinić.

Najbolje ideje nagradit će se s 10.000 kuna, a prijaviti se mogu učenici srednjih škola, studenti, grafički dizajneri, programeri, projekt menadžeri i svi ostali koji imaju ideje kako povećati kvalitetu mobilnosti u Gradu.

- Cilj je da sudionike natjecanja potaknemo na taj prvi, inicijalni korak, da im se pomogne u razvoju te ideje. Želja nam je da pobjednicima omogućimo da svoju ideju prezentiraju i zainteresiranim stranama i budućim klijetima i/ili investitorima kako bi ideja s Hackathona onda eventualno krenula u svoju realizaciju – zaključila je Mudrinić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 09:42