StoryEditor
GlazbaZavršena 21. Šibenska šansona

Žiri  "Zlatnog šansonjera" dodijelio Jeleni Radan, a publika Đaniju Stipaničevu

Piše Ante Talijaš/Foto: Nikša Stipaničev/Cropix
19. kolovoza 2018. - 13:59

Jelena Radan s pjesmom 'Negdje tamo gore', prema odluci Stručnog ocjenjivačkog žirija, pobjednica je 21. šibenskog Festivala Dalmatinske šansone, prestižne glazbene manifestacije i jednog od najboljih hrvatskih festivala, koji je završen u prvim satima nedjelje na Trgu Republike Hrvatske u Šibeniku, između katedrale sv. Jakova i Gradske vijećnice. Ova naša kantautorica i ljubiteljica fada pobijedila je s pjesmom za koju je napisala glazbu, a koautorica je teksta zajedno s Anitom Valo.

-Šibenska šansona mi je najomiljeniji festival na kojem se uvijek rado pojavljujem. Nakon prošlogodišnje apstinencije, vratila sam se u pobjedničkom stilu. Hvala žiriju, hvala predivnoj šibenskoj publici. Ponosna sam na na ovog Zlatnog šansonjera – kazala je Jelena Radan, kojoj je pripao i brončani šansonjer za osvojeno treće mjesto prema glasovima publike.
Glasovima gledateljstva slavio je Đani Stipaničev sa skladbom 'Čuvajte mi pismu'. Đani je maestralno i s puno emociju otpjevao ovu pjesmu. Nakon ovacija koje je doživio po završetku svog nastupa, njegova pobjeda glasovima publike bila je i očekivana. Đani je, uz Nenu Belana, postao zaštitni znak 'Šansone', a slavio je drugu godinu zaredom.

-Veliko hvala ovoj predivnoj šibenskoj publici koja me je nagradila pobjedničkim Šansonjerom. Hvala autorima pjesme Čuziću, Kali i Šiškovu. Prošle godine, također odlukom publike, pobijedio sam kao dio 'Četiri tenora' sa svojim prijateljima i vrsnim tenorima Markom Pecotićem, Markom Škugorom i Vladimirom Garićem i pjesmom 'Sve je tvoje'. Ova pobjeda mi je slađa od lanjske, jer je samo moja – kazao je popularni tenor, koji se okitio i srebrnom šansonjerom za drugo mjesto odlukom žirija.
Pored Jelene Radan i Đanija Stipaničeva, razloga za veliko slavlje imala je 15-godišnja Mia Negovetić koja je, također, kao njezine starije kolege, ponijela dva šansonjera. Za pjesmu 'Mali dio neba' koje je autor teksta i glazbe Olja Dešić, mladoj Riječanki, nekadašnjoj pobjednici RTL-ovog showa 'Zvijezdice' pripala je nagrada za najbolju debitanticu festivala, te srebrna šansonjera za osvojeno drugo mjesto prema glasovima publike.

-Presretna sam osvojenim nagradama. Ova pjesma posvećena je mom pokojnom djedu koji je živo u Šibeniku i s njome sam željela pokazati koliko sam bila bliska s djedom i koliko mi nedostaje. Pred nastupom bilo je malo treme, ali one pozitivne. Iako sam na Šansoni debitirala u natjecateljskoj večeri, ovo mi nije prvi nastup pred šibenskom publikom jer sam nastupala prije dvije godine u revijalnom dijelu na večeri starih skladbi – sijala je od sreće Mia Negovetić.

Klapi Cambi iz Kaštel Kambelovca s pjesmom 'Iman li te još' pripala je brončana šansonjera za treće mjesto odlukom stručnog žirija. "Šansonjera" za najbolji tekst dobio je Zoran Ševerdija za skladbu 'Vrijeme ljubavi' koju je izvela splitska grupa Diogen, dok je šansonjera za najbolji aranžman otišla u ruke Olji Deršiću za skladbu 'Mali dio neba', pa je tako ova skladba koju je otpjevala Mia Negovetić nagrađena s tri 'Šansonjera'.
'Šansonjer' za najbolju interpretaciju pripala je zadarskoj grupi Forum na čelu s vokalom Davorom Pekotom koji su izveli skladbu 'Samo me jubi', a za koju je tekst i glazbu napisao Neno Belan.

Inače, višestruki pobjednik i najviše nagrađivani sudionik proteklih 'Šansona' Neno Belan na ovogodišnjem izdanju premijerno je nastupio sa svojom kćerkom Nikolinom, mladom skladateljicom. Izveli su Neninu pjesmu Ti i ja, ali unatoč burnom pljesku i oduševljenju publike, njihova pjesma ostale je bez nagrade. Neni je, pak, direktor festivala Branko Viljac uručio 'Šansonjera' za najizvođeniju pjesmu u proteklkih godinu dana s lanjske Šansone 'Zvijezde moga sna', a prema podacima ZAMP-a.
 

Izdvojeno

22. siječanj 2021 14:28