StoryEditorOCM
NogometLoša vijest za Narančaste

Šifo definitivno odlazi sa Šubićevca: Razlozi nisu nogometni, već klasični obiteljski

Piše Ivo Mikuličin
3. lipnja 2021. - 09:38

Dvije se šibenske nogometne priče nisu baš poklopile, iako su se u naslovnim ulogama našle iste osobe. Sjajni stoper Šibenika Gordon Schildenfeld - Šifo (36) i njegov lijepa supruga, dvije godine mlađa Grkinja Christina Marsellou. I dok Šifo i Christina u nedavno objavljenoj reportaži u tjedniku „Gloria“ sa starom tezom „da je svagdje lijepo, ali doma najljepše“ ističu kako uživaju u bračnom životu na novo j(staroj) šibenskoj adresi“. Suprotno tome, Gordon nam je ovih dana bez okolišavanja kazao „Gotovo je sigurno ili 99 posto da napuštam Šibenik, da ću karijeru završiti na Cipru“.

Treba li posebno objašnjavati kako je potonja informacija neugodno iznenadila Funcute, pa vjerojatno i Schildenfeldove šibenske suigrače, koji nisu krili da je bivši reprezentativac donio neviđeni mir i sigurnost Narančastima!? No, istodobno više nego logično zvuči obrazloženje Šifine odluke.

- Zaista su minimalne šanse da iduće sezone igram za svoj matični klub. Puno realniji je odlazak ili povratak na Cipar. A razlozi nisu nogometni, već „klasični“ obiteljski. Baš kao što su nas emotivni, obiteljski razlozi vratili u rodni Šibenik. Mojoj supruzi Christini preostala je samo još jedna godina za završetak studija prava. Dosadilo joj je on line studiranje, a kako se pandemija korona virusa, hvala bogu, smiruje vjerojatno je da ćemo se vratiti na Cipar. Da ona u miru završi studij sa željom da postane odvjetnica. Ruku na srce, važniji je njezin planirani i realni novi odvjetnički put nego okončanje moje nogometne karijere. Meni je preostala tek jedna natjecateljska sezona, dok se pred njom tek otvara karijera pravnice, odvjetnice – otvorio nam se Schildenfeld.

Savjetnik mladih

Odlaskom Šife Šubićevac gubi gotovo nezamjenljivog zapovjednika obrane i neslužbenog savjetnika mlađih igrača. Momaka, s kojima je na svoj, gotovo očinski način dijelio dobro i zlo minulog, povremeno turbulentnog šibenskog nogometnog proljeća. Suigrača, kojima je donosio toliko potreban mir rutinom bivšeg reprezentativca. Vrijedi podsjetiti da je Šifo za Vatrene odigrao više nego „pristojnih“ 29 utakmica.

- Dobro smo odradili najveći dio minule sezone. Zato me grije i uvjerenje da će momčad i poslije mog odlaska zadržati stabilnost. Dakako, uz uvjet da ne ode previše igrača. Nije riječ samo o tome, kome istječe ugovor. Novi vlasnici kluba prihvatit će vjerojatno svaku dobru financijsku ponudu, neovisno o ugovoru, koji aktualne prvotimce veže za Šubićevac. Pa, svi, primjerice znadu da Deniju Juriću ugovorna obveza prema Šibeniku istječe tek idućeg ljeta, ali to nije prepreka pregovorima i dogovorima, bolje rečeno otvorenoj nogometnoj trgovini. I ja sam dobio odriješene ruke da odaberem novi klub. Nisam se još odlučio, ali je najveća vjerojatnost da ćemo se vratiti na Cipar. Tamo, gdje smo Christina i ja prvi put imali svoju kuću i guštali sa svojom djecom Alexandrom i Bellom. Sinom i kćerkom, koji, zašto se ne bih pohvalio, jednako dobro govore i hrvatski, i grčki i engleski – nije Šifo krio komplimente na račun šibenske momčadi, ali ni realne planove da napusti Šubićevac.

Vjerojatni povratak na ciparsku adresu ne briše, međutim, Gordonovu b rigu za matični klub.

Realna ocjena

Naprotiv, silno ga zanima šibenski put i sudbina u novoj sezoni.

- Puno toga ovisi o dobroj organizaciji kluba. Zato ne bi bilo dobro da klub napuste braća Joso i Ivan Bulat, posebice Ivan. Pa, on je, uvjeravaju me svi, najzaslužniji za skautiranje i dovođenje gotovo svih prvotimaca. Josina je, pak, uloga bila nešto drugačija, ali ne i nevažna. Nemojte misliti da ih zagovaram samo kao stare prijatelje, to je realna ocjena njihova učinka u minule tri godine – inzistirao je Schildenfeld.

Kako ne zažaliti što Šifo (opet) odlazi!? Kako daje i nogometni, pa i obiteljski doprinos oživljavanju silno prepoznatljivih stihova „Šibenske balade“, koju su „iskovali“ Krste Juras i Dušan Šarac, a koja počinje sentimentalno „Rasulo se svud po svitu to šibensko staro sime“. Ono „obiteljski doprinos“ i nije slučajno rečeno. Šifo se vraća na Cipar, dok njegov stariji brat već dugo živi na Novom Zelandu, gdje ima vlastitu informatičku tvrtku. Treba li potencirati kako još jedan odlazak žalosti Gordonove roditelje, ali i dvije kćerke iz prvog braka, Patriziu i Lejlu?

26. travanj 2024 22:16