StoryEditorOCM
Nogometkraj lijepe karijere

Šibenčanin Gordon Schildenfeld objesio kopačke o klin: ‘Da, rekao sam zbogom nogometu ovog ljeta!‘

Piše Davorin Olivari/SN
7. listopada 2022. - 08:53

Bivši hrvatski reprezentativac, koji je za Vatrene odigrao 29 utakmica, završio je igračku karijeru!

Riječ je o Gordonu Schildenfeldu (37). Igračku karijeru završio je na Cipru, u Arisu iz Limassola. Završetak karijere nije službeno objavio, ali, eto, sad je to obznanio u Sportskim novostima...

- Da, rekao sam zbogom nogometu ovog ljeta! Zašto nisam to objavio? A što ću objavljivati? Nisam smatrao potrebnim - kaže nam sa smiješkom Schildenfeld.

Kažemo mu da nam je to ipak malo čudno, pa nije on bio tamo neki običan nogometaš, bio je hrvatski reprezentativac, imao je veliku karijeru.

- Ma, nisam htio dizati bilo kakvu frku oko mog oproštaja. Makar istina je da sam naglo odlučio završiti karijeru. Bio sam prošle sezone u udarnih jedanaest Arisa, odigrao sam sve utakmice. Došao nam je novi trener, on je htio mlađe dečke u momčadi tako da više ne bih imao tu minutažu koju sam imao. Pa sam se oprostio. Vlasnik kluba me pozvao na razgovor i kazao da želi da ostanem u klubu. Imao sam neke ponude za nastavak igračke karijere, ali nisam htio nigdje. Dobio sam posao trenera druge momčadi Arisa, to sada radim. Aris raste, od kada je došao novi vlasnik događa se dosta dobrih stvari, tako da sam želio ostati u klubu.

Onda se nasmijao...

- Od ljeta sam, dakle, bivši nogometaš. Da sam znao da je ovako dobro, i ranije bih se oprostio, ha, ha, ha... Zaista me zanima trenerski posao, no zanima me i posao sportskog direktora. Vidjet ćemo što će biti u budućnosti. Zaista mi je dobro ovdje na Cipru, u Arisu. Klub se razvija, trenutačno smo najbolji klub na Cipru, definitivno. Sad se gradi i novi stadion. Imamo ogroman prostor za napredak.

image

 Gordon Schildenfeld

Nikša Stipaničev/Cropix

Često smo pričali sa Šifom, nikad nam nije kazao da ga zanima trenerski posao...

- Pa, nikad niste niti pitali, ha, ha, ha... Da, da, da, baš me zanima trenerski posao. A, konačno, sad sam negdje između trenera i sportskog direktora. Neke organizacijske funkcije su baš ono najbolje za mene. Vidim se u tome. Nogometaši prekinu karijeru, odu iz nogometa, što mi je jasno s jedne strane. Ali, dvadeset godina sam u nogometu, prošao sam mnogo toga, imam iskustvo, mnogo toga sam naučio. Mislim da mogu pomoći kao trener ili sportski direktor. Između ostalog, elokventan sam, znam s ljudima, otvoren sam, znam posao. Zato sam odlučio probati, za sada je sve super. Volim to, volim organizirati momčad. Pa, radio sam to i kroz igračku karijeru. U klubovima sam kao igrač često znao pomagati trenerima u organizaciji igre na terenu, u nekim detaljima. Što sam postajao stariji, sve sam se više na terenu bavio s time.

Ima i još jedna stvar zbog koje mu nije padalo napustiti Cipar...

- Supruga mi je diplomirala na pravnom fakultetu, radi kao odvjetnica. Nisam se htio maknuti s Cipra zbog nje, kao ni zbog djece koja ovdje idu u školu i obožavaju biti ovdje. Prvo sam mislio na njih, pa onda na sebe.

Kad smo već pričali o njegovom oproštaju i nastavku neke druge karijere u Arisu, sjetili smo se one utakmice krajem kolovoza 2016. godine kad je Dinamo baš protiv Salzburga kao gost izborio Ligu prvaka. Schildfenfeld je bio jedan od bitnih aktera te utakmice. Uveo ga je Zlatko Cico Kranjčar umjesto Antolića kao trećeg napadača sa zadatkom da glavom spušta loptu Soudaniju i Fernandesu. Upravo tako je prebacio loptu na lijevu stranu, gdje je na desetak metara iskosa pucao Fernandes, a lopta se od Lainerove pete odbila u gol, što je značilo da je Dinamo izborio produžetak. Konačno, u 95. minuti, Junior Fernandes dao je loptu u for za Soudanija, koji iz drugog pokušaja svladava vratara Walkea i glavom zabija za veliki preokret Dinama, pobjedu od 2:1 i plasman u Ligu prvaka.

- Kako se ne bih sjećao te utakmice... Sjedio sam na klupi, onako opušteno. Tada mi dolazi Cico i kaže da će me uvesti u igru na poziciju stopera, a da će Filipa Benkovića gurnuti u napad. Dinamo je napadao, Salzburg je igrao na kontre, pa sam mu rekao: "Šefe, stavite mene u napad". Kaže mi Cico: "Hajde, može". I, eto, sve ostalo je povijest. Glavom sam nakon centaršuta Stojanovića asistirao Fernandesu. Bila je to slatka, jako slatka pobjeda.

Schildenfeld, naravno, prati Dinamo, upućen je u sve što se događa u hrvatskom nogometu. Pred novi dvoboj na Red Bull Areni nije skrivao nadu da će se Dinamo još jednom vratiti iz Salzburga s pobjedom...

- Dinamo igra dobar nogomet. Nekako mi sad djeluju iskusnije, imaju dosta igrača koji su igrali veliki broj jakih europskih utakmica. Nego, sad su očekivanja od Dinama jako velika. Više to nije nekadašnji Dinamo kad je na utakmice Lige prvaka odlazio kao autsajder. Sad Dinamo pobjeđuje Chelsea... E, to je neka sasvim druga priča. Pa, recimo, u HNL-u je već prvak nakon 11 kola, nitko mu ne može ništa. Osim Dinama nitko nije konstanta.

Htio je kazati još nešto...

- Zaista ovo ne smijem propustiti kazati... Čestitke treneru Čačiću! Međutim, zbog njega sam skoro odustao od trenerskog posla! Čovjek je dobivao svaku utakmicu, uzeo je prvenstvo, Superkup, plasirao Dinamo u Ligu prvaka, trener je koji "ubija" suparnike. A mnogi mediji i dio javnosti su ga mijenjali... Gledam to i ne vjerujem. Kad sam to vidio, kazao sam sam sebi: "Možda ovaj trenerski posao i nije za mene". Kad se "mijenja" čovjek koji ispisuje povijesne knjige s Dinamom, onda kako ću ja? Ante je sve srušio, a "smijenilo" ga je već deset puta!? To je čista ludost. Želim Čačiću i Dinamu da uspiju u Europi- zaključio je Gordon Schildenfeld.

image

 Gordon Schildenfeld

Damir Krajač/Cropix

GDJE JE SVE IGRAO

2001. - 2007. Šibenik

2007. - 2008. Dinamo Zagreb

2008. - 2010. Bešiktaš

2008. - 2009. Duisburg (posudba)

2009. - 2010. Sturm Graz (posudba)

2010. - 2011. Sturm Graz

2011. - 2012. Eintracht Frankfurt

2012. - 2015. Dinamo Moskva

2013. PAOK Solun (posudba)

2013. - 2015. Panathinaikos (posudba)

2015. - 2017. Dinamo Zagreb

2017. - 2021. Anorthosis Famagusta

2021. Šibenik

2021. - 2022. Aris Limassol

ŠIFO ZA HRVATSKU

- debitirao je 14. studenoga 2009. godine u prijateljskom dvoboju s Lihtenštajnom igranom u Vinkovcima u pobjedi 5:0

- posljednju utakmicu odigrao je 17. lipnja 2016. na Europskom prvenstvu u Francuskoj, oprostio se remijem s Češkom 2:2

- ukupno je prikupio 29 nastupa u dresu hrvatske reprezentacije i zabio hjedan gol, Norveškoj 2015. u Maksimiru u pobjedi 1:0

37

godina u ožujku je proslavio Gordon Schildenfeld, nekoć uspješni igrač

7,5

mjeseci prošlo je od njegove posljednje utakmice u karijeri

17. travanj 2024 23:18