StoryEditorOCM
NogometMarko Bulat

Pročitajte razgovor s mladim reprezentativcem sa Šubićevca, koji je upravo potpisao novi ugovor sa Šibenikom; Osim njega vjernost 'narančastima' je produžio i kapetan Martin Vukorepa

2. svibnja 2019. - 12:14

- Kad je imao osam godina, rekao sam njegovu ocu Josi i stricu Ivanu da ga vidim u Barceloni – tako nam je zborio Ivo Šupe, dugogodišnji trener mlađih uzrasta kluba sa Šubićevca, dok smo iščekivali razgovor s nogometašem Šibenika Markom Bulatom.

Kad je veznjak „narančastih“ stigao na mjesto sastanka, prvo je saslušao nekoliko savjeta svojih bivših trenera, Šupe i Ivana Mikelića, a onda nam se kulturno ispričao što se nismo mogli sastati dan ranije.

- Dida mi je imao rođendan. Puno sam vezan za njega, jer me čuvao dok je ćaća zarađivao kruh u inozemstvu. On mi je poput drugog oca – počeo je Marko.

Nismo mu mogli reći „a“, s obzirom da je koji dan prije lansirao novu pobjedu Šibenika. Marko je protiv BSK-a pogodio za 2:1 (završilo je 3:2. op.a.) iz slobodnog udarca. Bio mu je to već drugi dalekometni pogodak ovoga proljeća. Nedavno je, s 30-ak metara, „torpedirao“ Zadar. Dovoljno da ga mi, s druge strane mikrofona, proglasimo „majstorom slobodnjaka“.

- Rano je o tome pričati nakon dva pogođena slobodna udarca – pomalo skromno je reagirao Marko.

Vezni red je, zna se, „srce“ momčadi. A 17-godišnjak Marko Bulat je dio bez kojega šibenski manevar ne može funkcionirati. Taj podatak dodatno „piza“ ako se zna da je Šibenik lider drugoligaške karavane. Prvi pratitelj Varaždin, primjerice, igra na pogon Leona Benka i Darija Jerteca. Nogometaša, koji su prošli zenit karijere.

Baš je lani na varaždinskom stadionu Marko Bulat debitirao u seniorskom dresu Šibenika. Točno dan poslije njegova 16. rođendana!

- Igrači Varaždina su me prije izlaska na teren gledali kao da sam sakupljač lopti – prisjetio se Marko sa smješkom.

U međuvremenu je igrač kluba sa Šubićevca upisao pet ligaških pogodaka. Posebno je raspucan bio prošle jeseni. Ključne je golove zabijao drugoj momčadi Hajduka, Kustošiji i Varaždinu. Njegov je udarac donio i vodstvo protiv Hajduka u kup-utakmici, no (auto)gol je upisan Ivanovskom.

- Zasad mi je, ipak, najdraži onaj kontra Varaždinaca – priznaje prvi strijelac Šibenika.

Bulat je već standardan član hrvatske U-19 reprezentacije. Nedavno je s njom nastupio na kvalifikacijskom turniru za Europsko prvenstvo, na koje se naši mladci nisu uspjeli plasirati.

- Gledajući imena, imali smo najbolju momčad. No, nogomet je kolektivna igra… - pomalo razočarano nam je govorio Marko.

Neočekivan nam je odgovor da kad smo ga upitali da usporedi igranje u klub s onim u nacionalnoj vrsti.
- Vjerujte, teže mi je u Drugoj ligi! Nije isto igrati sa svojim godištem ili protiv veznjaka koji ima deset godina seniorskog iskustva. Manji je i pritisak. U reprezentaciji sam ja jedan od, a u klubu se očekuje da rješavam utakmice - logično je objasnio nadareni veznjak.

Šibenčanima je drago da u reprezentaciji imaju svoga momka, ali nisu baš oduševljeni kad stigne poziv. To, obično, znači da Marko ne može konkurirati za „narančaste“.

Tako je bilo i nedavno, za vrijeme kvalifikacijskog turnira u Sinju i Dugopolju, gdje su ga gledali i neki emisari stranih klubova.
- Javljali su se Englezi, Francuzi i Nijemci. No, trenutačno ne razmišljam o tome – tvrdi mladi Bulat.

Ugovor mu, međutim, ističe ovoga ljeta, pa se šibenski navijači boje da, poput nekih drugih talenata (Ćaleta-Car, Ademi…), ne odleprša bez odštete. Ili za sitnu lovu. No, Marko ih smiruje.

- Otac i ja smo pričali o tome. Mislim da ću ubrzo potpisati novi ugovor. Ako uđemo u Prvu ligu, sigurno ću ostati u klubu. A nemam ništa protiv varijante da me neki klub kupi i ostavi na posudbi u Šibeniku – priprema se Marko za različite opcije.

Dvojba je riješena tijekom prvomajskih praznika. Bulat je potpisao novi, jednogodišnji ugovor sa Šibenikom. Potpis na produžetak vjernosti 'narančastima' na još 12 mjeseci stavio je i kapetan Martin Vukorepa. Podsjetimo, još ranije je ugovor potpisao i dokapetan Josip Maleš.

Da bi tako i bilo Šibenčani moraju kroz drugoligašku ciljnu ravninu prije Varaždina.
- Mi smo i dalje favoriti. Varaždin igra nogomet, koji je prošao. Istina, dobili su Dinamo, no neki su igrači „modrih“ imali razočaravajući pristup u toj utakmici. Spremni smo na sve scenarije. Možda već protiv Kustošije, tri kola prije kraja budemo slavili. Ako se to ne dogodi, idemo po Prvu ligu u Varaždin. Zajedno s Funcutima. Trebamo i njih, i sve druge navijače da budu uz nas do kraja. Obećavam da će naša mladost pobijediti Varaždin – samouvjereno poručuje Marko Bulat.

'Šefovi' mu otac i stric

Na Šubićevcu je Marko poslovođa igre, a njegov otac Joso i stric Ivan vode klub.
- Otac je moj veliki kritičar. Nerijetko se i posvađamo. Ostalim ukućanima nije lako kad se nas dvojica vratimo kući poslije poraza ili loše igre. Ponekad mi i dosadi savjetima. No, znam da ih daje u dobroj namjeri. Sa željom da budem bolji - otkriva najmlađi Bulat.
Marko ima samo jednog nogometnog uzora:
- Oca! Ne može se svatko pohvaliti da mu je ćaća nastupio za hrvatsku reprezentaciju. Da je igrao za Hajduk, Zagreb, Šibenik… Doduše, ja sam tipični veznjak, a on je bio obrambeni igrač. U smislu tehnike sam profinjeniji, a od njega sam naslijedio dobra pluća. On je mogao trčati gore-dolje dan i noć – smije se Marko.

Dinamo ili Hajduk?

Dinamo ili Hajduk? Vječno je pitanje za talentirane mladiće sa Šubićevca. Marko nema dvojbe:
- Dinamo, jer je bolje posložen klub. Hajduk je dosad bio miljama iza Dinama. Tek dolaskom Oreščanina vidim neke pozitivne promjene – bez dlake na jeziku će Bulat.

Pauk o Bulatu

Evo što nam je o Bulatu kazao Goran Pauk, nekadašnji nogometaš i predsjednik Šibenika, koji je nosio i dres Hajduka:
- Marko me pomalo podsjeća na Antu Rukavinu. Obojica su iznimno nadareni nogometaši. No, Marko treba paziti da ne ponovi Antinu grešku. Da je Rukavina ostao još jednu ili dvije sezone u Šibeniku lakše bi se izgradio kao igrač. I danas žalim što nije pokazao sav raskoš talenta, koji je, nedvojbeno, imao. On je napravio korak, koji je, naizgled, bio fantastičan u tom trenutku, ali se poslije vjerojatno kajao.
I Marko bi, siguran sam, već sutra mogao pronaći novu sredinu. No, valja dobro odvagati koji je pravi trenutak za odlazak. Je li, možda, bolje ostati u svome klubu? Stasati kao igrač i osoba. Dakako, idealan bi scenarij i za njega, i za klub bio da Šibenik uđe u Prvu ligu.

Transfermarkt

On je prava poveznica između obrane i napada. Karakterizira ga dobar pregled igre, šut desnom nogom, a ima i kvalitetna uklizavanja. Tako je Marka Bulata predstavio Transfermarkt, jedan od najpoznatijih nogometnih portala, u „adventskom kalendaru“ nogometnih talenata.
- Nije baš uobičajeno da se tako promovira igrače iz druge lige! Godi mi to. Naravno, ima prostora za napredak. Želio bih pojednostaviti igru. Faza obrane mi još malo šteka. Tu mi savjetima pomaže suigrač Boris Pandža, a leđa mi u veznom redu čuva Ivan Roca. Veliku korist imam i od privatnih treninga s Marinom Vlašićem, poznatim splitskim kondicijskim trenerom. Brži sam, agilniji otkad radim s njim – otkriva Bulat.

06. svibanj 2024 03:23