StoryEditorOCM
NogometČEKA SE VELIKI ŠOK

Mnogi su građani Šibenika ove sezone ignorirali svoj klub. Hoće li vlasnik ipak održati veliko obećanje?

Piše DavorTrutin/Sportske novosti
24. svibnja 2023. - 09:57

Prošla su dva dana otkako je klub sa Šubićevca i matematički postao drugoligaš. Ali iz kluba nema izjava oko toga, izgleda niti volje da se javnosti prezentira bilo kakav stav, kratka analiza, komentar, da ne kažemo samokritika.

Shvaćamo da je sve to skupa jako šokantno i da je pred klubom nova velika utakmica u finalu Hrvatskog nogometnog kupa. Zato se nadamo da će netko od čelnih ljudi kluba nakon Rujevice stati pred medije i odgovoriti na niz pitanja, od kojih neka sigurno za njih neće biti baš lagana. Ali nakon ovakvog potonuća kakvo HNL ne pamti, razloge i uzroke toga trebali bi nam pojasniti neki od aktera.

Glavni cilj nije ispunjen

Bilo bi najbolje da to bude vlasnik kluba Željko Karajica, koji je u siječnju prilikom dolaska na čelo kluba jasno kazao kako će ostati u Šibeniku bez obzira na rasplet borbe za ostanak. Budući da je Šibenik ispao, ostaje vjerovati da će svoje obećanje njemačko-hrvatski poslovni čovjek održati jer svojim djelovanjem, posebice odmah po preuzimanju većinskog paketa dionica, pokazao je da misli ozbiljno, iako nakon obećavajućeg i konkretnog starta kasnije nije bilo pravovremene i potrebne reakcije da se zaustavi negativan trend koji je rezultirao gubitkom prvoligaškog statusa, ali i financijskog kolača, koji je poslovnjacima vrlo bitan dakako.

Najavio je zimus Karajica da mu je glavni cilj ostanak kluba u HNL, a onda i finale Kupa. Prvi i osnovni plan nije uspio, a borba za trofej još nije izgubljena. Uspije li Šibenik u srijedu pobijediti Hajduk, ma koliko to iz ove perspektive izgledalo kao neviđeno čudo, bila bi to usprkos bolnom ispadanju velika satisfakcija i melem na otvorenu ranu. Posebice za navijače, ponajprije Funcute, koji su bili i jesu uz klub, nekad u većem ili manjem broju, a vjerujemo da bi to zapalilo i za neke iduće prilike i onaj dio običnog šibenskog gledateljskog puka, koji je ove sezone u širokom luku zaobilazio Šubićevac. U znatnoj mjeri i zbog silnih stresova, vlasničkih promjena, čestih trenerskih promjena, stručnih lutanja, koje su rezultirale i lošim prijelaznim rokovima, selekcijama i pomanjkanju domaćih igrača, gubitku šibenskog štiha, dišpeta… Na koncu lošem nogometom.

Možda slijedi šok svih šokova

U svakom slučaju Šibenik vapi za svekolikom obnovom na svim poljima, i možda ovaj ishod i ne treba shvaćati tako drastično i još manje tragično. Kako je netko od Šibenčana zgodno primijetio, ispali su ove sezone i Sampdoria, Southampton, Hertha… pa se nogomet igra i igrat će se dalje. A priznat ćete, spomenuti klubovi su malo veći od Narančastih.

Inače, momčad je u ponedjeljak odradila trening na Šubićevcu, u utorak prijepodne kreće se za Rijeku, gdje će se popodne, sukladno planu HNS-a, održati press konferencija s drugim finalistom. Nakon toga od 17.30 Čanadi će svoje trupe izvesti na travnjak Rujevice na trening.

Kako doznajemo, Šibenik će u finalu na Rujevici biti bodren od nekoliko stotina Funcuta. Što iz Šibenika, što studenata i podružnice ŠF iz Zagreba, stići će popriličan broj navijača. Unatoč ispadanju iz lige i dobar broj tzv. običnih navijača će krenuti put Kvarnera, pa će sjever riječkog stadiona, gdje su po planu smješteni šibenski navijači, biti dobrano ispunjen narančastom bojom. A tko zna, možda nam Kvržić, Čanađija, Dolček pokažu i svoju drugu stranu, pa šokiraju sve u hrvatskom nogometu. Naravno, za Šibenik u pozitivnom tonu.

19. travanj 2024 06:58