StoryEditorOCM
NogometVAŽNA KARIKA

Legendarni golman Šibenika o kapetanu ‘Narančastih‘: ‘Već sada je među najboljim vratarima u HNL-u‘

Piše Davor Trutin/SN
26. srpnja 2024. - 18:17

U novoj prvoligaškoj sezoni vrata Šibenika čuvat će domaći dečko Antonio Đaković. Talentiranom golmanu tek su 23 godine, a već je pokazao i u S HNL-u, a posebice u lanjskoj šampionskoj sezoni da će Narančasti u njemu imati čvrsti oslonac. A brigu o formi, kvalitetama šibenske jedinice vodi Hrvoje Slavica, legenda šibenskog nogometa, koji je od veljače ove godine zadužen za vratare u prvoj momčadi sa Šubićevca. Popularni Lavić istinski je vojnik kluba, u njemu je proveo 17 godina, sudjelovao u svim najvećim uspjesima ali i ponorima Šibenika. Jedan je od naj omiljenijih igrača Šibenika. A, inače vrlo skromni čovjek za sebe voli kazati da je najtrofejniji igrač Šibenika.

-Imam tri titule prvaka, dvije u 2.HNL i jednu u 3.HNL ha, ha. I kao golman, i kao trener…Sa Šibenikom sam igrao u finalu hrvatskog Kupa, u Europi, od Malte i Anorthosisa pa do treće lige i Ivanbegovine…Od Europe do bankrota, sve sam to prošao sa mojim jedinim, najdražim klubom – kaže nam Hrvoje, koji je iz Bilica, mjesta i istoimene općine nadomak Krešimirovog grada. Mjesta u kojem se dobro jede i pjeva, ali koji je dao brojne poznate nogometaše.

image


Hrvoje Slavica, nogometni vratar na terenu stadiona Subicevac
 

Niksa Stipanicev/Cropix

-Iz Bilica je i moj prezimenjak Zoran Slavica, nekoć reprezentativni golman Šibenika i Hajduka, potom naš srebrni Vatreni iz Rusije 2018. Duje Ćaleta-Car, pa bivši napadač Šibenika Miro Slavica. Majka Deana Računice je iz Bilica, kao i majka našeg košarkaškog Mozarta Dražena Petrovića – pohvalit će se Hrvoje.

Sa Biličaninom smo razgovarali prvenstveno o Đakoviću, na čijim plećima ove sezone će biti velika odgovornost Šibenika u Supersport HNL-u.

-Antonio je zaslužio dres s brojem 1 u Šibeniku, ali i kapetansku traku. Radi se o odličnom vrataru, još boljem momku, koji će biti čvrsta karika na golu Šibenika u predstojećoj sezoni. Uvjeren sam da će biti jako dobar i u eliti, uostalom ima već dosta iskustva, kontinuiteta, branio je u sve 33 utakmice prošle godine, na proljeće primio samo 4 gola, imao mislim 22-23 clean sheeta, ima iskustvo nastupa u finalu hrvatskog Kupa.

image
Miroslav Slafhauzer/Cropix

Trener ističe i odlične pripreme ovog ljeta.

-Radilo se zaista dobro, kvalitetno i nadasve naporno. Svi su momci odradili sve po planu, a ja sam naravno posebno zadovoljan formom Đakovića. Ulazi spreman u sezonu, motiviran je, posjeduje sve kvalitete i zaista se ne brinem za njega.

Potom je nabrojio i Đakovićeve vrline.

-Nije ih malo, ali evo ukratko miran je, odličan na crti, u igri jedan jedan…dobro čita akcije. A najveći forte mu je mladost, tek su mu 23 godine. Antonio je među 3-4 najbolja vratara u HNL-u već sada.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

A mana, što s njima?

-A, tko ih nema, međutim sve ih je manje, i bit će ih sve manje kako bude sazrijevao. I, na treninzima se trudimo da napreduje, i to se itekako vidi.

Pohvalit će Slavica i Luigija Miševića, koji čeka svoju šansu na klupi.

-Luigi je također vrlo talentiran, prošlu sezonu je odlično odradio u juniorima, i njemu svakako kao svim mladim igračima, a posebice golmanima treba kontinuitet.

Kako vidi Šibenika u eliti nakon ekspresnog povratka u S HNL?

-Bit ćemo dobri, konkurentni, siguran sam. Imamo dobru atmosferu, okosnica momčadi od prošle sezone je očuvana, stigla su nam pojačanja, a trebalo bi doći još koliko znam. Ali, nikada Šibenik nije imao 15.srpnja definiranu momčad, no to ne smeta ništa. Na ovim pripremama smo pokazali da imamo aduta za prvoligaški boj.

Iako o tome ne voli baš govoriti nismo mogli izbjeći činjenicu da u juniorima brani i njegov sin Fabio(17), za kojeg mnogi kažu da će biti vrhunski golman.

-Ha, neka on samo radi i bude strpljiv. A, za to nema problema, Fabio je stvarno marljiv, voli trenirati, upijati. Ja sam mu najveći kritičar. Visok je 2 metra, trenirao je rukomet do korone, i onda se prebacio u nogomet. I, krenuo očevim stopama.

Fabio?

-Da, puno njih me pita po kome je dobio ime. Pa, budući da je rođen 2006.godine kada su Talijani bili prvaci svijeta, dobio je ime po Cannavaru, a i po legendarnom treneru Capellu…

08. rujan 2024 01:24