StoryEditorOCM
NogometŠibenik se ne šali

Car radi carski posao: na Šubićevcu se nešto zanimljivo kuha oko igračkog kadra

Piše Davor Trutin/SN
26. kolovoza 2024. - 15:46
Zagreb, 230824. Nogometni stadion Zagreb, Kranjceviceva. Utakmica 4. kola SuperSport HNL-a, NK Lokomotiva - HNK Sibenik. Na fotografiji: Mario Carevic.Goran Mehkek/Cropix

U vikendu kada se pokraj čuvene šibenske Katedrale održavaju tradicionalne večeri Dalmatinske šansone, šibenski nogometaši zapivali su nakon Slavonije pobjedničku pismu i u Ulici Pjesnika!

Šibenik se ne šali, pobjede nad Osijekom na Opusu Areni i Belupom na Šubićevcu nisu bile početnièka sreća, kako su to neki prokomentirali. Šibenski prvoligaš ponovno je pokazao svoju čvrstoću, kompaktnost, nevjerojatnu moć prilagodbe iz napadačke momčadi, u onu koja se brani u niskom ili srednjem bloku.

Carevićev pragmatizam isplatio se i u Kranjčevićevoj, gdje su u prvom dijelu limitirali Lokomotivu na dva dalekometna pokušaja, imali precizan hitac Žute za prednost, uz još par kvalitetnih izlazaka. I ono drugo poluvrijeme, u kojem je domaćin napravio dva velika pritiska. Koja su momci sa Šubićevca izdržali, i evo ih na trećem mjestu na tablici s devet bodova, iza Dinama i Rijeke, a ispred Hajudka!

- Nisam ništa očekivao jer nisam znao kakvi ćemo biti. Druga liga je puno sporija, lošiji tereni. Pokušavam ostati skroman, ne letim, drago mi je da imamo devet bodova, lakše je pripremati se, korigirati loše stvari kada pobjeđuješ, meðutim imamo još puno rada i vjerujem da ćemo biti još bolji kad se popunimo, kad se neki igrači fizički dignu, što je i jedan od razloga zašto padamo pred kraj – kazivao je nakon nove, treće pobjede trener Šibenika Carević.

Da nije bilo Dinama Makaranin bi mogao priskrbiti nadimak Mister 100 posto, ali nije ovako nije loše, dapače. Malo tko je vidio Šibenčane ovako visoko prije početka sezone.

No, Carević je ove temelje izgradio još prošlo ljeto, ni iz čega stvorio jednu radnu, karakternu momčad, bez zvijezda, skupljenu iz hrvatskih, slovenskih, ciparskih i BiH prvih i drugih liga, momčad koja je tako brzo uspjela napraviti transformaciju iz drugoligaške napadačke momčadi, u pragmatičnu, nezgodnu ekipu protiv koje se teško nadigravati. I protiv koje će sigurno svima biti teško igrati. Nekima se možda taj stil ne dopada, ali Šibenik se ne brani svjesno, još manje stihijski, a kada to radi, radi to prilično organizirano.

- Ja im sigurno ne kažem da se brane na 16-20 metara, ne volim se rano zatvarati, jednom kada se zavučeš teško se poslije dizati, Lokomotiva je podigla brojnost naprijed, stvarala pritisak. Igrači to rade nesvjesno. Ali, opet smo pokazali karakter, obranili smo se, i jednostavno ih moram pohvaliti za sve što pokazuju – istakao je Carević.

Treba pohvaliti užu obranu na čelu s vratarom Ðakovićem, koja je uz tek manje nedostatke zadržala Čopa, Goričana, Mudražiju… Skakače Perića, Punčeca i nadasve Morissona...

image

 Toni Kolega nastavio je s odličnim igrama i u prvoj ligi

Nikša Stipaničev/Cropix

Ali jedan igrač ponovno je pokazao da za njega Supersport HNL nije nikakav bauk, premda su neki bili sumnjičavi. Toni Kolega igra s takvom mirnoćom, u oba smjera, nakon Belupa pa čak i Dinama, 26 – godišnji polivalentni nogometaš iz Kalija na otoku Ugljanu i protiv Lokomotive je odigrao sjajnu utakmicu. Uostalom, asistirao je i za pobjednički gol Žute, kojemu je to prvijenac u ŠI dresu.

Ivan Santini je također dodatna vrijednost ovog Šibenika, leteća tvrđava iz Turnja dobio je bezbroj duela, primio batina kao u ringu s Tysonom (nešto je i dao), i pokazao da u ovakvoj konstelaciji snaga, donosi prevagu Šibenčanima. Uza sve to, stigao je i zaprijetiti nekoliko puta, asistirati, i gotovo smo sigurni da se brojač golova stasitog ZD centarfora neće zaustaviti na onom jednom koliko ima sada…

U Zagrebu je debitirao i mladi Osječanin Ivan Baković, koji je ušao u 90., ali šibenska klupa izgleda dobro, sve bolje (Prekodravac, Zdunić, Laća, Torres). Delića i Poza nije bilo ozljeda, s tim da će neki koji su sada u ulozi pričuva, vrlo vjerojatno biti i starteri. Uostalom, i Carević kaže kako su za njega svi dio momčadi, u svakom trenutku spremni ući i „poginuti za šibensku stvar“, odnosno klub.

I dok se drugi konkurenti pojačavaju, ubrzavaju u finišu prijelaznog roka, nešto se, kako doznajemo valja i iza Šubićevca. Šuška se šuška nešto, navodno vrlo zanimljivo. I tjedan koji dolazi mogao bi donijeti nove vijesti što se igračkoga kadra tiče.

Valja napomenuti i to kako trener Mario Carević radi carski posao na Šubićevcu

Na klupu Šibenika stigao je u 7.mjesecu 2023.godine. Makaranin niže uistinu sjajne rezultate s Narančastima o čemu svjedoče i brojke. Šibenčane je do sada vodio u 38 utakmica, ostvarivši pritom 29 pobjeda, uz 4 remija i samo 5 poraza, uz gol razliku 76:26! To iznosi 2,39 osvojenih bodova u prosjeku, odnosno gotovo 80% osvojenih bodova. Pod njegovim vodstvom Šibenik se ekspresno vratio u elitu, a već na startu nove sezone pokazuje da će biti tvrd orah svima u Supersport HNL-u.

 

 

 

14. rujan 2024 05:23