StoryEditorOCM
NogometPrvenstvo stiglo

Analizirali smo Narančaste uoči nove sezone: Carević svoja zvučna imena opet mora stvoriti sam

Piše Ivo Mikuličin
2. kolovoza 2024. - 12:03

Prvenstvo stiglo, a Carevićeve dvojbe ostale. Jasno je, također, da nemalo zanimanje vlada za novu prvoligašku utrku na Šubićevcu.

To su dvije temeljne konstatacije u praskozorje nove šibenske nogometne sezone, a poslije "generalke" s GOŠK-om iz Gabele, hercegovačkim klubom, koji je, među inim, iznjedrio nekad sjajnog napadača Hajduka Andriju Ankovića. Možda bosansko-hercegovački prvoligaš nije pravi indikator snage Šibenika, ali neki su detalji u igri Narančastih bili itekako jasni, prepoznatljivi. Prije svega, nema dvojbe da je iskusni Leonard Žuta istinsko pojačanje, kako je jednako dobar u igri u oba smjera. Neovisno o tome hoće li Mario Carević ostati vjeran svojoj dosad uobičajenoj igri s tri stopera ili će, kao u zadnjoj provjeri pred gostovanje u Osijeku, posegnuti za B-varijantom (formacijom s četiri igrača u zadnjoj liniji).

Ako se, pak, vratimo početnoj tezi "da su dvojbe ostale", onda igra šibenske vezne linije u "generalki", neovisno o konačnoj pobjedi od 3:1, ne može do kraja zadovoljiti više nego solidan broj gledatelja za prijateljsku utakmicu. No, vrijedi i konstatacija da su itekako pogriješili oni kojima se žurilo da napuste Šubićevac prije kraja susreta. Narančasti su i s (još uvijek) tankom veznom linijom bili najbolji u završnici utakmice. Dobrim dijelom zahvaljujući bljesku Tonija Kolege, koji je demonstrirao svoju spretnost i polivalentnost.

image

Roberto Punčec

Nikša Stipaničev/Cropix

- Ne, nismo odustali od dovođenja jednog-dvojice veznih igrača. No, ponavljam već danima, da ne kažem tjednima kao papagaj kako valja biti strpljiv u toj "vječnoj" igri nogometnog tržišta. Točnije, želji igrača za inozemnim angažmanom i visokom plaćom, te upornom stavu našeg kluba koji ne želi probiti proračun. Uvjeren sam, međutim, da ćemo do sredine kolovoza imati željena pojačanja – neslužbeno nam je kazivao Stipe Bačelić Grgić, prvi asistent sportskog direktora Marija Brkljače. Izjavu dojučerašnjeg prvotimca rado bismo nadopunili konstatacijom da će biti sve lakše kad se u momčad vrate plemeniti vezist Iker Pozo i lakonogi napadač Ivan Božić, koji su zbog povrede, odnosno viroze izostali u utakmici s GOŠK-om.

- "Generalka" je pokazala i neke dobre, ali i neke lošije stvari u našoj igri. Slažem se s tezom da Gabela nije pravi indikator, da nas u društvu najboljih čekaju jači suparnici. Da se, prije svega, moramo prilagoditi bržoj, moćnijoj igri, kakva "kraljuje" u Prvoj ligi. Među pozitivne detalje priprema jamačno bih spomenuo naše mlade igrače, Morrisona i Kulušića, koji se silno nameću. Imaju toliko potrebnu moć, primjerenu tranziciji, za kojom posežu hrvatski prvoligaši – kazivao nam je trener Mario Carević.

Potonja Carevićeva misao podsjetila nas je na rečenicu, za kojom je nerijetko posezao naš novinarski mentor i šibenski kroničar Joso Jakovljević.

- Nikad ne znaš koji će mladi tić najbolje propivati, znao je govoriti šjor Joso.

Perspektiva Morrisona i Kulušića je više nego jasna, no stručni stožer Šibenika muče i neka druga pitanja i odgovori. Sezona bi trebala dati odgovor na dvojbe zaslužuje li zadarski Hercegovac Anton Vasilj epitet "novi Modrić" i je li osječki Crnogorac Ognjen Bakić spreman da ponese prvoligaški teret u šibenskoj veznoj liniji!? Vasilj je dio nogometnog talenta već demonstrirao u drugom poluvremenu utakmice s Gabelom. Po jedan pogodak i asistencija Ivana Bakovića u prijateljskom nadmetanju sa Zadrom (4:0), koju je odigrao kombinirani sastav Šibenika, tjera nas na samo naoko grješnu misao kako bi taj momak, koji se na Šubićevac ugurao na mala vrata, mogao biti više nego pozitivno iznenađenje.

U mlade napadače, koji bi tek trebali propivati možemo mirne duše ubrojiti i 23-godišnjeg Bruna Zdunića. Šibenske su, pak, želje posebno vezane za Skradinjanina Ivana Laću, kojega strpljivo čekamo već sezonama. Najsigurniji smo, međutim, u skori pjev Lovre Kulušića, moćnog napadača, koji ima još uvijek pravo nastupa za juniore, a u čiju perspektivu nimalo ne sumnjamo. Dakako, bude li najmlađi Kula poštovao staru latinsku Festina lente (Žuri polako).

Za razliku od napadača, trener Mario Carević i dalje vapi za pojačanjima u drugim linijama.

- Trebaju nam dva vezna igrača, lijevi stoper i još jedan lijevi bek. Kao alternacija Žuti – više nego jasan je šibenski trener.

Nije, međutim, baš siguran za koju će se opciju u obrani odlučiti u novoj sezoni. Za igru s tri stopera ili opciju iz prošle sezone ili sa 4 igrača u obrambenoj liniji, kako je bila raspoređena zadnja linija u "generalki" s Hercegovcima.

- Trenutačno mi se opcija sa četvorkom u zadnjoj liniji čini boljom varijantom. No, mi uigravamo obje opcije. Puno toga, dakako, ovisi i o željenim pojačanjima. Nedostatak igrača na nekim pozicijama remetio je i pripreme. Dio smo nogometaša u pripremnim utakmicama iz pragmatičnih razloga koristili tamo, gdje im zapravo nije mjesto. Gotovo prisilno – objasnio nam je Carević.

image

Ivan Santini

Nikša Stipaničev/Cropix

Mlađim šibenskim nogometašima će biti teže do mjesta u početnoj postavi, jer, makar bismo voljeli da griješimo, borba za prvoligaški opstanak je gruba realnost Šubićevca u novoj sezoni. No, slične će brige, usuđujemo se potencirati, mučiti još 4-5 klubova. Vrlo je vjerojatno da će se hrvatsko prvoligaško društvo podijeliti na dva doma: gornji (Dinamo, Hajduk, Rijeka, Osijek) i donji (Lokomotiva, Varaždin, Slaven Belupo, Istra, Gorica i Šibenik). Prevarili su se oni koji su prognozirali financijsko posrtanje Gorice i Slavena, a jamačno nije realna procjena kako zagrebački "lokosi" mogu podnijeti još jedno osipanje kvalitete, kakvo ih je zadesilo ovog ljeta.

- I prošlu smo sezonu dočekali s nemalim brojem nepoznanica. Tko zna možda se i brzo adaptiramo na viši rang!? Gruba je, međutim, realnost kako ćemo se, s obzirom na najavljena pojačanja, morati uigravati tijekom ligaških utakmica – opet će Carević.

Podatak da će Narančasti, zbog šibenske organizacije utakmice Europske lige američkog nogometa, u prvoj etapi prvoligaškog maratona biti samo triput domaćini (Slaven Belupo, Istra, Varaždin) predstavlja mač s dvije oštrice. Točnije, uz logičnu motivaciju za utakmice na Šubićevcu Carevićeva momčad može vrebati na bodove s čak 6 gostovanja. S nadom da će se sreća nasmiješiti barem na jednom. S uvjerenjem da će Šubićevac, što se tiče navijačke potpore, plamtjeti starom vatrom, koja se silno osjetila u drugoligaškoj "majstorici" u Osijeku, pa nema razloga da ne vjerujemo u nastavak odanosti Funcuta i ostalih prvoligaškom povratniku.

16. rujan 2024 04:59