StoryEditorOCM
KošarkaŽenska košarka

Vrijedne cure marljivo treniraju pod njegovom paskom: Pero stvara nove Danire i Antonije

6. rujna 2018. - 13:01

Tko je ovoga ljeta navratio na Jadriju, mogao je vidjeti skupinu od desetak mladih cura kako igraju na košarkaškom terenu. Bile su to košarkašice Šibenika, koje su trenirale pod paskom Petra Zlatopera, voditelja omladinskog pogona ŽKK Šibenik. Riječ je o curama u dobi od 14 godina i mlađima koje se polako pripremaju za prijelaz u seniorke. A s obzirom na to da današnji sastav Šibenika kroje mahom srednjoškolke, to i nije daleka budućnost.

Među njima je nekoliko talentiranih cura. Sadašnjih, a vjerojatno i budućih reprezentativki. Možda ni jedna od njih nije nova Danira Nakić, no nitko se u šibenskom prvoligašu ne bi bunio da u nekoj od njih dobiju novu Antoniju Mišuru.


Četiri generacije


– Radi se o četiri generacije cura koje su rođene između 2004. i 2007. godine. Objektivno, trebale bi biti samo dvije generacije, no kako djevojke koje napune 15 godina već prelaze u seniorke, onda ne možemo oformiti pravi kadetski sastav. O juniorskom da ne govorim. Pa i za Trešnjevku, jedan od najjačih klubova u Hrvatskoj, igraju juniorke. A potom odlaze u SAD na fakultet ili u neki europski klub ako su talentirane. Kad je riječ o curama s kojima radim, tu je reprezentativka Franka Čuklin, a Lucija Piližota i Petra Dragović na najboljem su putu da to postanu. Starije među njima treniraju s kadetkinjama i juniorkama Vodica, za čije će mlađe selekcije, prema dogovoru dvaju klubova, konkurirati – rekao nam je Petar Zlatoper, nekad davno prvotimac Šibenke, u kojoj je odigrao dvije prvoligaške sezone.

A nije bez nike, kako bi rekli stari Šibenčani, Petar vodio mlade košarkašice jednom tjedno na Jadriju. Na starom je šibenskom kupalištu vikendica njegovih roditelja, i ne samo to…

– Jadrija je idealna za svojevrsni team building. Nije u pitanju bio samo trening. Cure su se i kupale, igrale stolni tenis, otišle bi na krafne i pizzu. To je bio efektan način da ih potaknem na treniranje u vrućim ljetnim mjesecima – otkrio nam je Pero Zlatoper.

Jedan od glavnih problema ženske košarke u Hrvatskoj je mala baza. Zbog toga novi voditelj šibenskog omladinskog pogona pokušava na sve načine privući djevojke pod koševe.


Teško ih je privući


– Team building je jedan od načina. Puno vremena trošim i po školama, gdje promoviramo žensku košarku. Nemate pojma koliko je teško privući djevojke. Događa se čak i to da roditelji koji su igrali košarku djecu šalju u odbojku. Djeca neće doći sama. Mora ih se privući na druge načine kad već reprezentacija i klubovi ne postižu zapažene rezultate. Teško je mijenjati trendove, ali valja biti uporan. U tom nam je smislu potrebna i bolja, uža suradnja s lokalnim klubovima. Posebice sa Školom košarke "Dražen Petrović" – naglasio je Zlatoper, u čijem je pogonu trenutačno pedesetak cura koje pripadaju U-15, U-13 i U-11 selekcijama, a uskoro bi trebala biti oformljena i ona U-9.

Osim male baze, žensku košarku u Šibeniku muče i ne baš atraktivni termini. Cure treniraju na Meterizama i u dvorani Osnovne škole Jurja Šižgorića, gdje smo ih i snimili.

– Nama je jasno da je muška košarka sport broj jedan u gradu. No, mi smo, s druge strane, u zapećku. Imamo termine u pet i pol popodne, kad je dio cura u školi, i u devet navečer, što je za mlade djevojke kasno. Tretira nas se kao drugorazredni sport. A nikad nećemo postati prvorazredni ako nemamo dovoljno prostora za rad. No, nema puno koristi od kukanja. Valja se izboriti kvalitetom, privući cure dobrim radom i pobjedama na turnirima – svjestan je trener šibenskih košarkašica.


Rezultat nije sve


Kad je riječ o turnirima, mlade košarkašice Šibenika pod Zlatoperovim su vodstvom dosad nastupale na turnirima u Biogradu, Sloveniji, na Prvenstvu Hrvatske i Dalmacije, a prije nekoliko dana vratile su se iz Zenice.

– Nastupili smo s kadetskom ekipom i izgubili u borbi za broncu od Brčkoga. Otkad sam preuzeo omladinski pogon, najveći je uspjeh ostvarila U-11 generacija. Cure su bile treće na Prvenstvu Dalmacije, iza Dubrovnika i Murtera. No, ne razbijam glavu kad je riječ o rezultatima, niti djevojkama stvaram pritisak. Nije dobro ganjati samo rezultat, a ne valja ni kad se ne govori o njemu. Ipak, mislim da je puno važnije od pobjeda i poraza da neka igračica ispliva i probije se u seniorskoj košarci – poručuje na kraju Petar Zlatoper.


Petra i Franka
Među curama u omladinskom pogonu ŽKK Šibenik najviše mota, barem tako veli Zlatoper, ima 12-godišnja Petra Dragović.
– Hvala treneru na komplimentima. Trudim se napredovati uz veliki rad i zalaganje, bez toga se ne može uspjeti – govori nam Petra.
Godinu starija Franka Čuklin također odskače talentom. Dobre igre dovele su je do reprezentacije, s kojom je nedavno nastupila na neslužbenom prvenstvu Europe u Sloveniji.
– Zakačila sam se za košarku jer sam vidjela da guštam u njoj. Voljela bih jednog dana zaigrati i za prvi sastav Šibenika. Vidim se na jednoj od bekovskih pozicija – rekla nam je Franka.

Bivši klapaš
Petar Zlatoper donedavno je bio poznatiji kao klapski pjevač nego kao sportski djelatnik. Prvo je pjevao u klapi "Martinska", a potom je gažirao s "Nas Quatrosima" i "Baroneom".
– I sada povremeno zasviram s klapom "Solaris". No, pjevam sve rjeđe. Najčešće u privatnom društvu – kaže Zlatoper.

Perišina podrška
Zlatoper je prije dolaska Stipe Bralića bio pomoćnik Lindi Antić u prvoj ekipi, a potom ga je predsjednik kluba Neven Periša angažirao u radu s mladima.
– Predsjednik Periša daje bezrezervnu potporu svim mojim idejama. No, ne bih volio da ljudi steknu dojam kako je sve krenulo od mene. Bili su tu i treneri Križanac i Zeljak, koji su pet godina održavali pogon na životu – ističe Zlatoper.

17. travanj 2024 23:21