StoryEditorOCM
Košarkaobitelj zlatoper

Razdvajaju se putevi trofejnog šibenskog košarkaškog trenera i njegove kćerke: Petar postaje ‘gospar‘, a Lori ide u Trešnjevku

Piše Borislav Juras
10. rujna 2023. - 09:21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zvučni i glasovni signali iz gradskog taksija, još tamo početkom srpnja, bili su znaci da se Petar Zlatoper vratio u Šibenik. Iz grada su on i kćer Lori otišli prije gotovo godinu dana, oboje u potrazi za novim košarkaškim izazovima. Impresivna je bila niska njegovih trenerskih trofeja osvojena s djevojčicama Šibenika, pa je odluka o prihvaćanju ponude iz Zagreba bila prilično iznenađujuća. Prošlo ljeto je dočekao poziv tada ambiciozne sredine, u koju je s njim otišla i Lori, taman nakon završene osnovne škole. Niz uspjeha su Zlatoperi nastavili i u klubu iz Trnskog.

image

Dalmatinski temperament

Streaming.hr/

Bio sam asistent Danici Talajić u radu sa seniorkama. U istoj postavi smo bili i na utakmicama juniorki, gdje je Zagreb uzeo srebro na prvenstvu države. Kadetkinje sam vodio do bronce, a s klupskim pretkadetkinjama uvjerljivo postao prvak države, što su uspjesi u kojima je značajne uloge igrala i Lori.

Osim toga, pet je mojih učenica ovo ljeto bilo u kadetskoj i pretkadetskoj reprezentaciji, još neke s kojima sam prije radio i u starijim uzrastima.

Dodatno me ponosnim čini što su u minuloj sezoni tri igračice koje sam trenirao bile proglašene za MVP državnih prvenstava. To su Martina Dujić na U-13, Nika Gažić na U-15 i Franka Ćuklin na juniorskom, U-19, a Lori je izabrana u najbolju petorku završnog turnira regionalne U-15 lige - otkriva Zlatoper.

Nema više kontakata

Drži se Pero one da “trener uvijek mora imati spremne kofere”. Tako je i njegova priča sa Zagrebom, nakon odrađene sezone, završena.

- Meni je gore bilo većinom jako lijepo. Imao sam tri ili četiri treninga dnevno, bio potpuno posvećen košarci. Moram priznati da je bilo ugodnije raditi doma, u Šibeniku, uz manje pritisaka sa strane, više povjerenja i roditeljskog poštovanja. Možda zbog mog južnjačkog temperamenta i trenerskih principa, trebalo je prilično vremena da se međusobno prihvatimo u Zagrebu. Kad smo to postigli, počeli su problemi u upravljačkim strukturama kluba.

Prema meni su čelnici bili korektni. Odradio sam ugovor do kraja i krenuo doma. To sve ne znači da žalim što sam napustio Šibenik. Otišao sam za boljim uvjetima i pritom izašao iz komforne zone.

image

Petar s kćerkom Lori

Privatni album

U Šibeniku se, kao trener, izgledno je, više ne vidi.

- Nemam nikakvih kontakata. Zapravo, Šibenik više i nema mlađe kategorije pod klubom. Djevojčice su pod školom košarke “Dražen Petrović”, a oni imaju dovoljno svojih trenera.

Ovo mu je ljeto dugo trajala neizvjesnost u potrazi za novim poslom. Umalo ga je našao na Islandu. No, javili su se iz Dubrovnika, i sigurno je da Zlatoper postaje – gospar! Već je preselio i odradio prve treninge u novoj sredini, gdje bi, po ugovoru, trebao ostati do kraja sezone. Čini se, pritom, da će mu žena opet biti “šefica”. Ovaj put Cvetana Matić...

- Odlaskom Rajka Vidakovića, otvorilo se mjesto u Ragusi. Krajem kolovoza sam finalizirao dogovor s klubom koji je osvojio obje seniorske titule minule sezone. Bit ću asistent Cvetani u radu s prvim sastavom i vjerojatno voditi jednu od mlađih kategorija.

Ova informacija znači da se razdvajaju karijere njega i kćerke. Lori sigurno ostaje u Zagrebu, ali ne više u istoimenom klubu.

- Imali smo nekoliko opcija, pa čak i Sloveniju. Odlučili smo se za Trešnjevku. Neće joj biti komplikacija oko smještaja i odlaska na treninge. Iako vjerojatno neće igrati za prvi sastav, radit će sa seniorkama i to uz kolegu Nemeca koji je jedan od najboljih naših trenera za mlađe uzraste.

image

Lori Zlatoper u napadu

Privatni album

Lori je članica kadetske reprezentacije koja je nedavno osvojila peto mjesto na prvenstvu Europe u Turskoj. Otac je svaku utakmicu iz Izmira pažljivo pratio, i...

- U okolnostima kakve su u našoj ženskoj košarci, ostvarile su djevojke ogroman uspjeh. Ne samo zbog petog mjesta, nego i zbog osiguranog plasmana na svjetsko U-17 prvenstvo što ne pamtim kad je imala neka od mlađih ženskih selekcija. Po meni, ova generacija ima i više potencijala od one koja nam je lani donijela broncu iz Portugala. Zato mi je žao nesretnog četvrtfinalnog poraza od Finske i propuštene prilike za novu medalju.

Ulazila s klupe

Lori je u pravilu ulazila s klupe. Treba joj više odlučnosti, ali i iskustva da bolje koristi prilike koje dobije.

Ovo je svakako velika škola za nju. Vidjela je kako to izgleda, što joj još treba u takvim utakmicama. Ostane li fokusirana, košarkaški ambiciozna, uz rad i treninge koji su pred njom u novoj sredini, iduće ljeto bi mogla igrati značajniju ulogu u reprezentaciji - zaključio je Zlatoper.

image

Jedan od veselih trenutaka

Privatni album
29. travanj 2024 09:21