StoryEditorOCM
KošarkaŠkrljevo u subotu

Strpljenje se isplatilo, na Baldekinu svanuli bolji dani: pogode li Narančasti pojačanje ni Liga za prvaka nije nedostižna

Piše Krešimir Gulin
17. prosinca 2021. - 09:02

Čini se kako je u pravu bio Damir Milačić, trener košarkaša Šibenke, kada je govorio da njegovoj momčadi samo treba strpljenja i da će biti pravi kada to najviše bude trebalo. Mnogi mu nisu vjerovali jer zborio je tako kada su Narančasti držali 'fenjer' ligaške tablice, a nije bilo ni bodova ni obećavajuće igre. Međutim, kako sezona odmiče Šibenka izgleda sve bolje. Posebno su vrijedne dvije vezane pobjede nad Sonikom na Baldekinu i na gostovanju u Zaboku. Kada se na to nadoveže nedavno slavlje u Osijeku, eto Narančastih već na solidnih pet pobjeda. I kako to u temperametnom Šibeniku i Dalmaciji obično biva tanka je granica između euforije i tragedije. Do jučer se u šibenskim košarkaškim kuloarima strahovalo od ispadanja, a sade se već gleda kako bi se moglo plasirati u međ u prvih šest na tablici, odnosno u Ligu za prvaka:

- Dugo vremena sam proveo u Sinju, sada sam već drugu godinu u Šibeniku i poznat mi je taj mentalitet. Nije to ništa neobično. Ja sam bio uz svoje momke i kad su gubili, a kada se pobjeđuje nitko im ne treba. Znam da su to pošteni momci i drago mi je što vodim takvu ekipu. No, daleko smo još od situacije u kojoj bi se mogli opustiti, trebalo bi se još malo bojati- kazivao nam je trener Šibenke.

Dupla uloga

Na Milačića se grintalo dvostruko jer je na sebe preuzeo i ulogu sportskog direktora. Ili, sam je birao momčad u financijskim okvirima koje mu je postavila uprava. I zasigurno mu nije bilo ugodno u trenucima kada su loše igrale pridošlice Arslanagić, Rebić, Jambrović... koji su dovedeni da budu nositelji igre, jasno uz domaće snage Bašića, Paića, Gulina, Pleadina...
- I kada smo gubili znao sam da kvalitetno treniramo. Vjerujte i sada kada nam bolje ide treniramo gotovo identično. Jednostavno, trebalo je malo više vremena da se igrači prilagode na nove uloge- veli Milačić.

U zadnje dvije utakmice naročito je iskočio Bruno Rebić, bivši igrač Splita. Pokazao je zavidan šut, brzinu, prodornost, ali i pozitivnu sportsku drskost da preuzme odgovornost u teškim trenucima:

- Ne samo da sam vodio Rebića u Alkaru, već sam pratio dosta njegovih utakmica u momčadi Splita koju je vodio Milan Karakaš, tako da su meni nejgove mogućnosti itekako poznate. Međutim, uvijek kada neki pojedinac iskoči iza toga stoji momčadski rad. Tako je bilo kada bi u glavnim ulogama bili Bašić, Kujundžić, Jambrović ili neki drugi košarkaš- ističe trener Narančastih.

Daleka putovanja

Momčadski duh u orvi plan gura i play Šibenke Adnan Arslanagić koji sve bolje drži uzde Narančastih:
- Mi smo stvarno u jednom dobrom nizu i dobroj formi, dobro treniramo i dobro igramo. Mislim da sav taj trud i naporan rad koji smo uložili cijele sezone nekako sad već polako dolazi na naplatu- govori organizator igre Narančastih.

Premda je na Baldekinu u zadnje vrijeme krenulo na bolje i dalje se intenzivno razmišlja o jačanju igračkog kadra. Plan je dovesti vanjskog igrača, jakog na lopti, koji u rukama ima 15-20 poena svaku večer. Lijepo zvuči, ali nije baš lako izvedivo:

- Debelo se gleda i razmišlja o novom igraču. On bi zaista trebao biti pojačanje, a ne prinova. Međutim, imamo problem što većina igrača koji nam se nude i koji se uklapaju u naš budžet gotovo šest- sedam mjeseci nisu igrali. Tako da treba pažljivo izabrati, a ne uzeti nekoga tek onako reda radi- kaže Milačić, koji je u karijeri imao dobrih iskustava s dovođenjem američkim igrača.

Iza Šibenke je naporan period, a na ruku im je išla i činjenica što su češke Pardubice zatražile odgodu utakmice u Alpe Adria Cupu koja je trebala biti odigrana u utorak na Baldekinu:

- Nama je fokus na domaćem prvenstvu, ali igranje u Alpe Adria Cupu nam je donijelo korist bez obzira na daleka putovanja. relativno smo mlada momčad, ili s dosta novih igrača u odnosu na lani, pa nam je veći broj utakmica dobro došao da se uigramo. Međutim, i pauza nam je koristila jer Arslanagić, Jambrović, Paić, Pleadin vuku zdravstvene probleme već duže vrijeme- misli Milačić.

Pobjeda bi sjajno sjela

Treću prvenstvenu pobjedu u nizu Šibenka će tražiti ove subote na Baldekinu kada im u goste stiže Škrljevo. Riječ je o još jednom izravnom suparniku na tablici. I momčadi u kojoj glavnu riječ ima Šibenčanin Nik Slavica:

- Škrljevo je u određenoj krizi. Prošlu utakmicu su imali netipičnu situaciju da su Slavica (32) i Jelenković (27) zabili gotovo 60 poena, a da su izgubili utakmicu. I taj podatak govori da je košarka izrazito momčadski sport. Nedvojbeno, čeka nas teška utakmica, a pobjeda bi nam sjajno sjela kao podstrek za sve ono što nas čeka u nastavku sezone- zaključio je trener Šibenke.

Utakmica Šibenka- Škrljevo igra se u subotu u 18 sati na Baldekinu.

20. travanj 2024 12:53