StoryEditorOCM
Košarkaprvak europe na klupi

Šibenka dovela pojačanje iz ABA 2 lige; novi trener oduševljen mladim igračima s Baldekina

Piše Krešimir Gulin
12. siječnja 2024. - 13:11

U petak su na Baldekinu i službeno predstavili novog trenera Josipa Pandžu, koji je početkom tjedna imenovan novim trenerom košarkaša Šibenke.

Podsjetimo, riječ je o 36-godišnjem stručnjaku koji je cijelu karijeru radio u Bosni i Hercegovini. Najdublji trag je ostavio kao trener kadetske reprezentacije BiH koju je odveo na krov Europe.

Među ostalim, bio je pomoćnik Dušku Vujoševiću u seniorskoj reprezentaciji BiH, a zadnji klub prije dolaska u Šibenik bila mu je sarajevska Bosna.

- Ne krijemo da smo imali niz razgovora s renomiranim domaćim stručnjacima, no izbor je u konačnici pao na Pandžu. Presudilo je to što imamo praktički ista razmišljanja u smislu razvoja kluba. Nakon toga smo postigli dogovor u pet minuta. Pandža je mlad trener, ali s velikim iskustvom iza sebe.

U svim sredinama u kojima je radio napravio je iskorak u relativno kratkom vremenu. Vidio je da ima ‘mesa‘ u našoj bazi mladih igrača i to je bio takošer jedan od razloga za brzi dogovor. Vjerujem da ćemo imati uspješnu suradnju. Našem novom treneru želim svu sreću, što je možda i ključno za uspjeh što smo i mi vidjeli ove sezone- kazao je Ante Nakić, predsjednik Šibenke.

image

Ante Nakič, predsjednik kluba

Niksa Stipanicev/Cropix

- Sreću treba zaslužiti- brzo je kontrirao Pandža i odmah dao do znanja da neće tražiti alibije za svoj rad na Baldekinu:

- Čast mi je biti u Šibeniku, gradu Dražena Petrovića i svijetle košarkaške tradicije. Slažem se s predsjednikom glede baze domaćih igrača. U seniorskoj košarci sam već 13 godina i nigdje nisam imao tako dobru bazu mladih i domaćih igrača kao što sam zatekao u Šibeniku. Blagodat je raditi s njima i jedva čekam svaki novi trening- poručio je novi trener Šibenke.

Svjestan je da ga čeka najteži mogući zadatak. Istodobno razvijanje mladih igrača i ganjanje što je moguće boljeg rezultata:

- To je za mene izazov, a ne alibi. Situacija mi je utoliko teža što sam došao u momčad koju nisam selektirao.Premda je čuveni nogometni trener Otto Barić uvijek govorio da mu fale još dva igrača, ja ovom rosteru vjerujem i zadovoljan sam grupom igrača koju imamo- veli Pandža.

image

Ante Nakić, predsjednik kluba i trener Josip Pandža

Niksa Stipanicev/Cropix

No, to ne znači da Šibenka neće pomno pratiti što se događa na tržištu i po potrebi reagirati. Dapače, čelnici Narančastih već su angažirali novog igrača.

Riječ je o Marku Lukiću, koji je prvi dio sezone igrao u Sutjesci iz Nikšića, ekipi iz ABA 2 lige:

- Radi se o igraču rođenom 1999. godine, visokom 201 centimetar, koji igra na poziciji ‘trojke‘. Vidjeli smo da imamo problem na toj poziciji, jer nam je vanjska linija poprilično niska. Imali smo problema u skoku, ali branjenjem ‘match-upa‘ s višim igračima. Zadovoljan sam što smo doveli Lukića, koji je bio ponajbolji igrač Sutjeske. Nadam se kako će se brzo adaptirati i biti pravo pojačanje. Stanje na tržištu nije bajnoi jedva smo uspjeli naći igrača poput Lukića- kazao je trener Šibenke.

Međutim, Šibenka bi uskoro mogla dobiti pojačanja iz unutarnjih rezervi. To se prvenstveno odnosi na ozlijeđene centre Paića i Topolovića. O njihovom zdravstvenom stanju govorio je predsjednik Narančastih:

- Paić je u završnoj fazi procesa oporavka. Kroz 10-ak dana trebao bi se priključiti trenažnom procesu s ostatkom ekipe. Za otprilike četiri tjedna mogao bi početi ozbiljno participirati. Što se Topolovića tiče, njegov oporavak također ide u dobrom smjeru. On će u ponedjeljak početi trenirati s ekipom, a na parketu ga također očekujemo za oko četiri tjedna- otkrio je Nakić.

image

 Josip Pandža

Niksa Stipanicev/Cropix

Novi trener Šibenke istaknuo je kako je zatekao ekipu u odličnom stanju:

- Sve ozljede koje su zadesile momčad plod su slučajnosti, a ne trenažnog procesa- poručio je Pandža.

Sudeći po njegovim prvim riječima, novi kormilar Šibenke inzistirat će na više discipline u igri, i to u oba smjera:

- Radit ćemo na tome da ne budemo tim koji prima najviše koševa u oba natjecanja. Također, moram primijetiti kako su neki igrači u napadu imali veće ovlasti nego što je normalno. Ja ću više gurati loptu u ruke mladim igračima- otkrio je neke svoje planove Pandža.

Za kraj, predsjednik Nakić prozborio je pokoju o ambicijama kluba:

- Cilj nam je do kraja sezone doći bez većih turbulencija. Vjerujem kako ostanak u ligi ne bi trebao doći u pitanje. Cilj nam je uhvatiti čim više pobjeda. Uostalom, HKS je od ove sezone uveo nagradni fond u smislu plasmana, odnosno svako mjesto donosi financijsku korist, tako da nije isto biti peti ili sedmi. Što se tiče onih nešto dugoročnijih planova, trener Pandža će do svibnja u dušu upoznati ekipu. Tada ćemo moći sjesti i odlučiti na koga ozbiljno možemo računati u narednom razdoblju, a kome ćemo se morati zahvaliti- zaključio je prvi čovjek Narančastih.

28. travanj 2024 06:41