StoryEditorOCM
KošarkaŠI-ŠI-ŠIBENKA (9)

‘Razgovor s ubijenim košarkašem‘: prisjećamo se zadnje sezone u Prvoj jugoslavenskoj ligi, lažne srpske propagande i treninga pod granatama

Piše Ivo Mikuličin
3. travnja 2022. - 17:00

Ekspresni (prvoligaški) povratak i bezbolno ispadanje karakterizirali su Baldekin početkom devedesetih godina minulog stoljeća, no možda su od "golih" košarkaških zbivanja bile zanimljivije priče, koje su se zakotrljale šibenskim sportskim kuloarima u trenutku, kad se srpski agresor približio Šibenskom mostu.

Zanimljiva je bila reakcija Funcuta i ostalih šibenskih prijatelja košarke poslije ispadanje iz Prve lige. Više je gledatelja bilo na Baldekinu na utakmicama Prve B-lige nego sezonu ranije, kad su se Narančasti borili za prvoligaški ostanak. U takvoj, očito pozitivnoj atmosferi dogodio se i ekspresni povratak.

No, nije sve teklo glatko, makar se činilo da su trener Nenad Amanović i njegov pomoćnik Dražen Brajković gotovo idealno selektirali momčad. Na startu je, primjerice, u utakmici, gdje je kraljevala košarkaška filozofija "run and gun", visoko (108:86) pobijeđena momčad Borova, za koju je igrao Kninjanin Branislav Mrđen, nesuđeni prvotimac Šibenke. U tom nadmetanju s 30 poena briljirao je Ivica Gulin, otac aktualnog šibenskog prvotimca. Pratili su ga Popović (21), Čeko (14), Badžim (11), Jablan (8), Burić (7), Kapov (6), te Nakić i Cvjetičanin po 4 koša.

No, Amanović se brzo suočio s dva nemala problema: ozljedom najboljeg igrača Ivice Žurića, te porazom protiv izravnog konkurenta, zeničkog Čelika na Baldekinu. U prvom poluvremenu derbija Šibenka se grijala na ugodnih "plus 14", a potom dopustila preokret Zeničana (76:77). Zbog toga je kao po nepisanom pravilu smijenjen trener.

Amanović dobar, ali...

– Mi smo zadovoljni Amanovićevim radom, ali igre i rezultati u prvih 9 kola nisu jamstvo da ćemo ostvariti gotovo imperativni prvoligaški povratak – oglasilo se vodstvo Šibenke.

Na Baldekin se, stoga, vratio Faruk Kulenović, stari šibenski znanac iz dana kad su Šibenčani ponosno marširali Europom. Posegnuo je za bitnom promjenom u konceptu igre ili gotovo naslovnu ulogu podario iskusnom Nenadu Slavici. Povratak u Prvu ligu Narančasti su "ovjerili" na zaista impresivan način ili uvjerljivom pobjedom (96:82) protiv Čelika u Zenici. U derbiju su briljirala dva Ivana, Žurić sa 22 i Kapov s 18 koševa.

– Atmosfera u Zenici podsjetila me na dane, kad se Šibenka s Bosnom borila za naslov prvaka. U dvorani se itekako ćutilo fanatično, ali korektno bodrenje domaćih navijača – izjavio je poslije utakmice trener Kulenović.

Na Farukove pohvale samo se nadovezao Zeničanin Ivan Renić, bivši trener nogometaša Šibenika: Impresioniran sam, ne samo igrom, već i izgledom, i ponašanjem šibenskih košarkaša.

Sezonu su, kad je riječ o dalmatinskoj košarci, samo uljepšali Šibenčani Dražen Petrović i Danira Nakić, koji su proglašeni najboljim košarkašima Europe, te splitska Jugoplastika, koja je u Zaragozi još jednom sletjela na europski klupski krov.

Zadnja šibenska sezona u Prvoj jugoslavenskoj ligi počela je i završila na neugodan način. Oko nadarenog šibenskog prvotimca Siniše Kelečevića nepotrebno su se dohvatili Jugoplastika, Zadar i Šibenka. Sve je završio Sinišinim prijelazom u Zadar, gdje je legendarni Krešimir Ćosić okupljao nadarene košarkaše (Arijan Komazec, Dejan Bodiroga…). Zauzvrat su se sa zadarske adrese na šibensku vratili dva domaća momka, Predrag Šarić i Damir Pokrajac, podrijetlom iz Razvođa, sela prominskog kraja.

image

Šarić u dresu Šibenke

Arhiv/SD

Tijesni porazi

Sezonu su karakterizirale dobre igre, ali i tijesni porazi Šibenke u dvobojima s najjačima, Cibonom, Partizanom, Zadrom i Jugoplastikom, koja je promijenila ime u POP 84. Zadnja šansa za ostanak u Prvoj ligi propuštena je u dramatičnoj završnici sa Crvenom zvezdom, kad su Beograđani na Baldekinu slavili sa 103:101.

– Koliko sam zadovoljan zbog uspjeha svoje momčadi toliko sam žalostan zbog tužne sudbine Šibenke, čiji sam, to ne krijem, i dalje veliki navijač. Siguran sam, međutim, kako Šibenčani ne bi došli u ovakvu situaciju da su se cijelu sezonu borili kao večeras u drugom poluvremenu – govorio je šibenskim novinarima nezaboravni Zoran Slavnić Moka, koji se na Baldekinu pojavio u ulozi trenera Crvene zvezde.

Od prvoligaškog društva na toj utakmici praktički su se oprostili Jurić, Gulin (6), Žurić (28), Pokrajac (7), Burić, Popović (4), Kalpić (8), Šarić (32), Kapov (5) i Slavica (9).

Kakva-takva utjeha šibenskim prijateljima košarke bio je naslov prvaka Jugoslavije igračica šibenskog Elemesa, koje su u odlučnoj utakmici sa 91:78 pobijedile beogradsku Crvenu zvezdu. Svakako je zanimljiv podatak da je utakmica odigrana 9. travnja 1991. ili točno 8 godina poslije famoznog susreta Šibenka – Bosna, kad je Narančastima oduzeta titula, zaslužena na parketu.

Malo se tko sjeća da je tog (ratnog) ljeta košarkaše Šibenke kao trener poveo legendarni Zadranin Pino Gjergja. S novim kormilarom Šibenčani su u rujnu krenuli na turneju po Švicarskoj, gdje ih je zatekla informacija o pripremama zloglasnog Ratka Mladića da napadne Šibenik, te s tim u skladu molba tajnika Šibenke Joška Šupe "da se hitno vrate kući".

Slavna bitka

– Mi smo gotovo u zadnji tren prešli Šibenski most. Samo koji sat poslije agresor je sa svojim vojnicima i tenkova stigao pred motel "Panorama". Započeo je kratki, ali i uspješni Šibenski rujanski rat. Slavna bitka šibenskih vojnika i policajaca – sjeća se košarkaški veteran Živko Badžim.

A rat se, nažalost, uvukao (ne)posredno i na Baldekin. Najprije se pročulo kako Damir Pokrajac dežura na srpskim barikadama nedaleko od Drniša. No, za Šibenčane je bila puno neugodnija lažna neprijateljska propaganda, koja je veterana Predraga Šarića Šišija i njegova brata Darka proglasila "snajperistima, koje su ubili hrvatski bojovnici"! Zato autor ovih redaka nije previše oklijevao za "Slobodnu" obaviti novinarsku ćakulu sa Šišijem, te posegnuti za krajnje ciničnim naslovom "Razgovor s ubijenim košarkašem". A taj su tekst na korektan način prenijeli i sarajevsko "Oslobođenje"(čitaj: Olga Đoković) i beogradski "Koš" (čitaj: Vladimir Stanković).

image

Predrag i Darko Šarić - 'snajperisti koje su ubili hrvatski bojovnici'

 

– Mislim da je malo koji trener u sportskoj povijesti vježbao momčad pod težim uvjetima od naših priprema za novu sezonu. Na Baldekin smo stizali između dva oglašavanja za opću opasnost. Nerijetko smo čučali u svlačionici, dok su granate padale oko dvorane. A radili smo, vjerujte mi, vrlo ozbiljno. Kao da živimo i vježbamo u normalnim okolnostima –​ kazivao nam je u (pred)najavi nove košarkaške sezone Đerđin nasljednik, novi trener i bivši igrač Šibenke Živko Ljubojević Žika.

Zanimljiv je bio i susret u Berlinu tijekom Europskog prvenstva s Beograđaninom Dušanom Ivkovićem Dudom, bivšim trenerom Šibenke. Evo inserta iz našeg kratkog razgovora.

Duda: Ima li, Ivane, nove talentovane dece na Baldekinu!?

Novinar: A bili ti, Duda, poslao svoje dijete da vježba u dvorani oko koje padaju granate!?

Duda: Sve sam razumeo. Oprosti na pitanju i pozdravi moje šibenske prijatelje!

26. travanj 2024 19:49